Ungdoms-EM i Georgien 5. runde

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Fra EM for Ungdom i Batumi i Georgien har vi modtaget referatet fra turneringens 5. runde. Jesper Søndergaard Thybo (U16) skriver sammen med landstræner Mads Boe om forløbet:

 

Efter at have været i Batumi en lille uges tid har vi fundet ind i en nogenlunde fast rytme for hvordan dagene forløber. Man kan tro at der er masser af tid, før og efter runderne, hvilket der vel også er, men sådan føles det egentligt ikke, da det meste af tiden går med skak. Vores daglige program ser nogenlunde således ud:

 

09:00 Morgenmad
10:00 Forberedelse for alle på værelse 1607 (mit værelse, som vel er 60 kvadratmeter stort med sofagruppe, bord med stole, 2 toiletter og særskilt soveværelse! Lidt priviligeret skal man vel være som head of delegation!)
12:00 Lidt fodbold eller en svømmetur
13:00 Frokost
15:00 Vi går i kamp!
17:30 De første kommer fra slagmarken, og Leif og jeg gennemgår deres partier
20:00 Sidste spiller er færdig, og vi går til aftensmad
21:00 Vi analyserer de sidste partier (vi ser alle partier hver dag!), hyggelyner og slapper af
23:00 Sengetid

 

På forhånd var vi ratingfavoritter i 8 ud af 11 partier i dagens runde. Til gengæld havde vi også sort i 8 partier. Vi må jo nok også generelt erkende at elotal ikke er en sammenlignelig størrelse med dem vi kender hjemmefra. Her er rigtigt mange underratede, da de enten ikke spiller så mange partier eller lokale arrangører ikke har råd til at betale ratingafgiften.

 

U10: Jonas Bjerre havde hvid mod Vugar Manazov (1834) fra Aserbajdsjan på bord 2 der blev vist live. Det blev Caro-Kann, men desværre ikke 4.-Sd7, som vi havde forberedt os på. Jonas fik en enkelt chance for fordel med 15.Se4 med truslen Sd6+ fordi sort lavede en unøjagtighed med 14.-Sd7, hvor Sf6 er mere nøjagtigt, da man så kan rokere. Efter c5. lignede det desværre spil til et mål, da Jonas havde to svage bønder der. Et meget ærgerligt nederlag, men der er stadig mulighed for en topplacering i turneringen.

 

U12: Israeleren Michael Gitzman (1772) deltager i EM, geografisk nok ikke helt korrekt (!), men nok det eneste mesterskab, som accepterer hans deltagelse. Filip havde sort mod ham i Caro Kann, og fik hurtigt en bekvem stilling. Det var kun et spørgsmål om remis eller gevinst, og da modstanderen begik den fejl at decentralisere kongen trænkte Filip ind med et t¨rn på 2. række som vandt to bønder og dermed partiet. Thomas Søndergaard Thybo havde sort mod den uratede Shota Khodashneli fra Georgien. Thomas fik hurtigt en lidt bedre stilling i Caro-Kann, fordi modstanderen lavede flere af de normale små positionelle fingerfejl. Det endte ud i et vundet slutspil med merbonde, men en stor fejl gav pludselig modstanderen mulighed for en forceret remis.

 

U14: Sophus Mechlenburg vandt overbevisende over den højere rated Matthew J. Wadsworth (2135) fra England med hvid i Winawer varianten i Fransk. Modstanderen afveg fra hovedvariant og fik en trykket stilling, hvor Sophus fik en dominerende løber ind på d6 der spiddede kongen i centrum, og forhindrede modspil. Da Sophus trængte ind med tårnet på 7.række vandt det forceret. Flot spillet af Sophus, som har spillet meget stærkt i turneringen indtil videre. Bjarke Hautop Kristensen var sidste spiller færdig i dagens runde. Han sad længe og måtte forsvare et ubehageligt uligefarvet løberslutspil mod Andrei Skladtshikov fra Estland. Der var flere muligheder for at holde det undervejs, men stillingen var ikke let og Bjarke måtte ned. Ellen Fredericia spillede imod endnu en aserbajdsjaner Narmin Guluzada (1381) . De kom ud i afbytningsvarianten i fransk, og det var meget lige det meste af tiden. Modstanderen lavede dog en fejl, der tillod en smuk taktisk finesse, hvorefter det bare var tabt. Nu har Ellen 2/2 imod aserbajdsjanere!

 

U16: Jeg overraskede Samuel Sepesi (2019) Slovakiet i åbningen,, men det blev hurtigt trækomstilling til en typisk isolani-struktur med bonden på d4. Min modstander lavede nogle unøjagtigheder, og jeg kom hurtigt til at stå godt med kontrol over d5. Derefter tabte han en bonde. Han havde en mulighed for et dårligt remisagtigt slutspil, men da han afveg, var der aldrig tvivl om resultatet. Bjarke Vangsgaard mødte en gammel kending fra sidste år i Montenegro, Timoleo Mico (1809) fra Albanien. Sidste år fik han 2 point i turneringen ved at slå netop Bjarke og mig. Under forberedelserne kunne vi se at han havde gjort gode fremskridt, og bestemt ikke ville være en let opgave. Bjarke spillede skandinavisk og stod meget solidt. Bjarke skulle dog hele tiden holde øje med hvids ofre på enten e6, f7 eller g6 og da Bjarke ikke slog en bonde, da han havde chancen, kom han til at stå for passivt. Nogle træk senere kom offeret rettidigt og der var ikke meget at gøre. Freja kom godt ud af åbningen med 5.-Sc6 varianten i Skandinavisk, som vi havde forberedt mod Zoe Varney (1741) fra England . Modstanderen var helt klart ikke klar på Frejas overraskelse og brugte næsten en time på to træk som endda tillod Freja en gevinstvariant. Freja spillede dog ikke den fortsættelse og endte med at stå lidt under. Det blev værre, og hun endte med at tabe 1 bonde i et dronningeslutspil. Heldigvis fandt hun en evig skak. Ærgerligt at hun ikke slog til, da hun havde chancen, men godt at hun kunne holde en dårlig stilling.


rasmus ellen

Både Rasmus Thøgersen og Elle Kakulidis har grund til at se glade ud. begge slog højere ratede modstandere i runde 5. (foto: Mads Boe)

 

U18: Rasmus’ modstander, Richard Farkas (2314) Ungarn, spillede en harmløs variant i Siciliansk. I en lidt bedre stilling for sort, spillede Rasmus fornuftige træk imens hans modstander lavede knap så fornuftige træk. Rasmus vandt en bonde og stod overvældende, men så fejlede Rasmus og lod ungareren komme tilbage, så partiet var helt åbent. Ungareren fik chancer, men Rasmus spillede bare bedre og vandt et godt løberslutspil. Ellen Kakulidis spillede med hvid Bogoindisk mod Veronika Franca (2006) fra Slovenien . Stillingen var ca. lige efter åbningen, men efter en række unøjagtigheder fra modstanderen, kom Ellen til at stå aktivt. Det var stadig forholdsvis lige, men efter en kæmpe brøler af modstanderen, der tabte en kvalitet, kørte hun sejren sikkert hjem. Flot sejr mod en modstander med over 300 mere i rating.

 

Samlet set en godkendt dag med 7/11 med flere flotte gevinster. Fredag spilles runde 6, hvorefter der er fridag. Desværre har vi i denne runde ingen partier på live.

 

spa

Hygge i hotellets spa: Jesper, Sophus, Tavs, Jonas og Filip. (foto: Mads Boe)


 

Jesper Søndergaard Thybo og Mads Boe

 

Hjemmeside: www.e2e4.ge