You are currently viewing MVL verdensmester i lynskak

MVL verdensmester i lynskak

Franskmanden Maxime Vachier-Lagrave vandt “World Blitz Chess Championship 2021” der sluttede torsdag aften i Warszawa.

Som i hurtigskakken var der mere end to spillere på den delte førsteplads, hvilket betød at Alireza Firouzja blev siet fra i forhold til omkampen. Hans korrektion var markant dårligere, da han startede turneringen med kun 50% i de første 6 runder.

Reglerne for omkampen mellem Maxime Vachier-Lagrave og Jan-Krzysztof Duda var, at der blev spillet bedst af to partier med lodtrækning om hvem der havde hvid det første parti. MVL trak hvid, hvilket var en lille fordel, for ved uafgjort 1-1 i de første to partier skulle VM afgøres ved første spiller der vandt et parti. De førte to partier endte remis, hvorefter at MVL vandt det 3. parti med hvid.

Det afgørende øjeblik: Duda taber et tårnslutspil i det tredje omkampsparti til Vachier-Lagrave.

Det afgørende parti:

Det så ellers længe ud til, at Levon Aronian ville blive verdensmester. Efter 16 runde førte han med et helt point ned til Daniil Dubov på andenpladsen, men tre nederlag på stribe i runderne 17 til 19, og et afsluttende nederlag til Alireza Firouzja i sidste runde, gjorde at amerikaneren måtte nøjes med 5. pladsen.

Levon Aronian -tæt på VM i lynskak.

Aronians dårlige afslutning gav Daniil Dubov muligheden for at blive verdensmester. Inden de to sidste runder førte russeren med et halvt point foran Artemiev og Vachier-Lagrave, men også han tabte til Firouzja. havde han i sidste runde vundet over Anish Giri, havde han fået omkamp om titlen, da hans korrektion var klart bedre end både Dudas og Vachier-Lagraves.

Danill Dubov – tæt på VM i lynskak.

Den femdobbelte verdensmester i lynskak Magnus Carlsen spillede en skuffende turnering. Efter en god start med 4/4 blev spillet for ustabilt, og han tabte hele 6 partier undervejs. nederlaget i sidste runde i en klart bedre stilling til Vachier-Lagrave gav franskmanden mulighed for at få omkampen og efterfølgende blive verdensmester.

Den eneste danske deltager Jesper Søndergaard Thybo scorede 8½ point og endte som nummer 146. Dansk/tyske Rasmus Svane blev nummer 29 med 12½ point. Undervejs slog han blandt andet Atemiev og Caruana og spillede remis imod Nepomniachtchi.

Turneringen blev – vel ikke helt uventet – ramt af corona undervejs. Nakamura havde følt sig sløj før hurtigskakken, men var testet negativ. Før andendagen i lyn lod han sig teste igen, så han kunne rejse hjem til USA, og denne test var så positiv. Nakamura var ellers ubesejret med 8½ af 12 efter førstedagen. FIDE bekræftede på Twitter, at flere andre spillere også var testet positiv, og derfor måtte trække sig fra turneringen.

Arrangørerne havde ikke valgt at sætte egen testfaciliter op, hvilket betød at spillere, der havde været i tæt kontakt med de coronaramte, måtte ud i byen og stå i kø i de offentlige testcentre. Derfor blev starten på dag 2 i lyn også udskudt med 1 time, men alligevel var der spillere, der ikke nåede at blive testet inden runde 13 startede.

Slutstilling i VM i lynskak efter 21 runder:
1. GM Maxime Vachier-Lagrave, Frankrig (2787) 15 point – korrektion 244
2. GM Jan-Krzysztof Duda, Polen (2792) 15 point – korrektion 242
3. GM Alireza Firouzja, Frankrig (2810) 15 point – korrektion 237
4. GM Daniil Dubov, Rusland (2749) 14½ point – korrektion 253½
5. GM Levon Aronian, USA (2740) 14 point – korrektion 256
6. GM Shakhriyar Mamedyarov, Aserbajdsjan (2754) 14 point – korrektion 249½
7. GM Vladislav Artemiev, Rusland (2830) 14 point – korrektion 245
8. GM Javokhir Sindarov, Usbekhistan (2452) 13½ point – korrektion 259
9. GM Vladimir Fedoseev, Rusland (2690) 13½ point – korrektion 258½
10. GM Grigoriy Oparin, Rusland (2580) 13½ point – korrektion 256

Link til resultater i lynskak: http://chess-results.com/tnr600854.aspx?lan=32&art=1&rd=21&flag=30

Link til partierne i lynskak: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/world-blitz-championship-2021/1/1/1

I kvinderækken beviste den blot 17-årige Bibisara Assaubayeva fra Ushbekistan, at andenpladsen i VM i hurtigskak for et par dage siden ikke var nogen tilfældighed. Hun tog guldet, og blev den yngste kvindelige lynverdensmester nogensinde, hele halvandet point foran Alexandra Kosteniuk. Dermed byttede de to spillere plads i forhold til hurtigskakken. Efter 14 af de 17 runder var Assaubayeva hele to point foran, men efter nederlag i 15. runde til Kateryna Lagno, kom der lidt spænding tilbage i turneringen. Efter sejr over Aleksandra Goryachkina i næstsidste runde og en afsluttende remis imod Nana Dzagnidze var sejren hjemme. Valentina Gunina tog sin anden bronzemedalje i stævnet ved at have klart bedre korrektion end Polina Shuvalova.

IM Bibisara Assaubayeva – imponerende præstation i både VM i hurtig- og lynskak.

Slutstilling i VM i lynskak for kvinder efter 17 runder:
1. IM Bibisara Assaubayeva, Kasakhstan (2369) 14 point
2. GM Alexandra Kosteniuk, Rusland (2515) 12½ point
3. GM Valentina Gunina, Rusland (2499) 12 point – korrektion 173
4. IM Polina Shuvalova, Rusland (2306) 12 point – korrektion 167½
5. GM Humpy Koneru, Indien (2483) 11½ point – korrektion 168½
6. IM Nataliya Buksa, Rusland (2199) 11½ point – korrektion 167½
7. GM Nana Dzagnidze, Georgien (2471) 11½ point – korrektion 156½
8. GM Aleksandra Goryachkina, Rusland (2441) 11 point – korrektion 166½
9. GM Anna Muzychuk, Ukraine (2509) 11 point – korrektion 161
10. GM Kateryna Lagno, Rusland (2545) 11 point – korrektion 156½

Link til resultater i kvinderækken: http://chess-results.com/tnr600855.aspx?lan=32&art=0&flag=30

Link til partierne i kvinderækken: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/world-blitz-championship-women-2021/1/1/1

Link til hjemmesiden for turneringen: https://worldrapidandblitz.fide.com/