U-VM: 3. runde

Tredje runde af Ungdoms-VM i Grækenland bød igen på gode danske præstationer. Redaktionen har modtaget nedenstående referat fra Halkidiki.

Af Andreas Wiwe
Ungdoms-VM 3. runde
U-18 Nicolai Brondt spillede mod en iraner på ca. 2350. Efter åbningen opstod en klassisk stilling, hvor hvid havde en isoleret d-bonde med frit officersspil, men også med de ulemper dette medfører. Nicolai spillede godt som sort imod det, og han vandt en bonde i midtspillet, og var godt i gang med at udspille modstanderen totalt, men pga. tidnød valgte han en sikker, men også relativt tam fortsættelse, hvorefter de fleste brikker blev byttet af, og de havnede i et slutspil med dronninger og uligefarve løbere og en bonde mere til Nicolai. Modstanderen tilbød remis tre gange i løbet af partiet – Nicolai afslog de første to, men til sidst var der evigskak. Ok for Nicolai, som nu har 1½/3.

Tobias mødte en lavtseedet thai. Han fik et lille overtag i åbningen, som han sikkert og roligt udbyggede med rigtig fint spil, og pointet blev kørt i hus i fornem stil. Super spillet, og dermed er Tobias også på tavlen med 1/3. Dejligt!

U-16 Mads Andersen mødte en tyrk på ca. 2220 med hvid. Stillingen var nogenlunde lige efter åbningen, men en smule mere behagelig for hvid. Mads var bare den bedste spiller i det opgør, og derfor blev modstanderen spillet helt ned, indtil Mads kunne notere sejren, efter en relativt udramatisk tidnød.

Seegert mødte med sort også en thai på 1950 uden partier i basen. Baseret på modstanderens spil, virkede det ikke til, at han kendte meget til den skarpe åbning. Hvids angreb mislykkedes, fordi modstanderen spillede en fejl i åbningen, hvorimod sort fik en rigtig fin stilling. Herefter fik Seegert opstillet en taktisk fælde, som modstanderen hoppede i, hvilket kostede en kvalitet, og Seegert konvertere det sikkert og stilrent. Dermed er han på 2/3 og har spillet to gode partier de sidste par dage.

Bjørn spillede en smart trækfølge mod siciliansk og havnede på den måde i en anden åbning, hvor sort havde spildt tid et tempo. Bjørn fik nok en lille fordel i åbningen, men det var svært lige præcis at finde den rigtige fortsættelse. Lxh7 så undervejs spændende, men risikabelt ud. I stedet valgte Bjørn Dd2 og fandt en flot trækfølge, som endte med officersgevinst eller mat på baglinjen. Godt parti af Bjørn, som har spillet rigtig godt hernede og har 2/3.

U-14: Mads-Holger mødte en gammel kending på ca. 2100, som han havde spillet imod for to år siden til ungdomseuropamesterskaberne for U-12. Dengang var partiet blevet remis, efter at de begge havde læst den samme bog om samme variant, og derefter fik en stilling, som i bogen var lige spil. Mads-Holger blev i dag overrasket i åbningen, da modstanderen spillede en variant, som han ikke tidligere havde spillet. Mads-Holger spillede dog åbningen fint og fik en rigtig god stilling, hvor modstanderens brikker nærmest stod i vejen for hinanden, og han derfor ikke kunne komme til modspil. Mads-Holger valgte desværre en forkert plan med at spille på dronningefløjen, hvor et angreb på kongefløjen havde været klart at foretrække, for at fastholde modstanderens brikker passive. Modstanderen fik nu nærmere et angreb på dronningefløjen, men tilbød lidt underligt remis. Mads-Holger tog forståeligt nok imod i en stilling, som efterhånden var kritisk.  Mads-Holger har 1½/3.

U-12: Jesper blev også overrasket i åbningen allerede i første træk, hvor modstanderen afveg forberedelserne. Jesper fik en angrebsstilling og de endte nærmest i en skarp sicilianer med omvendte farver. Han spillede igen et fornuftigt parti, hvor der virkelig blev gået til stålet, og undervejs må han virkelig have stået godt. Blandt andet var der nogle ideer med at blokere hvids bondestorm med Sa5 og Sb4, mens den sorte bondestorm på kongefløjen – understøttet af tårnene – så farligt ud. Desværre fik modstanderen afværget det værste, og efter en fejl fik modstanderen afgørende angreb. Igen et flot angrebsparti af Jesper, men til sidst gik det desværre galt. Jesper har 1/3.

I U-10 spillede Toby en hjemmeforberedelse, som ikke er helt sund – dog i mange varianter chancerig, men modstanderen fandt ikke den kritiske variant, hvorefter Toby virkelig kom til at stå godt pga. en langt bedre udvikling og mange svage hvide felter i den sorte stilling. Han fulgte også rigtigt op med en kombination, som vandt løber og springer for tårn. Desværre fik Toby byttet et tårn for meget, og pludselig kom modstanderen til modangreb, da hans tårn trængte ind i den hvide stilling via første række. Dette – kombineret med netop tilstrækkelige ressourcer fra de sorte bønder – var nok til, at modstanderen først vandt en officer tilbage for to bønder, efterfulgt af en løber og springer for tårn og bonde. Slutspillet var umuligt for Toby og han måtte ned. Et meget ærgerligt nederlag, for han ellers stod rigtig godt efter åbningen. Toby har således ½/3.

U-8: Albert arbejdede meget med at lære at bruge sin tid, hvilket til dels lykkedes meget godt i dag. Igen spillede Albert en fornuftig åbning og kom faktisk til at stå okay. Desværre overså han Lxe6+ og tabte først en bonde og derefter en officer. Albert blev ved med at kæmpe og forsøgte et kongeangreb med sin dronning, og da modstanderen ville bytte hvidfeltede løbere med Lc2, kunne Albert pludselig slå et tårn på e1 med dronningen, hvilket medførte skakmat. Altså endnu et point til Albert, som nu har 2/3.

Vi har svært ved at sende rapporter og billeder hjem pga. den dårlige internetforbindelse, men vi gør, hvad vi kan.

I morgen lørdag er der normal runde, derefter dobbeltrunde søndag (puh – en hård dag!) og så er der fridag mandag, hvor vi forventer at slå Sverige og måske også Norge i fodboldlandskamp mod arvefjendernes skakfodboldspillere!

Andreas Wiwe