You are currently viewing Boris Chatalbashev genvandt Danmarksmesterskabet

Boris Chatalbashev genvandt Danmarksmesterskabet

GM Boris Chatalbashev genvandt søndag eftermiddag Danmarksmesterskabet i skak, da han med sort besejrede FM Mikkel Manosri Jacobsen. Slutscoren blev på hele 8 point i de 9 partier.

Mikkel ofrede optimistisk en bonde i åbningen, men trådte allerede forkert i træk 11, hvorefter det er ikke er nok kompensation for den ofrede bonde. Den afgørende hvide fejl kommer i træk 16, hvorefter Boris enten vinder to lette officerer for et tårn eller kommer i et slutspil med dronning og tårn på hver side, hvor han er foran med to bønder. Da den hvide kongestilling samtidigt er usikker, giver Mikkel op efter 35. træk, hvor mat er uundgåeligt.

Det afgørende parti for turneringssejren:

FM Mikkel Manosri Jacobsen, BMS (2367) – GM Boris Chatalbashev, Fredericia (2448). Foto: Thomas Vestergård

Efter at have været lidt i problemer i de to første partier, fik GM Jesper Søndergaard Thybo spillet sig gevaldigt op i resten af turneringen med mange stilrene partier undervejs. Efter sejr i sidste runde over IM Filip Boe Olsen sluttede Jesper på 7½ point. En score der normalt ville være nok til den udelte førsteplads, men bare ikke i år.

Partiet imod Filip var endnu en Katalansk, et populært åbningsvalg for flere af spillerene i årets Landsholdsklasse. Jesper får ikke den store fordel ud af åbningen efter at Filip vælger at gentage ideen fra partiet imod FM Casper Liu, hvor han spillede med h6 og Ld6. 19.-,Te2 var en stor fejl, da Filip bagefter har problemer med at koordinere brikkerne. Især springeren på d7 er dårlig, og det rigtige havde været at få den omplaceret via b8, hvorefter Jesper kun har en lille fordel. I træk 25 laver Filip i en svær stilling den afgørende fejl med Tc8, der giver mulighed for at Jesper kan slå med løberen på g7, hvilket der afgør partiet med det samme.

Partiet:


GM Jesper Søndergård Thybo, Hillerød (2542) – IM Filip Boe Olsen, Skanderborg (2456) Foto: Thomas Vestergård

Da GM Bjørn Møller Ochnser lidt overraskende tabte med sort til IM Martin Haubro, delte Filip og Bjørn tredjepladsen i turneringen med 5½ af 9.

I en Rossolimo-sicilianer får Bjørn ellers relativt let udlignet ud af åbningen, og da Martin sidenhen slår på f5, og tillader at den hvidfeltede løber bliver stærk, får han også en pæn fordel. Bjørn misser en gunstig fortsættelse, hvor han kan få tårnet med i angreb, hvorefter Martin får fordel ved at vinde den svage c-bonde. I kraftig tidnød satser Bjørn med at spille f3, men har formodentligt overset Le7, hvorefter Bjørn taber en kvalitet og dermed reelt partiet.

IM Martin Haubro, BMS (2436) – GM Bjørn Møller Ochsner, Århus Skakklub/Skolerne (2518) Foto: Thomas Vestergård

Sidste års vinder af Kandidatklasse, FM Casper Liu var klart lavest rated i årets landsholdsklasse, men gik kompromisløst til opgaven, og efter den flotte sejr i sidste runde over IM Nikolaj Borge, sluttede Casper midt i feltet med 4 point og en pæn ratingfremgang.

Partiet var fremrykningsvarianten i Fransk, hvor Nikolaj i åbningen valgte en forkert plan med Sg5 og Dh5 for at lægge tryk på f7-bonden. Med f6 fik Casper åbnet stillingen op, og da han allerede havde et udviklingsforspring og kongen i sikkerhed, blev det hurtigt meget ubehageligt for Nikolaj med de hvide brikker. 15.Sf4 var den afgørende fejl, da Sg4 er meget stærkt. Herefter er partiet reelt afgjort, da Nikolaj ikke kan få brikkerne på dronningefløjen i spil, og Casper kan åbne centrum op og angribe den sorte konge. Gevinst til Casper efter 31 træk.

Partiet:

IM Nikolaj Borge, Hillerød (2379) – FM Casper Yukun Liu, BMS (2283) Foto: Thomas Vestergård

Rundens sidste parti imellem IM Jens Ove Fries Nielsen og FM Jens Albert Ramsdal sluttede remis. I afbytningsvarianten i fransk kom Jens klart bedst ud af åbningen med sort. 11.Se5 er en fejl, for sort gennemfører c5, og hurtigt kommer der pres på springeren på e5, da det sorte tårn på e8 indirekte peger på den hvide dronning på e2. Jens vælger dog ikke at slå på c4, og Jens Ove får nogenlunde stabiliseret stillingen igen. Remis efter 46 træk, hvor Jens Ramsdal også havde visse chancer i slutspillet.

IM Jens Ove Fries Nielsen, Fredericia (2364) – FM Jens Albert Ramsdal, SK1968 (2378) Foto: Thomas Vestergård

Sidste rundes resultater:
IM Martin Haubro, BMS (2436) – GM Bjørn Møller Ochsner, Århus Skakklub/Skolerne (2518) 1 – 0
GM Jesper Søndergård Thybo, Hillerød (2542) – IM Filip Boe Olsen, Skanderborg (2456) 1 – 0
IM Nikolaj Borge, Hillerød (2379) – FM Casper Yukun Liu, BMS (2283) 0 – 1
IM Jens Ove Fries Nielsen, Fredericia (2364) – FM Jens Albert Ramsdal, SK1968 (2378) ½ – ½
FM Mikkel Manosri Jacobsen, BMS (2367) – GM Boris Chatalbashev, Fredericia (2448), 0 – 1

Slutstillingen efter 9. runde:
1. GM Boris Chatalbashev (2448) 8 point
2. GM Jesper Søndergård Thybo (2542) 7½ point
3. – 4. GM Bjørn Møller Ochsner (2518) 5½ point
3. – 4 IM Filip Boe Olsen(2456) 5½ point
5. – 6 IM Nikolaj Borge (2379) 4 point
5. – 6. FM Casper Yukun Liu (2283) 4 point
7. – 8. IM Martin Haubro (2436) 3½ point
7. – 8. FM Jens Albert Ramsdal 2378) 3½ point
9. IM Jens Ove Fries Nielsen (2364) 2 point
10. FM Mikkel Manosri Jacobsen (2367) 1½ point

Link til partier fra Landsholdsklassen: LICHESS og CHESS.COM

I Kandidatklassen endte topkampen imellem de to unge talenter Vitus Bondo Medhus og Jeppe Hald Falkesgaard remis efter hård kamp. Med remisen fører 14-årige Vitus fortsat gruppen med et halvt point foran forfølgerne FM Poul Rewitz, FM Mogens Thuesen og Jeppe Hald Falkesgaard.

I morgen mandag kl. 09:00 er der topopgør mellem Mogens Thuesen (hvid) og Vitus Bondo Medhus. Med sejr er Vitus sikker på en plads i næste års Landsholdsklasse, og bliver samtidigt Juniordanmarksmester. Denne titel går til den ungdomsspiller i Kandidatklassen med flest point.

Jeppe Hald Falkesgaard og Vitus Bondo Medhus spillede remis i næstsidste rundes topopgør. Foto: Mads Boe

Link til resultater fra Kandidatklassen: HER

Link til live fra Kandidatklassen: LICHESS – CHESS.COM

Link til live i G7 (hele gruppe 1 + bræt 1-3 i gruppe 2): LICHESS

Link til live i G5 – 2: LICHESS

Link til stemningsbilleder fra turneringen på Facebook: HER

Link til hjemmesiden for DM: https://skak-dm.dk/2024/