Pressekonference i Valencia

På en velbesøgt pressekonference i den spanske bank Bancajas hovedsæde i centrum af Valencia, fortalte Anatoly Karpov og Garry Kasparov om baggrunden for den opvisningsmatch, der markerer 25 års jubilæet for deres første match i Moskva i 1984.

Sulaiman Al-Fahim, Anatoly Karpov og yderst th. Garry Kasparov. 
Foto: Thomas Vestergård

Ideen have de fået i maj og oprindelig var det tanken, at de ville besøge alle de lande, de havde spillet matcher i: Rusland, Frankrig, Spanien, USA og England, for at spille lignende opvisningsmatcher. Matchen i Valencia er første match, men forhåbentlig ikke den sidste, der markerer jubilæet, var de to skakmestre enige om. En match i Paris er på tegnebrættet, men alt er endnu ikke faldet på plads.

En veloplagt Garry Kasparov ved pressekonferencen. 
Foto: Thomas Vestergård

Første spørgsmål fra salen handlede om de to stormestres indbyrdes forhold, når de havde været modstandere i så mange matcher og turneringer over de sidste 25 år. Garry Kasparov sagde, at tiden løser alle problemer og at han har stor respekt for Karpov. Kasparov forsatte: ”Da jeg i november 2007 blev fængslet for mit politiske arbejde i Rusland, var der mange af mine såkaldte venner, der ignorerede min arrest. Anatoly forsøgte at besøge mig i fængslet. Det var en fornem demonstration af professionel solidaritet.”

De to skakstjerner var under hele pressekonferencen på fornavn med hinanden og Karpov fortalte om sit forhold til Kasparov, at han havde kendt ham i meget mere end 25 år. Da de spillede på samme hold til OL i 1980 var Rusland i knibe langt hen i turneringen. Men med en vilje til at vinde, var de sammen om at spille Rusland øverst på sejrsskamlen. En vilje som Karpov savnede på det russiske landshold i dag, der ikke har kunnet vinde de sidste tre skak-OL. De nye stjerner spille måske godt individuelt, men de har ikke den samme holdånd, som før i tiden. Karpov forsatte ved at fortælle, at den professionelle respekt havde de altid haft, selvom de er uenige om mange ting, f.eks. politik: ”Det var det samme med mit forhold til Bobby Fischer. Vi mødtes aldrig på skakbrættet, men har alligevel mødt hinanden en del gange udenfor brættet. På trods af uenigheder om storpolitik etc. havde vi en gensidig respekt som skakspillere.” sluttede Karpov.

Begge stormestre gjorde meget ud af at fortælle, at denne match i Valencia kan være med til at genoprette begejstringen for skak, som de mente havde lidt skade de sidste 15 år. Karpov var utilfreds med både FIDE og det russiske skakforbunds rolle i verdensskakken, men hvad der helt specifikt er galt, blev ikke uddybet, i hvert fald ikke i den engelske oversættelse af hvad de to K’er fortalte på russisk til den russiske TV-station NTV. Samme TV-station gav Kasparov et par hårde ord med på vejen, da han mente de var styret af den nuværende ledelse i Rusland og stort set havde ignoreret ham de sidste mange år, hvor han har været i opposition til den tidligere præsident og nuværende ministerpræsident, Vladimir Putin.

Kasparov var også skeptisk overfor mulighederne for at spille en jubilæumsmatch i Moskva: ”Men måske Anatoly kan gøre sin indflydelse gældende.”


Den hollandske skakdommer Geurt Gijssen, i midten, forestod lodtrækningen, der betyder at Karpov har hvid i første parti i morgen aften tirsdag. 
Foto: Thomas Vestergård

Sulaiman Al-Fahim og Anatoly Karpov, der trak hvid i første parti. 
Foto: Thomas Vestergård

I Valencia er den økonomiske bagmand for matchen den hovedrige Sulaiman Al-Fahim, præsident for De Forenede Arabiske Emiraters Skak Union og derudover ejer af den engelske fodboldklub Portsmouth. På pressekonferencen gav dette en lokal journalist lejlighed til ængstelig at spørge, om Al-Fahim agtede at købe den valencianske angriber, David Villa, som han tidligere havde vist interesse for. Al-Fahim kunne berolige de lokale journalister om, at det ikke var ham, men nok snarere Manchester City, de skulle være bange for.

Officiel hjemmside: www.matchkarpovkasparov.com