Ungdoms EM 7. runde

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Fra Ungdoms EM i Montenegro har vi modtaget referatet fra 7. runde. Det er Claus Vangsgård, far til tvillingerne Freja og Bjarke Vangsgård, der står for denne beretning:

Runde 7
Turneringen nærmer sig efterhånden afslutningen og 7. runde begynder at give et godt fingerpeg om, hvem der får spillet en god turnering. Indtil videre ser det ud til, at den danske delegation har scoret nogenlunde som forventet, men de sidste runder bliver som sædvanligt altafgørende. Dog er det allerede nu sikkert, at Lasse Ramsdal får en stor bunke rating med hjem efter en forrygende turnering.

Filip havde hvid mod en schweizer med 1750 og spillede London-systemet som så ofte før. Efter et lige åbningsspil fik han en mægtig springer på e5, der gav kongeangreb. Sort spillede lidt uforsigtig og blev efterfølgende blæst af banen i et flot og overbevisende kongeangreb.

Lasse Ramsdal spillede i U12 dragevarianten med sort mod en englænder med 1900. Han kom under voldsomt kongeangreb, der dog blev afværget for en pris af en bonde. Det endte ud i et tårnslutspil, der sikkert var vundet for modstanderen, men Lasse kæmpede som han har gjort i hele turneringen og endte med at få remis.

I samme gruppe mødte Jonas Bjerre en englænder med 1650. Jonas spillede med hvid Lb5 i Siciliansk og det blev til et omskifteligt parti, hvor fordelen i midtspil og slutspil tilsyneladende skiftede flere gange. Men til sidst blev det remis, hvilket vist var meget retfærdigt.

Martin spillede i U14 sort mod catalansk. Hans russiske modstander (2120) kunne have mistet en bonde i åbningen, men Martin valgte ikke af tage den. Senere kom nogle unøjagtigheder og Martin mistede initiativet og partiet.

I U14 spillede Mikkel Ramsdal fransk afbytning med hvid mod en rumæner med 1600 og kunne have fået en stilling med uligefarvede løbere, men valgte en lidt mere ambitiøs plan. Uheldigvis røg han i en fælde der gav en ustoppelig fribonde og så hjalp det ikke så meget, at han havde vundet en officer.

Jesper mødte i U16 en tysker med 2000 og vandt hurtigt med sort i fantasy-varianten i Caro-Kann, hvor han blot kendte teorien og stillingen langt bedre end sin modstander, så partiet var meget afgjort, da hvid tabte en officer.

Bjarke Vangsgårds engelske modstander (1968) afveg med hvid fra sine tidligere partier, så de kongeindiske forberedelser var spildte. I stedet blev det en slags catalansk med kompliceret spil, hvor Bjarke ofrede en bonde for angreb. Det lykkedes ham at få klar fordel med to tårne på 2. række og den hvide konge på h3. Uheldigvis valgte Bjarke at forstærke sin stilling fremfor straks at afgøre partiet og så undslap hvid, og efter et par unøjagtigheder forsvandt den halve også.

Jens Ramsdal (U18) havde sort i Taimanov-varianten i Siciliansk mod en stærk østriger (2213). I vanlig angrebsstil gik Jens hårdt til modstanderens lange rokade og fik tvunget hvid til at acceptere en sort bonde på a3. Herefter var der hele tiden trusler om at sætte mat på b2, hvilket kostede en officer og partiet.

Ellen Fredericia mødte i P12 en litauer med 1450, der blev flot kombineret ud af banen i en dronninge-indisk.

Freja Vangsgård fik i P16 med sort en kroatisk modstander på knap 1600, der afveg Nimzo-indisk, så det i stedet blev dronning-indisk. Et hvidt tempotab blev udnyttet til at skabe et farligt initiativ på dronningefløjen, der gav to fribønder b-linien. Hvid kunne ofre på den første fribonde, men den næste fribonde var altafgørende. Og selv om hvid kæmpede til det absolut allersidste var det Freja, der kunne glæde sig over en fortjent sejr.

I P16 spillede Ellen Kakulidis hvid mod en tjekke med godt 1800. Det blev modtaget dronningegambit, hvor Ellen fik en isoleret bonde. Efter en masse manøvren lykkedes det for modstanderen at få erobret en bonde og det var mere end stillingen kunne holde til i længden og Ellen måtte ned.

Thea Nicolajsen fortsatte i P18 sit gode spil og vandt denne gang mod en slovener med knap 1900. Thea fik mod en Nimzo-inder total kontrol i centrum, og sort måtte give en kvalitet – og efter et meget langt slutspil blev det omsat til et point.

 

thea med_hvid
Thea Nicolajsen med de hvide brikker (foto: Ruggero Percivaldi)

Alt i alt en ok runde for de danske farver, selv om vi nu nok kun har Filip Boe, der bejler til en plads i top 10.

Claus Vangsgård

 

Hjemmeside med live-dækning: www.budva2013.org