You are currently viewing Carlsen vandt længste parti i en VM-match nogensinde

Carlsen vandt længste parti i en VM-match nogensinde

Verdensmester Magnus Carlsen vandt det 6. parti i VM-matchen imod Ian Nepomniachtchi efter hele 136 træk og knap 8 timers spil, hvor klokken i Dubai var over midnat inden sejren kom i hus.

Dermed er partiet det længste i en VM-match nogensinde. Den hidtidige rekord var det 5. matchparti i VM-matchen mellem Karpov og Korchnoi i 1978. Dette parti blev remis efter pat i 124 træk.

Udover at være et meget langt parti, var det også et højdramatisk parti. Modsat de første 5 partier, som var præget af en høj grad af korrekt spil, blev der i 6. matchparti begået flere store fejl undervejs, som gav begge spillere mulighed for at vinde partiet. For første gang var begge spillere også i tidnød op til træk 40, hvor der jo ikke er tillægstid.

Åbningen var igen katalansk, og som i det 2. matchparti ofrede Carlsen en bonde for aktivitet. Nepomniachtchi brugte 30 minutter i træk 10, men valgte ikke at tage bonden. Varianten han valgte, gav ham dog en let udligning. I træk 26 gav Nepomniachtchi to tårne for dronningen, og selvom det ofte kan være en fordel at have de to tårne, mente computeren stadig at stillingen var helt i balance.

I tidnøden kom der flere store fejl fra begge sider, men da røgen lettede efter træk 40, troede de fleste at partiet ville ende remis.

Carlsen fik dog langsomt – som han er kendt for – samlet sig små fordele sammen, og det skulle vise sig at blive afgørende, at han fik mulighed for at give tårnet for løberen og en bonde, således at de fik et slutspil med dronning mod tårn + springer og to sammenhængende bønder.

Med 7 brikker tilbage på brættet kunne computeren fortælle at stillingen teoretisk er remis. I praktisk spil dog noget helt andet, og Nepomniachtchi fandt heller ikke en måde at forsvare stillingen på. Nepomniachtchi gav op efter 136.Sg7, da kongen herefter kan gemme sig på g8.

Udfordrer Ian Nepomniachtchi har hvid i det 7. matchparti der spilles lørdag kl. 13.30. Herefter er matchen halvvejs.

Resterende program for VM-matchen:
Lørdag den 4. december kl. 13:30: 7. matchparti
Søndag den 5. december kl. 13:30: 8. matchparti
Mandag den 6. december: Fridag
Tirsdag den 7. december kl. 13:30: 9. matchparti
Onsdag den 8. december kl. 13:30: 10. matchparti
Torsdag den 9. december: Fridag
Fredag den 10. december kl. 13:30: 11. matchparti
Lørdag den 11. december kl. 13:30: 12. matchparti
Søndag den 12. december kl. 13:30: 13. matchparti
Mandag den 13. december: Fridag
Tirsdag den 14. december kl. 13:30: 14. matchparti
Onsdag den 15. december: Eventuel omkamp

Link til den officielle hjemmeside for VM matchen, hvor den tidligere verdensmester Viswanathan Anand fra Indien sammen med den franske WGM Almira Skripchenko kommenterer WM-matchen: https://fideworldchampionship.com/

Link til live på chess24 med kommentatorerne GM Judit Polgar og GM Surya Ganguly: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/carlsen-nepomniachtchi-world-chess-championship-2021

Norsk TV sender også live dagligt fra VM-matchen. Se tidspunkter her: https://tvguide.vg.no/

Dansk Skak Unions medlemmer har mulighed for at følge VM-matchen og kommentere/diskutere partierne på Lichess. Det sker på linket: https://lichess.org/team/dansk-skak-union