You are currently viewing Remis i DMs topopgør i 6. runde

Remis i DMs topopgør i 6. runde

6. runde ved DM i skak blev endnu en kamprunde, hvor kun et enkelt parti endte remis. Der er indtil videre spillet 30 partier i Landsholdsklassen, kun seks partier er endt uafgjort.

Topopgøret mellem den regerende danmarksmester GM Boris Chatalbashev (fotoet øverst i artiklen) og GM Jesper S. Thybo var et meget korrekt parti, der endte remis efter 32 træk uden at nogen af parterne havde en nævneværdig fordel undervejs. Et fint resultat for Chatalbashev, der med 5½ point af 6 ligger meget lunt til at vinde DM for andet år i træk. Boris har mødt begge stormestrekollegaerne, og fører med et helt point ned til Jesper Thybo på andenpladsen.

GM Boris Chatalbashev – GM Jesper Søndergård Thybo. Foto: Mads Boe

GM Bjørn Møller Ochsner havde hvid mod IM Jens Ove Fries Nielsen, der endnu en gang hev en meget skæv åbning op af posen. Dagens åbning skulle angiveligt være en flodhest. Redaktør på Skakbladet, GM Lars Schandorff, var forbi kommentatorrummet en times tid og hjalp med analyserne. En af hans mange pointer var, at åbninger med dyrenavne generelt er dårlige. Det var dog ikke lige sådan for Bjørn Ochsner at tilbagevise det sorte åbningsspil, og han brugte alt for meget tid. Jens Ove Fries Nielsen dummer sig med 19. -, Scxe5 og selvom Bjørn her kun har et minuts penge tilbage på klokken, var det nok til at vinde i 24. træk.

GM Bjørn Møller Ochsner – IM Jens Ove Fries Nielsen. Foto: Mads Boe

FM Mikkel Manosri Jacobsen – IM Nikolaj Borge blev en modtaget dronningegambit, hvilket Borge næsten altid spiller. Han må dog være kommet ind i en variant, han ikke var helt hjemme i, da han brugte meget tid i åbningen og kun havde 15 minutter tilbage efter de første 15 træk. Mikkel Manosri var på vej mod en forceret gevinst med 19. Sxd7, men så det ikke og spillede alt for hurtigt Dxg7?? der fuldstændig vender partiet på hovedet. 0 – 1 efter 26. træk. Nikolaj Borge er nu med i den øverste halvdel og har hvid mod førende Chatalbashev langfredag. Som Lars Schandorff bemærkede, er en Nikolaj Borge med selvtillid og hvid farlig for enhver modstander, så det kan blive et spændende opgør.

FM Mikkel Manosri Jacobsen – IM Nikolaj Borge. Foto: Mads Boe

Årets overraskelse Casper Lui havde hvid mod IM Filip Boe Olsen. Filip valgt en sidevariant i katalansk med 4. -, h6, hvilket så ud til at få Casper ud af bogen. I hvert fald kom Filip en halv time foran på klokken i en meget lige stilling med en minimal fordelt til sort. I træk 19. gik Casper Liu galt i byen med Sb5, der reelt tabte partiet. 0 – 1 efter 31. træk. Filip Boe Olsen har dermed stadig muligheden for at score en GM-norm. Kravet er dog hårdt – han skal vinde de sidste tre partier, hvor GM Bjørn Møller Ochsner, IM Martin Haubro og GM Jesper Thybo venter. Casper Liu kan score en IM-norm hvis han scorer 2 point i de sidste 3 runder.

FM Casper Yukun Liu – IM Filip Boe Olsen. Foto: Mads Boe

Dagens sidste parti stod mellem FM Jens Ramsdal og IM Martin Haubro. Ingen af de to kunne være tilfredse med deres præstation i turneringen indtil nu. IM Haubro opnåede en af karrierens bedste resultater i 2nd Cambridge International Open tilbage i februar med en delt førsteplads sammen med Adams og Tiviakov, men har ikke fået spillet til at flyde i årets Landsholdsklasse. I dag var det ham, der lavede den sidste fejl, så Jens Ramsdal kunne holde liv i den teoretiske mulighed for en IM-norm. Jens skal dog vinde de sidste tre partier for at score sin første norm.

FM Jens Albert Ramsdal – IM Martin Haubro. Foto: Mads Boe

Undervejs i livekommenteringen var Hotel Svendborgs direktør Tom Pelle Jensen på besøg. Han fortalte, at for et konferencehotel var det bestemt ikke oplagt at holde åbent i påsken. Personalet får helligdagstillæg og forretningsfolk har ikke brug for at overnatte. Andre hoteller på Fyn har derfor valgt at holde helt lukket i påsken. DM i skak giver dog en mulighed for at Hotel Svendborg alligevel kan holde åbent i påsken, hvilket bl.a. håndboldholdet fra Kielce i Polen, der onsdag aften slog GOG i Odense, kunne nyde godt af. Tom Pelle var åben overfor et forsat samarbejde med DSU. Han efterlyste at skakunionen blev noget bedre til at markedsføre sig selv og byde velkommen til de lokale fra Svendborg. Et banner på hotellets facade og et stort udendørs skakspil på Centrumspladsen, var et par af Tom Pelles ideer. Også Danmarks Bridgeforbund benytter Hotel Svendborg udenfor konference-sæsonen. De arrangerer i tillæg til turneringer træningsophold for spillerne. Det var måske en ide for DSU at gribe?

Påskelyn Langfredag kl. 19.30 bliver meget stærkt besat i toppen. Torsdag aften hed top 3: GM Jonas Buhl Bjerre, GM Mads Andersen og GM Allan Stig Rasmussen. Tilmeldings- og betalingsfrist er fredag kl. 16.00

6. rundes resultater:
GM Boris Chatalbashev, Fredericia (2448) – GM Jesper Søndergård Thybo, Hillerød (2542) ½ – ½
FM Jens Albert Ramsdal, SK1968 (2378) – IM Martin Haubro, BMS (2436) 1 – 0
FM Casper Yukun Liu, BMS (2283) – IM Filip Boe Olsen, Skanderborg (2456) 0 – 1
FM Mikkel Manosri Jacobsen, BMS (2367) – IM Nikolaj Borge, Hillerød (2379) 0 – 1
GM Bjørn Møller Ochsner, Århus Skakklub/Skolerne (2518) – IM Jens Ove Fries Nielsen, Fredericia (2364) 1 – 0

Stillingen efter 6. runde:
1. GM Boris Chatalbashev (2448) 5½ point
2. GM Jesper Søndergård Thybo (2542) 4½ point
3. – 4. GM Bjørn Møller Ochsner (2518) 4 point
3. – 4 IM Filip Boe Olsen(2456) 4 point
5. IM Nikolaj Borge (2379) 3½ point
6. FM Casper Yukun Liu (2283) 3 point
7. FM Jens Albert Ramsdal 2378) 2 point
8. – 9. IM Martin Haubro (2436) 1½ point
8. – 9. FM Mikkel Manosri Jacobsen (2367) 1½ point
10. IM Jens Ove Fries Nielsen (2364) ½ point

Turneringstavlen for Landsholdsklassen: HER

7. rundes program:
IM Filip Boe Olsen, Skanderborg (2456) – GM Bjørn Møller Ochsner, Århus Skakklub/Skolerne (2518)
IM Martin Haubro, BMS (2436) – FM Casper Yukun Liu, BMS (2283)
GM Jesper Søndergård Thybo, Hillerød (2542) – FM Jens Albert Ramsdal, SK1968 (2378)
IM Nikolaj Borge, Hillerød (2379) – GM Boris Chatalbashev, Fredericia (2448)
IM Jens Ove Fries Nielsen, Fredericia (2364) – FM Mikkel Manosri Jacobsen, BMS (2367)

Resterende program for Landsholdsklassen:
Fredag den 29. marts kl. 14:00: 7. runde
Lørdag den 30. marts kl. 14:00: 8. runde
Søndag den 31. marts kl. 12:00: 9. runde

I Kandidatklassen er landstræner Søren Bech Hansen den eneste spiller med maksimumpoint – 3 af 3. FM Poul Rewitz, FM Mikkel Vinh Løftgaard, Jeppe Hald Falkesgaard og Vitus Bondo Medhus deler andenpladsen ½ point efter.

Forrest spiller FM Poul Rewitz remis imod FM Mikkel Vinh Løftgaard, og ved siden af vinder FM Søren Bech Hansen over Dmytri Perets. Foto: Mads Boe

IM Rasmus Skytte og FM Mads Boe kommenterer 7. runde i Landsholdsklassens fra fredag kl. 14:15 fra følgende link: Twitch –Youtube

Link til live i Landsholdsklassen: LICHESS og CHESS.COM

Link til resultater fra Kandidatklassen: HER

Link til live fra Kandidatklassen: LICHESS – CHESS.COM

Link til live i G7 (hele gruppe 1 + bræt 1-3 i gruppe 2): LICHESS

Link til live i G5 – 2: LICHESS

Link til stemningsbilleder fra turneringen på Facebook: HER

Link til hjemmesiden for DM: https://skak-dm.dk/2024/