You are currently viewing Femte sejr i træk til Boris Chatalbashev

Femte sejr i træk til Boris Chatalbashev

Alle fem partier i femte runde i Landsholdsklassen DM i skak på Hotel Svendborg. fandt en vinder, og for femte runde i træk vandt GM Boris Chatalbashev sit parti. Med sejren over IM Martin Haubro er han fortsat et helt point foran den nærmeste forfølger, GM Jesper Søndergaard Thybo. Jesper er kommet stærkt igen efter to indledende remiser, og har nu efter tre sejre i træk 4 point. I morgen torsdag kl. 14:00 er der topopgør, hvor Jesper har sort imod Boris.

Boris valgte at spille Pirc imod Martin, og får relativt let udlignet ud af åbningen. Boris vælger en kombination, hvor han vinder en bonde mod at Martin får kontrol over en del felter med de to springere. På trods af den manglende bonde er stilingen stadig i balance efter en del afbytninger af de lette officerer, da Boris har et par svage bønder på a6 og c6. Men med omkring 2 minutter tilbage, i en stilling, hvor der stadig kan kæmpes, laver Martin en store fejl i træk 38, der forceret taber et tårn og partiet.

IM Martin Haubro – GM Boris Chatalbashev. Foto: Mads Boe

Partiet imellem GM Jesper Søndergaard Thybo og FM Mikkel Manosri Jacobsen blev slavisk, hvor sort hurtigt bragte løberen ud på f5. Jesper spillede varianten, hvor man hurtigt bytter den hvidfeltede løber ved at spille Sh4. Efter h-linjen blev åbnet inviterede Jesper til at Mikkel kunne slå en bonde på h2, og tredje gang han fik chancen slog han til. Det skulle vise sig, at dronningen blev slet misplaceret på h2, og ikke kunne komme tilbage og forsvare dronningefløjen. 18.-,b5 er en alvorlig fejl, der tillader Jesper et officersoffer der vinder direkte, da Mikkels lette brikker ikke kan koordinere imod dronningen og en hvid fribonde.

GM Jesper Søndergård Thybo – FM Mikkel Manosri Jacobsen. Foto: Mads Boe

FM Casper Liu spillede en af de lidt skarpere varianter i Katalansk imod GM Bjørn Møller Ochsner, oh kom til at stå lidt bedre med de hvide brikker. I lighed med flere af Caspers tidligere partier i denne turnering, blev det en meget kompliceret stilling. Bondefremstødet i centrum med 20.d5 var dog alt for skarpt, og få træk efter vinder Bjørn, da der pludselig hænger for mange af Caspers officerer der stå udækkede.

FM Casper Yukun Liu – GM Bjørn Møller Ochsner. Foto: Mads Boe

Partiet imellem IM Filip Boe Olsen og FM Jens Albert Ramsdal kom hurtigt ud af gængs teori. Jens spillede e6 og b6, og Filip stillede sig op som i Londonsystemet med Lf4. Det sorte bondefremstød i centrum i træk 9 med e5, var dog for optimistisk, for efter slag på e5 fik Jens aldrig denne bonde tilbage igen. Efter afbytning af en masse brikker, ender de ud i slutspil med springer mod løber, hvor Jens fortsat mangler en bonde, og derfor ikke kan forsvare stillingen.

IM Filip Boe Olsen – FM Jens Albert Ramsdal. Foto: Mads Boe

IM Jens Ove Fries Nielsen spillede fransk imod IM Nikolaj Borge, men kom i fremrykningsvarianten hurtigt i vanskeligheder med sort efter det lidt alternative 3.-,Da5. Nikolaj spillede energisk med angreb på dronningefløjen, og den sorte konge kom aldrig i sikkerhed. I træk 25 vælger Jens Ove at give en officer, men alternativerne var ikke bedre. Gevinst til Nikolaj efter 27 træk.

IM Nikolaj Borge- IM Jens Ove Fries Nielsen. Foto: Mads Boe

5. rundes resultater:
FM Casper Yukun Liu, BMS (2283) – GM Bjørn Møller Ochsner, Århus Skakklub/Skolerne (2518) 0 – 1
IM Filip Boe Olsen, Skanderborg (2456) – FM Jens Albert Ramsdal, SK1968 (2378) 1 – 0
IM Martin Haubro, BMS (2436) – GM Boris Chatalbashev, Fredericia (2448) 0 – 1
GM Jesper Søndergård Thybo, Hillerød (2542) – FM Mikkel Manosri Jacobsen, BMS (2367) 1 – 0
IM Nikolaj Borge, Hillerød (2379) – IM Jens Ove Fries Nielsen, Fredericia (2364) 1 – 0

Stillingen efter 5. runde:
1. GM Boris Chatalbashev (2448) 5 point
2. GM Jesper Søndergård Thybo (2542) 4 point
3. – 5. GM Bjørn Møller Ochsner (2518) 3 point
3. – 5 IM Filip Boe Olsen(2456) 3 point
3. – 5. FM Casper Yukun Liu (2283) 3 point
6. IM Nikolaj Borge (2379) 2½ point
7. – 8. IM Martin Haubro (2436) 1½ point
7. – 8. FM Mikkel Manosri Jacobsen (2367) 1½ point
9. FM Jens Albert Ramsdal 2378) 1 point
10. IM Jens Ove Fries Nielsen (2364) ½ point

Turneringstavlen for Landsholdsklassen: HER

6. rundes program:
GM Boris Chatalbashev, Fredericia (2448) – GM Jesper Søndergård Thybo, Hillerød (2542)
FM Jens Albert Ramsdal, SK1968 (2378) – IM Martin Haubro, BMS (2436)
FM Casper Yukun Liu, BMS (2283) – IM Filip Boe Olsen, Skanderborg (2456)
FM Mikkel Manosri Jacobsen, BMS (2367) – IM Nikolaj Borge, Hillerød (2379)
GM Bjørn Møller Ochsner, Århus Skakklub/Skolerne (2518) – IM Jens Ove Fries Nielsen, Fredericia (2364)

Resterende program for Landsholdsklassen:
Torsdag den 28. marts kl. 14:00: 6. runde
Fredag den 29. marts kl. 14:00: 7. runde
Lørdag den 30. marts kl. 14:00: 8. runde
Søndag den 31. marts kl. 12:00: 9. runde

IM Rasmus Skytte og FM Mads Boe kommenterer 5. runde i Landsholdsklassens fra torsdag kl. 14:15 fra følgende link: Twitch –Youtube

I Kandidatklassen har fire spillere maksimum efter de første to runder. Det er FM Poul Rewitz, FM Søren Bech Hansen, FM Mikkel Vinh Løftgaard og Dmytro Perets. Parringerne i toppen torsdag kl. 14:00 er Poul imod Mikkel og Søren imod Dmytro.

Dmytro Perets Fra Sjælsø Skakklub har på trods af en seedning som nummer 15 vundet de to første partier. Foto: Mads Boe

Link til live i Landsholdsklassen: LICHESS og CHESS.COM

Link til resultater fra Kandidatklassen: HER

Link til live fra Kandidatklassen: LICHESS – CHESS.COM

Link til live i G7 (hele gruppe 1 + bræt 1-3 i gruppe 2): LICHESS

G5-1 er færdigspillet tirsdag. En fem runders turnering som ligger i starten af DM, og havde i år 16 deltagere, heraf en enkelt svensker. Turneringen blev suverænt vundet af Hasan Yidiz fra Tåstrup med 5 point ud af 5 mulige.

1. Hasan Yildiz, Tåstrup Skakforening, 5 point
2. Hans Endrup Jacobsen, Hillerød Skakklub, 3½ point
1. Ratingpræmie under 1700: Albert Damsgaard Poulsen, Silkeborg, 3 point
2. Ratingpræmie under 1700: Erling Rasmussen, Læseforeningen, 3 point

Link til resultater fra G5-1: HER

Præmieoverrækkelse af formand Poul Jacobsen (tv). Fra venstre: Poul Jacobsen, Hassan Yildiz, Hans Endrup Jacobsen, Erling Rasmussen og Albert Damsgaard Poulsen.

Link til hjemmesiden for DM: https://skak-dm.dk/2024/