You are currently viewing Kort Nyt uge 20

Kort Nyt uge 20

Det islandske mesterskab spilles fra den 15. til 25. maj i Reykjavik. Stormester Henrik Danielsen fra Køge (billedet øverst i artiklen) er efter de første to runder alene i spidsen med 2 point. Lige efter følger GM Gudmundur Kjartansson og WGM Lenka Ptacnikova med 1½ point.
Turneringens hjemmeside: skak.is/skakthing
Live starter kl 17.15, sidste runde den 25. maj kl. 15.15 dansk tid: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/icelandic-championship-2023#live


Den ungarske stormester András Adorján er død, 73 år gammel. Adorján blev stormester allerede i 1973 og var med på det ungarske landshold, der i 1978 overraskende henviste Sovjetunionen til andenpladsen ved OL i Buenos Aires.
András Adorján spillede flere gange i Danmark, bl.a. delte han sejren i Multitabs 1983 med Curt Hansen med 6 af 9, ligesom han vandt Vesterhavsturneringen i 1985 alene med 8 af 11 foran bl.a. Ivan Farago og Istvan Csom. Adorján stod også bag de kendte skakbøger ”Black is OK!”.


Vi har tidligere lovet at vise partiet fra sidste runde i Capablanca Memorial mellem Rasmus Svane og Jonas Bjerre:

Jonas Bjerres sejr i turneringen har givet genlyd i skakverdenen, se bl.a. denne artikel “Havana: Jonas Buhl Bjerre in the footsteps of Bent Larsen” hos ChessBase.


Nordre Skakklubs 41. Bededagsturnering blev igen i år spillet på Bededag, men det bliver nok sidste gang på denne specielle dag. Poul Erik Nielsen skriver til skak.dk om den traditionsrige 4-mands holdturnering:

Det var lidt svært at løbe turneringen i gang igen første gang efter corona, men det lykkedes dog at samle 14 hold, som havde en god dag sammen i 3F’s lokaler på Sommervej i Aarhus. I forhold til tidligere manglede de rigtig stærke hold, Jonas Bjerre var efter sigende på vej med et hold, men fik ikke samlet et helt.

Savnet af titelholderne blev så omvekslet til spænding, for i alt fald tre hold kæmpede jævnbyrdigt om førstepladsen. Den endelige sejr gik knebent til Remiskongerne (“Randers”), bestående af: Michael Øe, Leif Møller, Arne Christiansen og Aage Olsen, holdet fik 3 brætpoints mere end “hjemmeholdet” Lille Meyer og 5 mere end Viborg. Der var også stor spænding i de øvrige grupper, kig evt. nærmere på linket nederst. Lars Hansen på holdet Yalla blev eneste med 21 af 21, der blev som vanligt spillet 7 runder med 3 pointsystemet! Også Jens Abildlund fra Lille Meyer scorede max, men “kun” 18 af 18 ;-).

Hva’ nu når Bededag ikke mere er en fridag, bliver der så Bededagsturnering næste år? Ja, det regner vi bestemt med, lur mig om det ikke bliver en lørdag i maj, tæt på Bededag …!

Nordres sidste Bededagsturnering? Foto: Poul Erik Nielsen

FM Mikkel Manosri Jacobsen og Jeppe Hald Falkesgaard deltog fra den 6. juni til den 14. juni i “Ostravsky Konik 2023” i Tjekkiet. 

Mikkel spillede en god turnering og delte andenpladsen med tre spillere. Efter korrektion blev det dog til en 5. plads og en lille ratinggevinst. Jeppe endte på 3 point, hvilket var en del under forventet score.

FM Mikkel Manosri Jacobsen og Jeppe Hald Falkesgaard. Foto: Fra arrangørernes hjemmeside

Link til hjemmesiden for turneringen: https://www.ostravskykonik.cz/index.php