Uro i Norge

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Det danske spilmonopol, der blev varetaget af Dansk Tipstjeneste, blev ophævet i 2009 efter bl.a. pres fra EU-kommissionen. Norge står som bekendt udenfor EU, hvorfor man har kunne opretholde et spilmonopol hos Norsk Tipping og Rikstoto. Udenlandske spilfirmaer har derfor ikke adgang til det norske marked. Det er på denne baggrund at det internationale spilfirma Kindred har tilbudt det norske skakforbund en sponsoraftale på 10 millioner norske kroner hvert år over de næste fem år. 

 

”Avtalen vil forplikte NSF til å delta i samfunnsdebatten om reguleringen av online pengespill i Norge, og til å jobbe for en overgang til en lisensmodell”, skriver det norske skakforbund. Der er altså en form for lobbyvirksomhed indbygget i den mulige aftale.

Tilbuddet har splittet det norske skakmiljø i to. På den ene side er det mange penge, og hvis spilmonopolet bliver frit, er det cirka de samme vilkår som allerede findes i Sverige og Danmark. På den anden side er der den holdning, at det norske skakforbund ikke skal blande sig i landspolitik. Man kan sige, at tilbuddet om sponsoratet ikke kan undgå at træde nogen over tæerne, ligemeget hvordan det ender på den norske skakkongres den 7. juli.

Verdensmester Magnus Carlsen er fortaler for, at NSF indgår sponsoraftalen med Kindren, og verdensmesteren har taget et kontroversielt skridt ved at stifte skakklubben Offerspill SK, hvor de første 1000 medlemmer får gratis medlemskab. Derved har klubben mulighed for at få de afgørende stemmer ved kongressen.

Sagen har fået stor omtale i de norske medier. Bergens Skakklubs hjemmeside er et godt sted at holde sig orienteret og der er link til en række artikler om emnet. Også Norges Sjakkforbund er et fint sted at få yderligere oplysninger. 

 

nsk