EM for kvinder – 2. rapport

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Ved EM for kvinder, der spilles i Plovdiv i Bulgarien den 5. – 18. juli, har den enlige danske deltager, Oksana Vovk, 2½ point af 7. Mandag kl. 14.00 starter 8. runde hvor Oksana Vovk lige akkurat skulle komme på et af de 48 live-brætter. Der spilles i alt 11 runder.

Hjemmesiden har modtaget følgende fra Bulgarien:

Af Oksana Vovk
EM for kvinder – 2. rapport
I dag er det fridag i turneringen, inden de sidste 4 runder. I runderne 5-7 er det blevet til 1 point ud af 3, og det var mindst et halvt point for lidt, desværre.

 

Manglende held
Mit spil har været præget af flere særheder i midten af turneringen, bl.a. var jeg i runde 6 (mod en russisk knap 2000 pige) blevet ramt af en skakblindhed, jeg nok aldrig har prøvet før. Jeg kunne godt tænke skak, men overså alt der overhovedet kunne overses i det parti (både taktisk og planer mv.). Derfor fik jeg – efter en fantastisk åbning og en ok fortsættelse af den hvor hun ofrede en officer for 3 bønder, dog i en stilling jeg mente godt kunne vindes for mig – et helt tabt slutspil. Ikke desto mindre lykkedes det mig hen mod trak 40 at forbedre min stilling så meget med hendes hjælp, at det var død remis, hvis jeg spillede det rigtige. Og det vidste jeg. I det berømte træk 40 spillede jeg så forkert 🙁  Jeg havde igen chancen i træk 43, men det ville kræve at jeg så hvorfor mit valgte træk ikke duede, men det gjorde jeg ikke…. Derfor var glæden stor, da jeg i går kunne vinde mit parti meget rent og overbevisende hvor jeg havde styr på stillingen og varianterne, mod en ung bulgarsk pige på 1937, som har vundet 150 ratingpoint det sidste år, og har på sin vej slået flere 2200+ spillere. Med sine 14 år har hun nok gode chancer for at nå langt, hvis hun fortsætter.

 

Lørdagens parti:

 

oksana juli2013

Oksana Vovk (foto: thv)

 

Hvor skakheldet måske var lidt med mig de første 3 runder, så manglede jeg det bestemt i de sidste 4 runder. I runde 5, hvor jeg var hvid mod Foisor-junior, ville jeg vinde for meget, og fik overspillet min stilling. Jeg fik dog flere chancer til ikke at tabe det parti, men manglende tid har gjort, at jeg trådte forkert flere gange i en meget kompliceret stilling (hvor vi begge lavede flere fejl), til sidst desværre med dødelig udgang…Af det parti har jeg lært, at det ikke nytter at spille på gevinst for enhver (skakpositionel) pris!

Festlige bulgarer
Måske ligger en del af forklaringen bag det mindre gode spil i vores dårlige søvn. I min indledningsrapport fortalte jeg om et bryllup på hotellet, men det var desværre langt fra det eneste problem. Over for hotellet ligger der en bar, og ud over at regler for nabostøj bestemt ikke har fundet deres vej til Bulgarien endnu (der spilles meget høj musik konstant og folk synger med mv.), så er dette altså tilfælde hver eneste dag – og ikke kun i weekenderne! Vi har også lagt mærke til, at der sidder folk på udendørscafeerne hver aften (sent), så det er nok den sydlandske kultur der gør sig gældende her.

Desuden er den lille vej vi bor på overraskende ekstremt befærdet, og det danske færdselspoliti ville fryde sig over en udflugt til Bulgarien for at indkassere bøder for hastighedsoverskridelse, i fald der da overhovedet findes begrænsninger for det her i Plovdiv (jeg har ikke set nogen skilte endnu). Der køres meget hurtigt, og det værste er motorcyklerne, der nærmest kører ræs på vejene og larmer ekstremt meget.

 

Så vi har flyttet værelse til anden side af hotellet. Jubii skulle man tro? Nej, på denne sidder ligger en kæmpe ventilationsanlægsbygning (tror vi) som hører til hotellet, og det larmer også ekstremt meget (som en flymotor) – og konstant…

Toppen
Efter 7 runder og en gevinst i går over ukrainske Natalia Zhukova, har russiske GM Valentina Gunina – også tidligere Europamester – sikret sig aleneføringen med 6,5 points!! Kun 1 spiller (georgiske Lela Javakishvili) har 6 points, fulgt af en gruppe på 4 spillere med 5,5 points, og 7spillere med 5 points.
Jeg tror, at den klare føring skyldes Sofia-reglen, da rigtig mange partier får en vinder. Blandt førergruppen er det interessant at se, at 2 unge russere, Girya og Kashlinskaya – begge 2400+ (Girya har næsten 2500), er med – og man har næsten ikke hørt om den før. Jeg har mødt begge piger i den tyske liga, men de er begge født efter 90 og er nok stærkt i gang med at skubbe Kosintseva-søstrene og den berømte Aleksandra Kosteniuk af tronen i Rusland. Apropos Kosintseva søstrene, så er Tatiana med, men ikke Nadezhda, da hun lige har fået barn med en normal (=dvs. ikke skakspillende) mand 🙂

 

Interessant er det også at lægge mærke til, at den unge azerbajdzaner, WFM Mammadzada Gunay, med 2182 i rating, også har 5 point. Hende har man heller ikke hørt før, og hun har allerede lagt 50 elo-point til sin rating på de 7 runder!!

 

Lenka har efter tab mod armenska GM Elina Danielian i går 4 point, og svenske Inna Agrest har også en god turnering, hun vandt i går og ligger ligeledes på 4 point.

Rumænere
Det gik også op for mig, at der er hele 9 rumænere med i turneringen (og jeg har allerede mødt 2 af dem). Rumænere er jo lidt af en skaknation og har flere 2300+ spillere, men de kan ikke måle sig med de tidligere Sovjet-lande. De er heller ikke med i topstriden lige nu, både IM Irina Bulmaga og IM Cristina Foisor har 4,5 points. Men der kan ske meget endnu!

 

Fridag
Desværre er der ikke arrangeret noget for deltagerne fra arrangørernes side, og folk har været så fokuserede på skakken, at de faktisk ikke har nogen anelse om hvad de skal. Og det er synd. Lenka og jeg var meget heldige, da vi helt tilfældigt fandt ud af, hvor det gamle amfiteater ligger. Samtidig fandt vi ud af, at der skulle være opera i det i går i anledning af Plovdiv Operas 60 års jubilæum – Wagners Valkyrie (stykke 2 af 4 fra Nibelungens ring).

 

Det passede jo perfekt, og vi fik en fantastisk oplevelse i et gammelt amfiteater med skønt vejr, flotte lys og en masse lokale bulgarer. En lille folkelig historie: folk aner jo ikke hvad operasangere synger om – derfor har en skuespiller læst hele handlingen op fra stykke 1 (for hvor skulle man vide det fra?), og derefter har han i begge dele af Valkyrien læst handlingen op INDEN stykket, så folk vidste hvad der vil komme. En fantastisk service, som flere teatre skulle gøre brug af, synes jeg! Vi fortalte om operaen til flere piger, men de havde ikke lige lyst til at tage med, og det var synd. I dag skal vi så se noget mere af byen, men hvad det præcis bliver til må dagen vise.

 

opera

Oksana Vovk og WGM Lenka Ptacnikova ved operaen

 

I morgen fortsætter turneringen så med de sidste 4 runder, hvor jeg håber at kunne fortsætte det sikre spil fra runde 7.

 

Oksana Vovk

Hjemmeside: www.eiwcc2014.eu