Nordisk Mesterskab i Finland

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Det Nordiske Mesterskab afholdes i år i Finland i byen Sastamala, som ligger omkring 50 km. fra Tampere. Landstræner Lars Schandorff fortæller her om hvilke danske spillere der er udtaget til Championship Group: 

 

Danmark sender de to unge talenter Bjørn Møller Ochsner og Martin Percivaldi til Nordisk Mesterskab, der spilles i Finland fra den 21-30 oktober.

Oprindeligt var Mads Andersen udtaget sammen med Bjørn Ochsner, men den danske mester blev tvunget til at trække sig, da turneringen kolliderede med en eksamen på hans nye studie. Det var ikke muligt at få en af vores øvrige topspillere med. Det er virkeligheden i dansk skak. Vores elite er hængt op på arbejde, familie, studie med mere og kan ikke lige rive 10 dage ud af kalenderen til skak. Men heldigvis var Martin Percivaldi klar til at træde til med kort varsel. Det opfylder oven i købet min oprindelige ide med to unge spillere.

NM er efter min mening en perfekt turnering for spillere på vej frem. Turneringen har ikke den samme appel til Nordens allerbedste spillere som tidligere, hvor det var zone-turnering og dermed VM-kvalifikation, men det er trods alt en officiel turnering med både prestige og fokus og ikke mindst intensitet. Og så er det stadigvæk en pænt besat alle-mod-alle GM turnering.

 

Bjørn Møller Ochsner behøver ikke den store præsentation. Han debuterede på landsholdet ved EM i Reykjavik sidste år, og siden er det gået stærkt: debut i DM-klassen i Svendborg i påsken og henover sommeren færdiggjorde han sin IM-titel med to normer i store udenlandske opens. Nu er han klar til nye mål.

  

 

IM Bjørn Møller Ochsner. Her i kamp i Fredericia ved hurtigskak DM, hvor han sluttede som nummer 2. Foto: Johnni Marcussen 

 

Martin Percivaldi er kun 17 år, men allerede en både stærk og meget moden spiller. Han har allerede to IM-normer i hus og har ligeledes sin første GM+2600 skalp. Jeg kender Martin rigtig godt fra tiden i Hillerød og har set, hvordan han år efter år er blevet hærdet af hård træning og ikke mindst stærke turneringer i udlandet. Martin er tæt på det helt store gennembrud, måske kommer det allerede i Finland. 

 

 

FM Martin Percivaldi. Erfaren deltager ved de internationale ungdomsstævner de seneste 5 år. Her i Prag i august 2016. Martin får for første gang lov til at prøve kræfter ved en meget stærk turnering i Norden. Foto: Mads Boe

 

Turneringen spilles som 10 mand alle-mod-alle efter, at Færøerne har valgt ikke at stille op. Her er feltet:
Sverige: GM Erik Blomqvist (2541)  og GM Axel Smith (2506)
Norge: GM Jon Ludvig Hammer (2628) og IM Johan Salomon (2498)
Finland: IM Vilka Sipilä (2417) og IM Mika Karttunen (2450)
Island: IM Guðmundur Kjartansson (2427) og IM Einar Hjalti Jensson  (2378)
Danmark: IM Bjørn Møller Oschner (2428) og FM Martin Percivaldi (2373)

 

Ratinggennemsnittet i turneringen er 2465 (kategori IX) 

 

Udover hovedturneringen arrangeres der også Nordisk Mesterskab for seniorer +65, seniorer +50 og kvinder. 

 

Program for turneringen, som muligvis bliver ændret, da Færørerne har meldt afbud til turneringen:

Runde 1: 22. oktober kl. 15:00 

Runde 2: 23. oktober kl. 15:00
Runde 3: 24. oktober kl. 10:00
Runde 4: 24. oktober kl. 17:00
Runde 5: 25. oktober kl. 15:00
Runde 6: 26. oktober kl. 15:00
Runde 7: 27. oktober kl. 10:00
Runde 8: 27. oktober kl. 17:00
Runde 9: 28. oktober kl. 15:00
Runde 10: 29. oktober kl. 15:00
Runde 11: 30. oktober kl. 15:00

 

Se mere om turneringen: HER