Peter Heine i Danmark

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Danmarks stærkeste skakspiller Peter Heine Nielsen er i Danmark i denne uge. 

 

I går torsdag trænede han med FM Jonas Bjerre og FM Filip Boe Olsen i Aarhus. Udover at gennemgå nogle af de unge talenters partier så de på partier fra topturneringer og diskuterede åbninger og slutspil. Træningen varede fra kl. 10-16:30, kun afbrudt af en kort frokostpause og en lille fodboldkamp i haven.

 

 

Filip Boe Olsen og Jonas Bjerre fik trænet en hel dag med Peter Heine Nielsen. Foto: Mads Boe  

 

Fredag deltager Peter Heine i Dansk Skoleskaks arrangement National Vidensdag på Hotel Legoland i Billund. A.P. Møller Fonden og Børnenes Hovedstad, Billund sætter sammen med Dansk Skoleskak, praktikere og forskere fokus på skoleskak og professionel praksis via spørgsmålene: Hvor i hjernen sidder skak? Hvordan kan skoleskak styrke mindset, motivation og lyst til læring? Hvordan arbejder man professionelt med leg, læring og skoleskak? Peter Heine holder et indlæg, hvor han fortæller om lysten til læring fra skoleskakspiller til verdensmesteren Magnus Carlsen. 

 

Dansk Skoleskaks Landsudvalgsmøde (den øverste myndighed) afholdes efterfølgende kl. 15:00, hvor alle skoleskakledere opfordres til at deltage

 

Se mere om National Vidensdag: HER  

 

Peter Heine Nielsen bruger også weekenden på selv at spille skak, dog en lidt alternativ form for skak, nemlig den japanske udgave af spillet, også kendt som shogi.

Det er tydeligt at den japanske udgave af skak – og den hvis regler FIDE har ansvaret for – har de samme rødder, da man finder mange af de samme brikker og bevægelsesmønstre i begge spil. Det er dog alligevel nogle markante forskelle. Shogi spilles på et bræt med 9×9 felter der alle er samme farve og selvom man i shogi også bruger betegnelserne sort og hvid om de to kombatanter, så er der ikke forskel på brikkernes farve, og i shogi er det sort der foretager det første træk. Brikkerne er udformet så man kan se, i hvilken retning de peger hvilket afgører hvem der har kontrollen over en given brik. Den regel der gør shogi en anelse mere kompliceret er, at når man har slået en af modstanderens brikker, så kan man senere i spillet vælge at sætte den ind i spillet igen i stedet for at flytte en brik, lidt som i baby-skak/bughouse-chess. Materiel overvægt er ofte en fordel i skak, og det kan det også være i shogi, men initiativet er klart vigtigst, hvis man ønsker at vinde et parti shogi. Hvis man har prøvet at spille mod en Japaner i skak over nettet, vil man måske også havde observeret, at de generelt set er ret ivrige efter at ofre materiel for at få iniativet i spillet, en vane de helt sikkert har tilegnet sig fra shogi.

 

Det første Danmarksmesterskab i Shogi afholdes i K41’s lokaler i Valby lørdag den 20. maj (indlende gruppespil) og søndag den 21. maj (semfinaler, finale og placeringskampe).

Peter Heine Nielsen er ikke alene danmarks højestratede spiller i skak, men også i Shogi, så han er forhåndsfavorit til at vinde titlen som Danmarksmester i Shogi. Den mangedobbelte Danmarksmester i brætspillet Go, Thomas Heshe, deltager også. 

 

I alt forventes omkring 15 spillere at deltage i dette første DM i Shogi.

De tilmeldte til DM i shogi er (sorteret alfabetisk efter efternavn):

Jannik Gram
Dennis Hellegaard
Carsten Hellegard
Thomas Heshe
Mikkel Kragh Mathiesen
Peter Heine Nielsen
Torben Pedersen
Søren Riis
Alexander Trier
Jakob Trier

 

I forbindelse med afholdelsen af DM i Shogi bliver der lørdag aften afholdt stiftende generalforsamling i Dansk Shogi Union.

 

Alle er velkomne både til generalforsamlingen og som tilskuere til shogi partierne. Dørene åbnes kl. 10 for interesserede tilskuere, både lørdag og søndag på adressen Mellemtoftevej 11, 2500 Valby, der til daglig er Skakklubben K41s lokaler. 

 

I shogi benyttes en lidt anderledes tidskontrol end i skak. Den kaldes byo-yomi. Man starter med fx. 45 minutter og når de er brugt så har man så fx. 1 minut per træk. Det vil sige at når de første 45 minutter er opbrugt, så kan man maksimalt bruge 1 minut per træk indtil partiet er afsluttet.

 

Resultaterne fra DM i shogi vil blive lagt op på http://www.shogi.dk