You are currently viewing Julekalender 16. december

Julekalender 16. december

I Dansk Skak Unions Julekalender, hvor vi i december måned dagligt kommer et personligt og kærligt portræt af en frivillig, der har lagt eller stadig lægger et stort arbejde for dansk skak, skriver John Rendboe om Michael Tettinek:

Michael Tettinek skilte sig tidligt ud, som et lysende talent blandt lysende talenter i Aarhus. I 1975 blev han Danmarksmester i skoleskak, en turnering der samlede tidens store håb på Abildgårdskolen i Odense.
Et resultat der antydede en spillemæssig karriere helt i top.

Michael blev da også snart en stærk mesterspiller, som i holdskak spillede på højt niveau og individuelt vandt lokale mesterskaber. Der blev snuset til de internationale turneringer som endnu i 1980-erne var lidt af en sjældenhed.
Den sande storhed viste sig imidlertid at skulle komme på det organisatoriske område.

I midten af 1980-erne overtog Michael posten efter klubstifter Svend Svendsen, som formand for Skolernes Skakklub.

Hvis man kender lidt til dansk skak fra den tid, vil man vide, at det var nogle meget store fodspor at udfylde.
Men Michael gjorde det med bravour. Skolernes Skakklub var blevet en stor klub. De talentfulde drenge var blevet unge, voksne mænd med nye krav. Og Michael opfyldte disse krav gennem mange år.

Helt frem til og med den gigantiske 25 års jubilæumsturnering i 1997, stadig en af de stærkeste turneringer nogensinde i Danmark, trak Michael det store læs i en klub der vandt adskillige hold-DM. Det blev vist til 14 år som formand for en af landets største og stærkeste klubber.

I disse år havde Michael bl.a. vist et sjældent handelstalent og charme som var fantastisk i forhold til potentielle sponsorer.

Det nyder vi godt af igen i klubben, hvor Michael igen er et meget aktivt bestyrelsesmedlem, som både forhandler spillelokaler og sponsorater hjem til klubbens turneringer i 2020-erne.

Samtidig har han den klassiske formands øje for detaljer. Hvad nytter det med nye fine lokaler, hvis der ikke er kaffe på kanden? Eller kage til kaffen? Og hvad koster det?

I “gamle dage” var det en selvfølge, at vi spillede i gratis lånte lokaler, og at klubben kunne tjene en skilling på kaffe og kage. I dag betaler man næsten altid for lokalerne – til gengæld skal man betale for kaffe og kage i en lokal kantine. Det er en nødvendighed at skære i udgifterne, så der er lidt til klubben. Derfor tørrer vi bordene af, og Michael har haft egne kopper med i klubben i efteråret osv. osv. De små detaljer, der betyder at klubben kan spare måske 50 kroner pr. klubaften.

Sådan kan de store linjer og små detaljer hænge sammen på helt nødvendig vis.

Fotoet er fra DHL-stafetten, hvor klubben delte løbenumre ud.

Michael Tettinek

Vi tipper med hatten og siger tak for en menneskealders smuk indsats for skakken.

John Rendboe


Der er endnu ikke 24 portrætter på plads i årets Julekalender, så har du lyst til at byde ind med en personlig og kærlig beskrivelse af en du ønsker at fremhæve, er du velkommen til at sende dit forslag til et portræt til Trine@skak.dk