You are currently viewing Podcast med Peter Heine Nielsen

Podcast med Peter Heine Nielsen

Dagbladet Børsens chefredaktør, Niels Lunde, udgiver løbende en podcast, der hedder ”Topchefernes strategi”. I den nyeste udgave interviewer Niels Lunde stormester Peter Heine Nielsen om bl.a. den kommende VM-match og computerens betydning for skakken. Især Alphazeros indtog er et vendepunkt for forståelse af skak.

Om VM-machen kan man bl.a. høre, at Nepomniachtchi har en russisk supercomputer i ryggen, der kan give fordele i forberedelsen. Men vil det lykkes Magnus Carlsen at komme ind i stillinger, hvor det er menneske mod menneske, og ikke to computeres forberedelser mod hinanden, der afgør partierne?

Niels Lunde skriver selv om Podcasten:

Peter Heine Nielsen før VM-matchen i skak: ”Vi er ret sikre på, at vi har det stærkeste menneske”
VM-matchen i skak starter i Dubai på fredag. Nordmanden Magnus Carlsen møder russeren Ian Nepomniachtchi.

Jeg har mødt Peter Heine Nielsen og fået et kig ind i en fascinerende verden.

Peter Heine Nielsen er træner for verdensmesteren Magnus Carlsen, og er gæst i den nye udgave af podcasten ”Topchefernes strategi”.

Jeg var nysgerrig efter at tale med Peter Heine Nielsen om to temaer:

1,
For det første så er Magnus Carlsen unik, han er en suveræn verdensmester, men hvad er han er så god til? Og hvad er hans og Peter Heine Nielsens strategi i VM-matchen mod Ian Nepomniachtchi – der har det russiske Skolkovo-universitets supercomputer til rådighed?

Selv om Magnus Carlsen er i en klasse for sig, så har han ikke den samme computerkraft i ryggen, som sin modstander, så hvordan vil han imødegå den trussel som han står over for?

2,
For det andet, så er der et særligt fænomen ved skak, når man ser på spillet med erhvervslivets øjne: Når det gælder brugen af ny teknologi, så er skak foran det private erhvervsliv. I hvert fald efter min vurdering.

Selv om det lyder mærkeligt nu, så er det først inden for de seneste cirka ti år, at digitalisering har fået en afgørende betydning i det private erhvervsliv. Ny teknologi har altid – selvfølgelig – spillet en stor rolle i private virksomheder, men generelt set, så har store dele af erhvervslivet haft en defensiv holdning til det.

IT som man kaldte det tidligere var placeret i en afdeling for sig, og blev betragtet som en omkostning – ikke som en grundlæggende præmis eller måske endda som en forretningsmulighed.

I skak dukkede ny teknologi op som en afgørende udfordring for omkring 30 år siden. Det var allerede i 1997 – for 24 år siden – at en computer slog verdensmesteren i skak, Garry Kasparov i en match.

Det er derfor interessant at høre – hvordan har udviklingen af ny teknologi påvirket tankegangen i skak? Kan man i det private erhvervsliv, hvor alle nu er optaget af ny teknologi, lære af det forløb som skak har været igennem?

Du kan finde ”Topchefernes strategi” i din podcast-app.

Niels Lunde

Man kan også høre udsendelsen direkte på nettet på denne adresse: https://topchefernesstrategi.podbean.com/