You are currently viewing Så er SMUKskak i gang

Så er SMUKskak i gang

Claus Qvist Jessen fra den arrangerende skakklub Skanderborg skriver om stormesterturneringen, der startede lørdag i Kulturhuset i Skanderborg, og spilles frem til næste søndag:

SMUKskak runde 1 + 2:

Same procedure as last year, lige bortset fra at sommerens 2022’s pletvise hedebølger har gjort, at GM-turneringen er rykket ind i “Sløngelstuens” behagelige skygge i stedet for facadelokalerne stegende varme. Tre kampklare stormestre fra hhv. Sverige og Ukraine skal dyste mod hinanden og de syv ikke-GM’er, der alle håber at klare sig så tilpas godt, at de får scoret 6½ point og den eftertragtede norm. IM-normen er 4½.

Et kampivrigt felt, hvilket vi fik at se allerede i første runde. Især Nikolai V. P. havde godt fat med de sorte mod den farverige og underholdende dansk-amerikaner Kassa Korley. Nikolai rystede ikke på hånden og kørte hele pointet hjem.

Det samme gjorde Skanderborgs andet normhåb, Filip Boe. Han har haft en forrygende sommer med først sejr og GM-norm i Skolernes 50 års-jubiturnering og siden en delt turneringssejr for blot et par dage siden i Berlin. Det kører, og det gjorde det også det meste af tiden mod Øbros Viktor Haarmark – lige indtil fordelen blev sat over styr, og Filip skulle vinde partiet én gang til.

Vi spiller med Sofiareglerne, dvs. ingen remiser før træk 30, så den truende ukrainske “stormesterremis” mellem sidste års vinder, Solodovnichenko og hans unge landsmand, Roshka blev afblæst. Det gjorde den sådan set allerede, da Roshka som sort spillede et “løst” b7-b5, men det gavnede ikke, og Solodovnichenko tog hele pointet.

Vores svenske islæt, Tiger Hillarp-Persson, lignede også en, det ville score et helt point, men Uffe Vinther-Schou forsvarede sig godt og holdt balancen og kantede en remis hjem. Ikke helt efter spil og chancer, men den gik.

Også Dengla-Ovsejevitsch fes ud i en remis.

Søndag var det tid til anden runde, som ikke blev helt så dramatisk som første. De to yngste, Roshka og Dengla var de eneste, der formåede at vride en gevinst ud af partiet, og den havnede hos Roshka, som hev sig selv op på 50 %.

Resten af partierne i 2. rd. blev remis, så der skete ikke de store forskydninger i stillingen. Ingen har max., og ingen har min.

SMUKskak runde. 3:

Mandagens tredje runde gav en mindre syndflod af gevinster og dermed en del forskydninger i stillingen. Før runden delte (bl.a.) Solodovnichenko og den lokale helt, Nikolai V. P. førertrøjen, så man kan med en vis ret kalde opgøret mellem de to for et “topopgør” Desværre for vores mand kun med spil til det sorte mål. Efter 25 træk havde hvid nemlig ofret en bonde til gengæld for et kæmpe pres i centrum og udsigten til en snarlig officersgevinst. Det lignede en formssag at køre pucken i mål, så 1-0 til Ukraine, mens Nikolai fald tilbage til 50 %.

GM Yuri Solodovnichenk – i spidsen af SMUKskak med 2½ af 3

En af remisfolkene fra første runde, Uffe Vinther-Schou fik fornøjelsen af bysbarnet, den formstærke GM-jæger Filip Boe Olsen og havde lidt overraskende godt fat i ungersvenden. Efter 28 træk viste Stockfish en afgørende fordel til hvid (+3), men syv træk efter hed vurderingen -5(!). Filips matangreb i b-linjen blev først opdaget, da det var for sent, og blodtabet ville blive større end et socialdemokratisk budgetunderskud.. Flot kontra fra Filip, som nu er krøbet i førertrøjen sammen med Solodovnichenko.

En heldig sejr til IM FIlip Boe Olsen med sort over IM Uffe Vinther-Schou giver en delt førsteplads efter 3 runder

Endnu et Ukraine-Ukraine-opgør hed Ovsejevitsch-Roshka, men frygten for en kammeratlig remis viste sig at være totalt ubegrundet. Der blev spillet skarpt fra begge sider, men med en balanceret stilling – lige indtil sort jokkede i spinaten i træk 36. Et naturligt tårntræk til 2. række kostede få træk senere en springer, og hvid slap ikke taget igen. Fin gevinst til Ovsejevitsch.

Dengla-Tiger så mystisk ud. Det så nærmest ud som om, at begge spillere forsøgte et angreb på kongefløjen – samtidig, så brikkerne blev rodet så grundigt sammen, at selv Stockfish syntes forvirret på et højere plan. Skarpt spil fra begge sider, men ikke altid lige korrekt, indtil pilen omkring træk 48 begyndte at pege mod Sverige, og det fortsatte den med, indtil Dengla gav pote i træk 66. Dagens sidst afsluttede parti, og pludselig er Tiger med i frontgruppen.

Sidste parti var Øbros klubturnering, eller rettere Kassa Korley-Viktor Haarmark. Korley har gennem prene vist masser af eksempler på hans taktiske formåen, og samtidig er unge Viktor på jagt efter IM-normer og masser af erfaring inden næste års DM. Han vandt vores hjemlige Kandidatturnering i påsken og bliver i den grad kastet for løverne til næste påske. SMUKskak er en god begyndelse, men al begyndelse kan som bekendt være svær, og Korley gjorde sit til at gøre livet svært for Viktor. En dronninginder resulterede i et par tunge afbytninger, så begge parter efter træk ca. 40 havde D + tre lette + 5 bønder. Men hvid styrede på kongefløjen, og krydrede det hele med et meget midlertidigt springeroffer i træk 44. Point til Korley, som igen er med i ræset om præmier og GM-normer.

Stillingen efter 3 runder:
1. – 2. GM Yuri Solodovnichenko (2508) 2½ point
1. – 2. IM Filip Boe Olsen (2427) 2½ point
3. – 4. GM Tiger Hillarp-Persson (2514) 2 point
3. – 4. GM Sergei Ovsejevitsch 2 point
5. – 6. IM Kassa Korley (2432) 1½ point
5. – 6. IM Nicolai Vesterbæk Pedersen (2366) 1½ point
7. – 8. IM Yevgeniy Roshka (2499) 1 point
7. – 8. IM Uffe Vinter-Schou (2407) 1 point
9. – 10. FM Aarav Dengla (2382) ½ point
9. – 10. FM Viktor Haarmark Nielsen (2336) ½ point

Link til resultater fra GM-turneringen: https://turnering.skak.dk/TournamentActive/Details?tourId=27527

Fjerde runde tirsdag, og spilstart kl. 17. Fri adgang for venner, tilskuere og andet godtfolk. Ellers følg med hjemmefra, og brug fx linket lige her: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/smuk-skak-2022-gm

Særlig opmærksomhed bør topopgøret Filip Boe-Solodovnichenko naturligvis have. Det er feltets to mest formstærke spillere, så det kan kun blive godt og underholdende.

Program for GM-turneringen:
Tirsdag den 16. august kl. 17:00: 4. runde
Onsdag den 17. august kl. 17:00: 5. runde
Torsdag den 18. august kl. 17:00: 6. runde
Fredag den 19. august kl. 18:00: 7. runde
Lørdag den 20. august kl. 15:30: 8. runde
Søndag den 21. august kl. 11:00: 9. runde

I SMUK-Skak EMT har deltagerantaller rundet de 100, men det er stadig muligt at tilmelde sig. Invitationen og de tilmeldte spillere til SMUKskak EMT’en findes hér: https://turnering.skak.dk/TournamentActive/Details?tourId=27313

Link til hjemmesiden for Skanderborg Skakklub: https://skanderborgskakklub.dk/