6. runde i Riga

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Vores forsvarende Europamester Jonas Bjerre måtte spille knap 5½ time for at sikre sig en remis med sort mod den stærke russer FM Dmitry Tsoy (2393). Det blev hurtigt et tårnslutspil med en bonde mindre, men Jonas holdt hovedet koldt og sikrede sig en remis efter 113 træk, hvor der kun var to konger tilbage på brættet. Godt kæmpet. Marc Morgunov (2373) fra Østrig fører med 5½ point, og Jonas har bedst korrektion i et forfølgerfelt på seks spillere der alle har 5 point.

 

 

Jonas Bjerre – stadig med helt i toppen af U14 inden de sidste 3 runder. Foto: Fra turneringens hjemmeside.

 

Filip Boe Olsen havde sort mod ukraineren Vladislav Lisnyak (2198). I en Caro-Kann udlignede han i Short-varianten, men i midtspillet fik modstanderen et lille overtag, men ikke nok til at det blev farligt. Remis. Med resultatet er Filip fortsat ubesejret i turneringen, og på en delt 11. plads, men korrektionen er mindre god, så indtil videre indtager han plads 29.

 

Jeg synes ikke om, når der er danskeropgør i turneringen. I runde 6 havde vi det første af slagsen, da Thomas Søndergaard Thybo mødte Sander Stage-Steffensen. Til danskeropgør er der ikke mulighed for at få trænerhjælp, og spillerne må selv klare forberedelserne på egen hånd.

 

 

Sander Stage Steffensen og Thomas Thybo i danskeropgør. Foto: Fra arrangørernes hjemmeside.  

 

Finn Stuhr fra Køge fortæller her lidt løst og fast om Riga, set gennem en skakspillers øjne:

 

Fridag lørdag, og så skulle man jo mene at energidepoterne var blevet fyldt op. Fridagen blev brugt på at slappe af. Lidt gennemgang af partier om formiddagen og så var det frivilligt om man ville på bytur eller spille fodbold, eller bare slappe af. Hele viften af tilbud blev brugt. Den gamle by blev flittigt besøgt og er fyldt med fortovscafeer og restauranter. Det først man møder når man kommer over Akmens broen, der forbinder den vestlige og østlige del (Den gamle by) af byen over Daugave floden, er en meget flot bygnng, der ser ud som, var den bygget i går. Sort Hovedernes hus blev oprindelig bygget i begyndelsen af 1300 tallet, bygget til ugifte tyske handelsmænd i Sorthovedernes Kompagni, bosiddende i Riga.
Bygningen blev sønderbombet den 28. juni 1941 af den tyske værnemagt og nedrevet i 1948. Den nuværende bygning blev opført i et tro kopi i årene 1995-1999, så det er forståeligt at den ser ny ud.

Skakhistorisk er Riga kendt for at have en kendt Stormester Mikhail Tal blandt sine borgere. Mikhail Tal, også kendt som Troldmanden fra Riga, blev i 1960-61 den yngste verdensmester nogensinde. Mikhail Tal interesserede sig først for skak, som 12 årig (Så der er håb forude for vore unge spillere). I 1985 deltog han i Nimzowitsch Memorial i Næsved, hvor nogle af verdens største stjerne deltog. Apropos Nimzowitsch, Aron Nimzowitsch der blev kendt som Danmarks skaklærer og boede i Danmark i mange år, hvor han døde den 16. marts 1935 (12 dage efter at GM Bent Larsen blev født), er faktisk født i Riga den 7. november 1886. Lidt historisk er også vigtigt i kampen om point ved dette EM.

 

  

Mindestatuen i centrum af Riga for den 8. verdensmester Mikhail Tal. Foto: Susanne Ehrenreich

Om energidepoterne blev fyldt op ved inspiration fra den smukke by eller brugt på fodboldbanen, skal være usagt, men kun halvdelen af vore spillere kom ud af spillelokalet med point. 

Forældre sad og ventede med nerverne ude på tøjet, var det nu ens egen pode der klarede sig godt eller skulle der trøstes. De første seks af de yngste kom ud med nederlag, så nerverne hang i laser hos de der fortsat sad i det uvisse. Så kom Casper Liu ud med en sejr og så blev håbet tændt, og det ene point efter det andet væltede ud af lokalet. Casper er en dygtig taktiker, og tager gerne et taktisk slagsmål. Det fik den højereratede Borhy Marcell Borhy (2219) fra Ungarn at føle: 

 

 

 

  

Resterende program for turneringen:  

Mandag den 27. august kl. 15:00: 7. runde

Tirsdag den 28. august kl. 15:00: 8. runde
Onsdag den 29. august kl. 15:00: 9. runde

 

I runde 7 er IM Jonas Buhl Bjerre igen eneste danske spiller på live. Han spiller hvid mod Mihnea-Ionut Ognean (2293) fra Rumænien. Modstanderen tabte i første runde til en lavere rated spiller fra Spanien, og har så vundet de fem næste partier. De spillede mod hinanden ved EM i Batumi i 2014 med omvendte farver, hvor et jævnbyrdigt parti i c3-varianten i siciliansk endte remis. Link til live: http://www.eycc2018.eu/live/

 

Link til hjemmesiden for European Youth Chess Championship U8-U18 2018: http://www.eycc2018.eu/

 

Link til resultater for de danske spillere: HER