Dag 2 ved VM i hurtigskak

Efter de første to dage ved verdensmesterskabet i hurtig- og lynskak i Moskva, fører Magnus Carlsen den åbne række i hurtigskak med 8 point af 10 mulige. Lige efter kommer en forfølgergruppe på tre: Wang Hao fra Kina, Jan-Krzysztof Duda fra Polen og Maxime Vachier-Lagrave fra Frankrig med 7½ point. Der skal stadig spilles 5 runder lørdag, så intet er afgjort endnu.

 

carlsen ved_vm_hurtigskak

Der er rift om verdensmester Magnus Carlsen. Norsk NRK sender live fra hele turneringen på deres hovedkanal. Foto: https://wrbc2019.com/media/photos

 

I Kvinderækken spilles der kun 12 runder over de tre dage, og efter de første 8 runder topper IM Irina Bulmaga fra Bulgarien, GM Tan Zhongyi fra Kina, GM Lei Tingjie fra Kina og Mariya Muzychuk fra Ukarine tabellen med 6½ point.

Esmat Susanne Guindy skriver til skak.dk om dag to i turneringen:

 

De er her næsten alle sammen, alle stjernerne. På andendagen ankom vi til spillestedet ti minutter før start. Lidt til den sene side, syntes vi, men efter os kom Magnus gående med hørebøffer på sammen med sin far. Han kom direkte igennem sikkerhedskontrollen og op til spillelokalet, mens vi andre pænt måtte vente i den meget lange kø til garderoben. Foran os stod Nepomniachtchi med den karakteristiske hestehale. Han nåede at dele mange autografer ud til sine små, russiske fans, inden frakken kunne afleveres. I samme nu kom Grischuk ind. Han tog bestik af køen og vurderede, at han var nødt til at tage frakken med op i spillesalen, eller låse den ind i et af de små skabe til mobiltelefoner, som flere spillerne i gårsdagens runder havde glemt at slukke. Og så lå de der og ringede om kap.

 

På vej op i elevatoren stødte endnu en russer til. Han haltede. Jeg havde set ham før, men havde fejlagtigt troet, at det var en del af personalet. Det var det ikke, for der stod Gata Kamsky på hans navneskilt. Kamsky var DET russiske skaktalent fra slutningen af 80’erne til midt i 90’erne. Som 12-årig spillede han med i kadet-VM i Innsbruck, hvor jeg også deltog. Hans far, der var bokser, var med som sekundant. Da Kamsky tabte et af sine partier tøvede farmand ikke med at give ham en syngende lussing i fuld offentlighed. Så kunne han lære det! Og det gjorde han så, næsten, for han nåede op som nummer fire på verdensranglisten i 1995.

 

Oppe i spillesalen var norsk tv, NRK, allerede i gang. De så glade ud, selvom Magnus ikke førte turneringen før efter anden dag. Så har man Magnusmania og godt kan lide høj intonation, er det dem, man skal skifte over til. Som spillere har vi nemlig ikke særlig meget at berette fra topkampene, da vi jo selv spiller det meste af tiden.

 

I dag er der kommet styr på varmen i kvindernes halvdel af spillelokalet, og ser man bort fra den sene annoncering af spillestedet, er turneringen til at være velarrangeret. Når runden indimellem er forsinket, skyldes det ikke en arrangørfejl, men at der spilles med tillægstid og at nogle få partier bliver utroligt lange.

Dagens pointhøst blev til 2½ point til Esmat, der således er oppe på 3½/8, mens Ellen ikke fik skrabet noget sammen mod de hårde modstandere, og stadig ligger på 1½ point.

 

julen moskva

Jul i Moskva. Foto: Esmat Guindy

 

Der bliver også tid til lidt sightseeing: I dag gik turen til Vasilij-katedralen på den Røde plads. Vejen derhen gik forbi en utrolig masse pyntede juletræer og juleudsmykninger. Det kan godt være, at russerne ikke er særligt religiøse, men de er glade for julen.

 

Esmat Susanne Guindy

 

Vi skal lige se Esmats gevinst fra 7. runde over WIM Maria Komiagina fra Rusland:

 

 

Resterende program for turneringerne – kvinderne spiller færre runder:
Lørdag den 28. december kl. 13:00: Hurtigskak dag 3 – runde 11-15 // 9-12
Søndag den 29. december kl. 13:00: Lynskak dag 1 – runde 1-12 // 1-9
Mandag den 30. december kl. 13:00: Lynskak dag 2 – runde 13-21 // 10-17

Tidskontrollen i hurtigskak er 15 minutter + 10 sekunder, mens den i lynskakken er 3 minutter + 2 sekunder.

Live på Chess24: Åben række og Kvinderækken

Link til hjemmesiden for King Salman World Rapid and Blitz Championships: wrbc2019.com