Ungdoms EM Batumi – 1. runde

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Fra ungdomslandstræner Mads Boe har vi modtaget følgende rapport fra 1.runde af Ungdoms EM i Georgien:

 

1. runde til EM i Batumi kom rettidigt i gang kl. 15:00 lokal tid, hvilket er imponerende taget i betragtning at der er knap 1000 spillere der skal finde deres plads. Claus Vangsgaard og jeg havde om formiddagen været til captains meeting, og her er det vigtigt at høre godt efter, da der altid er ændringer i reglerne. Denne gang heldigvis fornuftige ændringer, da 0-tolerance var ændret til at det var tilladt at komme 15 minutter for sent. Nok en god ide, da der kun er 3 elevatorer på hele Sheraton hotellet, og det let kan tage over 10 minutter at komme fra 16. etage til spillesalen på 1. etage. Af andre interessante regler kan nævnes, at det ikke er tilladt at tilbyde remis før træk 40.

 

ungdomsem2014holdfoto

De danske deltagere og landstræneren. Fra venstre Sophus Mechlenburg Møller, Bjarke Vangsgård, Jonas Bjerre, Jesper Thybo, Thomas Tybo, Mads Boe, Filip Boe, Rasmus Thøgersen, Freja Vangsgård, Ellen Kakulidis, Bjarke Hautop Kristensen og Ellen Fredericia Nillsen.

 

Det blev desværre en dårlig start for de danske farver, da vi kun skrabbede 2½ point sammen i 11 partier. Nok var flere oppe i mod hård modstand, men det var desværre noget under forventet score.

 

U10: Jonas Bjerre kom godt fra start med en sejr mod Mikita Stsiiapnou (1565) fra Hviderusland. Jonas spillede lukket siciliansk og selvom modstanderen spillede fornuftigt, var der aldrig tvivl om udfaldet. Partiet blev vist live og trækkene Se7 og f5 vidnede om stor skakforståelse fra Jonas side.

 

Vi skal se partiet:
 

 

U12: Filip Boe Olsen forsvarede sig med Caro-Cann mod Luka Oboladze (1734) fra Georgien. Modstanderen spillede åbningen fornuftigt og fik en lille fordel i hovedvarianten med Ld3 uden at have spillet h4. Filip havde desværre hele tiden fokus på at han skulle vinde, og det påvirkede ham så meget at han ikke havde en realistisk vurdering af stillingen. Efter 3-4 sløje træk tabte han en officer og dermed partiet. Thomas Søndergaard Thybo mødte en stærk Serber Velimir Ivic (2197), hvilket var for stor en mundfuld. Thomas fik ellers en fornuftig stilling ved hurtigt at afvige gængs teori ved at spille 1.e4,Sc6 2.Sf3,f5!? som modstanderen ikke kunne finde ud af at håndtere. Men i midtspillet var styrkeforskellen for stor og Thomas måtte ned, da han røg ind i en ubehagelig binding.

 

U14: Bjarke Hautop Kristensen spillede sin normale Skandinavier imod Viktor Gazik (2291) fra Slovakiet. Modstanderen valgte det engang kritiske i hovedvarianten med De2 for at kunne gennemføre d5, som Bjarke kender ganske godt. begge rokerede langt, men det var nok en fejl at Bjarke spillede b5, da det senere svækkede hans kongestilling. Modstanderen kombinerede trusler mod kongefløjen med angreb i centrum, og det virkede som om han aldrig rigtig fik en chance for at holde stillingen. Sophus Mechlenburg Møller vandt i sin debutkamp til et internationalt stævne over Egor Eliseev (1690) fra Rusland. En sikker sejr, hvor modstanderen fik en meget svag a-bonde, som Sophus lagde pres på. Efter lidt afbytninger var der lige en taktisk pointe, der førte til mat i bunden. God start! 

 

U16: Jesper Søndergaard Thybo var klar favorit mod Kaan Melih Can (2011) fra Tyrkiet. Nok udlignede Tyrkeren i åbningen, men Jesper gik på ham med kongeangreb, da han rokerede langt. For at skabe modspil ofrede tyrkeren en bonde, og snart endnu en. Jesper begik den fejl at stille sig tilfreds med merbonden/bønderne og begyndte at forsvare sig i stedet for at fortsætte sit angreb der var klart farligere end modstanderend. Efter tyrken havde ofret bonde nummer 3 kunne Jesper ikke længere forsvare sig mod angrebet. Et rigtigt ærgerligt nederlag. Et af de store lyspunkter var Freja Vangsgaard i U16. På forhånd så det ikke let ud på papiret, da modstanderen WIM Dinara Dordzhieva (2238) var rated omkring 400 højere. Men Freja gik frisk til sagen og fik fordel i Nimzoindisk med c5 og tidligt Sa6. Modstanderen mistede rokaden efter en giftig skak på a5, hvilket også gav problemer med at frigøre tårnet på h1. Undervejs var der et par taktiske muligheder for klar fordel for Freja, men blev overset pga. tidnød. Da røgen lettede var løberslutspillet der fremkom remis. Meget overbevisende spil af Freja. Bjarke Vangsgaard spillede Stonewall mod den stærke Armener Harutyun Barseghyan (2261). Modstanderen forsøgte sig med et hurtigt g4, som ofte kan være giftigt hvis det er forberedt med h3. Bjarke fik fordel, da hvid fik problemer med kongen i centrum, da der også efter Se4 var en svækkelse på f2. Men i tidnød var Bjarke for hurtig til at vurdere at han ville få nok modspil for en ofret kvalitet og måtte ned. Men absolut godkendt indsats.

 

U18: Rasmus Thøgersen fik ørene i maskinen mod IM Tomas Laurusas (2422) fra Litauen. Der var aldrig modspil og det endte med mat. Ellen Kakulidis stod længe klart bedst mod den noget stærkere Rosa Ratsman (2060) fra Holland. Hollænderen havde svækket kongefløjen, så Ellen havde muligheder for at få et farligt angreb. Desværre valgte Ellen i tidnøden en noget mere passiv fortsættelse, og efter et par lidt uforståelige omplaceringer af brikkerne, kunne modstanderen pludselig komme frem i centrum, hvilket kostede en bonde og senere i et tabt slutspil partiet. Ærgerligt for chancen var der undervejs.

Der er få kritikpunkter i forhold til stævnet. Hotel, morgenmad og spilleforhold er i top. Desværre spiser vi frokost og aftensmad på en nærliggende restaurant få hundrede meter fra hotellet, hvor standarden absolut ikke er tilfredsstillende. Maden er altid kold, og der er samtidigt ingen variation i retterne. Flere lande har allerede klaget, så forhåbentligt vil der ske en forbedring på dette område.

 

Vejret er klaret op hernede efter en kedelig regnvejrsdag i går, og vi har kunnet sidde udenfor og spise frokost. Forhåbentligt bringer det gode vejr også gode sejre til vores hold i dag mandag!

 

Følg med på www.e2e4.ge hvor der er livedækning på 51 brætter. Partierne kan også følges på www.chessbomb.com/arena/-/2014-eycc-main hvor der samtidigt er evaluering af trækkene.

Mads Boe