You are currently viewing Stem på Årets skakspiller 2021

Stem på Årets skakspiller 2021

Skakåret 2021 har selvfølgelig været præget af corona-situationen, men heldigvis har der også i år været fine danske skakresultater.

Udvalget bag “Årets skakspiller” har i år på baggrund af mails og opslag på Facebook nomineret 10 spillere til titlen.

Frem til torsdag den 20. januar kan DSUs medlemmer så stemme på kandidaterne ved at vælge nummer 1 til 10 i prioriteret rækkefølge. I sammentællingen vil en førsteplads give 12 point, en andenplads 10 point, tredjeplads 8 point og derefter 7-6-5-4-3-2 og 1 point.

Den oprindelige initiativtager til uddelingen af den danske Skak-Oscar, journalist og forfatter Svend Novrup, giver afstemningen disse ord med på vejen:

Årets skakspiller er en titel, der skal tildeles en spiller, der har præsteret et strålende kvalitativt resultat i det forløbne år. Et, som ikke-skakspillere kan anerkende som ekstraordinært. Det skal dog ikke nødvendigvis være årets bedste enkeltresultat, da der tages et vist relativt hensyn til forventninger, især overgåede, og hastig fremgang. Man bør ikke kunne blive Årets Skakspiller ved som en overraskelse at vinde NM i skoleskak, for det er ikke en titel, som den store offentlighed vil forstå som storslået, men vinder en IM et GM-turnering og yderligere har nogle stabile resultater i et år, kan han vinde foran fx en Peter Heine, der laver større præstationer ratingmæssigt ved at klare sig pænt i topturneringer. Der har traditionelt været en vis positiv særbehandling af årets danske mester.”

Resultatet af afstemningen om Årets Danske Skakspiller forventes offentliggjort lørdag den 22. januar 2022.

Måden som afstemningen foregår på i år, er i lighed med sidste år, baseret på, at man har login til Dansk Skak Unions kartotek. Når man er logget ind, kan man tilgå afstemningen oppe i højre hjørne. Har man ikke et login, skal man kontakte kartoteksføreren i sin egen hovedkreds for at få det oprettet.

De 10 kandidater i alfabetisk rækkefølge til titlen som Årets Skakspiller 2021 er:

Allan Stig Rasmussen blev i efterårsferien ved DM i Svendborg dobbelt Danmarksmester. Han vandt Landsholdsklassen med 7/9 og i DM i lyn hjemtog Jetsmark-spilleren sin 5. titel i træk.

Allan Stig Rasmussen

August Jalving blev i 2021 den yngste mesterspiller nogensinde i Danmark i en alder af 9½ år. I oktober blev han Ungdomsdanmarksmester i gruppen U10 og i november vandt han gruppen under 1900 ved DM i hurtigskak. Endelig blev han nummer 8 i finalen i gruppen under 1400 i “European Amateur Online Chess Championship”

August Jalving

Ellen Fredericia Nilssen blev Juniordanmarksmester i Kandidatklassen ved DM 2021 i Svendborg i efterårsferien som den første kvinde nogensinde.

Ellen Fredericia Nilssen

Jens Albert Ramsdal blev lidt overraskende bedste dansker i ØBROs 85 års Jubilæumsturnering med 5½ af 9. Jens Albert Ramsdal var inden start var seedet som nummer 12 og 4. bedste dansker. I 8. runde slog Ramsdal GM Gergely Aczel (2556) fra Ungarn og i sidste runde blev det remis mod turneringsvinder GM Vladimir Hamitevici (2465).

Jens Albert Ramsdal

Jesper Søndergaard Thybo vandt to stormesterturneringer i Serbien i henholdsvis februar og april måned. Sølv på bræt 4 for Team Xtracon Køge ved Europa Cuppen med 5 af 6. Udover dette lavede han et flot resultat i Banesque Open i Spanien, hvor han endte på 2. pladsen med 8/10. Ratingtallet passerede i oktober måned 2600 for første gang.

Jesper Søndergaard Thybo

Jonas Buhl Bjerre blev ved hold-EM topscorer på bræt 3 med 6½ af 8 og en præstation på 2793, hvilket var den tredjebedste præstation af alle spillere ved EM. Ved EM i hurtigskak i Polen i december blev det til en delt 4. plads (7. plads efter korrektion) i hurtigskak i et deltagerfelt på 571 spillere. I november måned vandt Jonas DM i hurtigskak.

Jonas Buhl Bjerre

Nicolai Kistrup på 19 år er gået meget frem det seneste år. Ratingtallet siger ved indgangen til det nye år 2301 således at FM titlen er i hus og ved Copenhagen Chess Challenge var Nicolai ikke langt fra den føste indtegning til IM-normen.

Nicolai Kistrup

Nikolaj Borge gjorde i 2021 comeback til turneringsskakken ved at vinde Konventum & Højstrupgård Weekend EMT og slutte på andenpladsen ved Køge Lang Weekend EMT. Endvidere blev det til et solidt resultat i Landsholdsklassen ved DM, og med en samlet ratinggevinst på over 50 ratingpoint er Nikolaj igen meget tæt på de 2400 i rating.

Nikolaj Borge

Rasmus Thøgersen vandt et stærkt besat Odensemesterskab med 4 af 5 foran bl.a. IM Filip Boe Olsen, IM Steffen Pedersen og IM Mads Hansen. Udover den flotte førstepræmie på 3.000 kr. kunne Rasmus Thøgersen sætte 56 danske ratingpoint ind på kontoen.

Rasmus Thøgersen

Vitus Bondo Medhus blev i august måned EU-mester i Mureck i Østrig i gruppen U12. 12-årige Vitus vandt gruppen med 7½ af 9. I oktober måned blev han Ungdomsdanmarksmester i gruppen U12.

Vitus Bondo Medhus

Gå til afstemningen.