Yes2Chess – Køge flot nr. 4 i London

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

foto1 Kge_i_London

Køge Private Realskole har hentet en fornem placering i London. Andetsteds på siden kan man læse Dansk Skak Unions betragtninger om projektet Yes2chess.

 

Her er referatet med detaljer fra Køge Private Realskoles tur, skrevet af Peter Stuhr, som også har taget de ledsagende fotos. Stuhr er leder af projektet, og han fik i samarbejde med andre folk i Køge og Randers hurtigt stablet et arrangement på benene, så Danmark allerede i år kunne deltage: 

 

Igennem længere tid har der været forhandlinger mellem Dansk Skak union og organisationen Yes2Chess om at overtage kontrakten fra Dansk Skoleskak. Konceptet bygger på at bringe erhvervslivet og skakken sammen gennem en holdskakturnering for børn under 12 år på nettet. Turneringen starter i december/januar og skal være færdigspillet i maj, hvor vinderholdet i de 8 deltagende lande vinder en tur til London, hvor finalen spilles.

 

Kvalifikationsturnering i sidste øjeblik

Så det var under pres at da vi den 14. maj fik at vide at vi kunne få et hold til London, hvis vi kunne nå at få afholdt en turnering bestående af minimum 4 hold, som kvalifikation til London. Det blev ikke lettere af at vores samarbejdspartner i Randers var på ferie på daværende tidspunkt. Heldigvis havde vi i Køge allerede en enkeltmandsturnering for skolerne i Køge på programmet og vi brugte denne til kvalifikation til en semifinale mod 2 hold fra Randers. Og da Claus Andersen (Skakklubben Rokaden) formåede at samle 2 hold fra Hobrovejens Skole i Randers kunne vi få afviklet kvalifikationsturneringen om end meget sent.

 

Vinderholdet blev et hold bestående af 5 spillere fra Køge Privat Realskole som alle også er en del af Køge Skak Skole.

På topbilledet ses fra venstre: Rasmus Emil Ryder Tønnesen, IM Malcolm Pein (CEO Chess in School and Communities), Theo Stage-Steffensen, Ida Christiansen, Sander Stage-Steffensen, Dave Chan (CEO Barclaycard Europe og Nicolai Ryder Tønnesen. (Foto: Peter Stuhr). 

 

På forhånd havde vi sat forventningerne lavt til trods for vores store delegation bestående af de 5 spillere, 4 ledere og 4 forældre, idet vi vidste at vi havde haft en let vej til finalen i forhold til de andre deltagende lande, England, Tyskland, Spanien, Portugal, Norge, Sverige og USA. I alt havde ca. 8000 hold deltaget i turneringen, så vores 4 hold i semifinalen må siges at være et lille grundlag.

 

Mandag var ankomst dag for alle hold undtaget USA, der allerede ankom søndag. Der blev afholdt en fin reception for alle delegationer, hvorefter børnene skulle spille simultan mod den engelske mester GM David Howell. Det amerikanske 2. bræt slog David Howell og var den eneste, der tog point fra ham.

 

foto 2_Kge_i_London

 

Det danske hold sammen med GM David Howell (Foto: Peter Stuhr)


Den følgende dag var der sightseeing, hvor vi kom rundt på en privat arrangeret tur for at se de større engelske kulturskatte. Det blev en lang dag, hvor børnene kom tidligt i seng uden den store forberedelse på selve finaledagen den følgende dag.

 

Nye regler

Da den store finaledag endelig kom var det under pres at undertegnede skulle instruere holdet op de regler som de skulle spille med, for reglerne var blevet ændret klokken 21.00 hvor børnene allerede var lagt i seng og de var de sidste til at møde op inden vi skulle gå over i Hyde Park, hvor finalen skulle spilles i VIP Loungen for Barklays Summer Time Festival.

 

Så på de 10 minutters gang fik holdet sat en holdleder og blev instrueret i reglerne. De 8 hold var delt ind i to indledende grupper hvorefter man ville spille en enkelt runde mod holdet i modsatte gruppe om den endelige placering. Aftenen inden havde vi ledere googlet modstanderne og fundet frem til at vi måske kunne håbe på en kamp om 3.-4. pladsen. I første runde skulle vi møde England og inden det første parti var forbi kom Malcolm Pein hen til mig og roste spillerne og sagde at han regnede med at vi ville vinde mindst 4-1. Malcolm måtte være i det telt, hvor finalen blev spillet, jeg måtte stå uden for teltet i tilfælde af at der var behov for en tolk, mens øvrige ledere og forældre pænt måtte vente i baren.

 

foto 3_Kge_i_London

(Foto fra 1. runde. Dette og de to øvrige fotos taget af Peter Stuhr.)

 

Køge – England 5-0

Vi vinder 5-0 og alle er ekstatiske. I den anden kamp vinder Portugal over Tyskland, hvilket overrasker mange, da Tyskland vandt turneringen sidste år, så måske har vi ledere undervurderet Portugal. I anden runde mødte vi så de regerende mestre fra Tyskland. Det blev en lidt hårdere kamp end den første, men det lykkedes at trække en sejr på 3½-1½ hjem og da Portugal kun vinder 4-1 over England ligger Portugal og Danmark helt lige inden den altafgørende 3. runde om hvilket hold, der skal spille om 1. pladsen.

 

Inden 3. runde blev der serveret frokost og om dette havde indflydelse på holdet skal jeg lade være usagt, men det spændende opgør mellem Danmark og Portugal blev aldrig rigtig spændende. Hurtigt havde portugiserne bragt sig i front 2-0, men da det var på de to nederste brætter gav korrektionsreglerne os et spinkelt håb, idet vi så kunne nøjes med 2½ point. Kampen bliver dog en sikker sejr på 4½-½ til Portugal. Kun Sander på 1. brættet kæmper til det sidste og reder lidt af æren for holdt med det halve point.

 

I den modsatte gruppe var der lige så meget spænding om finalen, idet USA, som på papiret var det stærkeste hold, havde et spinkelt forspring til Norge, som på papiret var det næst stærkeste hold i turneringen og netop de to hold skulle mødes i sidste runde. Amerikanerne vinder dog kampen og møder dermed Portugal om førstepladsen, mens Danmark får ærkefjendeopgøret mod Norge.

 

Hæderlig fjerdeplads

Norge viser sig som forventet at være en for stor mundfuld for os og vinder overbevisende 5-0. En hæderlig 4. plads var dog langt over vores forventninger inden vi tog afsted og som Malcolm Pein nævnte var alle hold vindere. Hele arrangementet kan ikke sammenlignes med noget andet for hverken børn eller voksne. Indlogering på et 4-stjernet hotel og fuld forplejning. Rundvisning i London og til sidst blev børn og forældre sendt i teateret for at se opførelsen af The Lion King.

 

Stor ros herfra til arrangørerne, som altid stod til rådighed og for planlægningen af hele turen. Til næste år vil vi gøre alt for at gøre kvalifikationen i Danmark så stor som mulig så vi kan sende det bedste hold i landet til London og måske vinde turneringen.

 

Hvis man vil vide mere om turneringen, er man meget velkommen til at kontakte mig eller se mere på yes2chess.org/dk Peter Stuhr Projektleder Yes2Chess Danmark Email: peterstuhr@hotmail.com