EM for kvinder – 1. rapport

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Ved EM for kvinder, der spilles i Plovdiv, Bulgarien den 5. – 18. juli, er den enlige danske deltager, Oksana Vovk, kommet godt fra start. 1½ point af 4 er det blevet til mod meget stærk modstand. Torsdag kl. 14.00 starter 5. runde. Oksana Vovks kan forhåbentlig følges på et af de 41 live-brætter.

 

plovdiv
Udsigt over Plovdiv (foto: Oksana Vovk)

 

Oksana Vovk skriver fra Bulgarien:

Alle gode gange IKKE tre…
I dag måtte jeg desværre indkassere mit første nederlag med den ukrainske (nu italienske) skaklegende IM Elena Sedina. Jeg har haft “fornøjelsen” af at møde Elena 2 gange før – til OL i Tyrkiet i 2012 og i tysk liga i år. Og tabt begge partierne – det sidste ved i en god stilling med masser af tid på klokken – og efter at have tænkt i næsten en halv time (!!) hvor jeg nåede at overbevise mig selv om at det gode træk jeg fandt ikke var godt og valgte et tabstræk i stedet for…Så jeg var ikke helt optimistisk, men prøvede at samle selvtillid nok. Det startede mindre godt, da jeg blev snydt lidt i åbningen i en ifølge teori ellers lige stilling, men jeg følte at jeg havde godt spil for min svage bonde på c6. Også computeren er tilfreds og giver mig endda en lille fordel fra tid til anden.

 

I en afgørende stilling, hvor jeg igen havde masser af tid og Elena allerede var vældig presset, overvejede jeg to fortsættelser, cirka lige gode troede jeg. Det ville også være sandt, hvis ikke jeg helt havde misset 22.Lf4, som jo ellers ikke var muligt mens jeg havde Sd5. Med 21…Lc6 beholder jeg min lille fordel, og hun skal tage stilling til flere udfordringer i sin stilling med meget lidt tid på klokken. Øv. I den forceret opståede stilling traf jeg endnu en forkert beslutning, selvom jeg tror, at slutspillet under alle omstændigheder ville være tabt for mig, men jeg kunne have givet hende mere modstand. Så jeg må håbe at få revanche mod hende en anden gang – jeg har helt klart skakforståelsen til det som partierne har vist, men den psykologiske side halter.

 

Vi ser lige partiet:

 

 

Trætheden er ved at melde sig, med 40-træks remisregel bliver det til nogle lange udmattende partier, og der er meget larm udenfor, særligt efter gårsdagens VM-kamp hvor der var stor fest på gaden! Også på topbrætterne mærker man trætheden, hvor folk er begyndt at tage remiser i åbninger med trækgentagelser – formentlig for at spare på kræfterne.

 

Lenka er ved at komme i omdrejninger efter en langsom start, og har nu vundet 2 partier i træk.

 

Remis er en kampremis!
Jeg lagde jo ud med tre remiser, selvom jeg i hvert af disse partier i dele af partiet havde forsøgt at spille på gevinst, men det er altså bare svært mod de der 2300+ folk. Jeg har i tidernes løb haft utallige gode stillinger imod dem, men vinder desværre meget sjældent. Nogle gange er det tiden, men i denne turnering har det ligeså meget været noget med at træffe de rette beslutninger eller at turde gå ind i komplikationer, som giver gevinstchancer, men også øget risiko for at tabe. Selvfølgelig sker der også overseelser og fejl, og det går begge veje. Fx var partiet mod WGM Sandu i 3. runde ikke særlig godt for mig i begyndelsen, men efter at have snydt hende taktisk havde jeg gode gevinstchancer (som jeg troede på), men jeg formåede ikke at finde den rette vej, desværre.

 

I morgen møder jeg Foisor junior. Jeg tabte til moren – en rumænsk IM-kvindeskak-legende – i tyske holdmesterskaber i juni, så håber at tage revanche med den familie! Jeg håber at jeg i turneringen kan undgå at komme på ikke-live brædder, som er fyldt med unge piger med meget lav rating, primært bulgarer. Pigerne spiller remis mod 2000+ folk, på trods af deres rating ligger i intervallet 1300-1800.

 

Generelt byder turneringen på en del overraskelser, fx røg min modstander fra 2. runde ind i en hjemmeforberedelse fra Nakamura og tabte rimelig effektivt til hans kæreste på 2080. Jeg sad ved siden af og fulgte “horror”-oplevelsen live, så at sige. Hun vandt i øvrigt også i dag over en Georgier på 2400, dog fordi georgieren ikke ville tage remis ved trækgentagelse.

 

Der er nu ingen, som har maximum points, men 6 deltagere har 3,5 points, deriblandt Foisor-moren, feltets højestratede Nana Dzagnidze fra Georgien og ukrainerne Natalia Zhukova og den yngste af Muzychuk-søstrene, Maria Muzychuk. Derefter følger et langt felt med folk på 3 points.

 

oksana plovdiv

Oksana Vovk udenfor spillelokalet

 

Mange deltagere, få lande
Det interessante er, at der blandt de 116 deltagere kun er repræsenteret 26 lande. Ud over en rimelig talstærk lokal delegation, naturligvis, er der rigtig mange russere (24!!), azerbajdzanere (10) og georgiere (9). Dertil kommer alle de russere, ukrainere mv. som repræsenterer andre lande :)…Russerne får turneringen betalt af deres lokale institutioner, det være sig læreanstalter, lokale skakforbund mv. Den dårligste russer har under 2000 – det er jo rimelig usædvanligt!

 

Kamera og mælk i kaffen
Ellers så diskuteres der, hvorfor det er forbudt at medbringe kamera, for Fides regler siger “devices of communication”, hvilket kamera jo ikke rigtigt kan siges at være. Det er lokal fortolkning, og det lægger en rimelig stor dæmper på muligheden for at tage billeder. Det bliver spændende at følge, om denne fortolkning kommer til at blive revideret, hvilket vi stærkt håber!

 

Og så har arrangørerne jo indkasseret et rimelig højt gebyr for bl.a. drikkevarer under runden. Men disse har indtil videre været meget mangelfulde, bl.a. manglede der tebreve, sukker og mælk til kaffen. Lenka er blevet så tilpas træt af dette, at hun har skrevet en officiel klage til arrangørerne! Indtil videre er klagen forblevet ubesvaret….

 

For de tysk-talende kan jeg også anbefale at kigge på tysk chessbase-hjemmeside, hvor Tysklands stærkeste kvinde, IM Elisabeth Pähtz, skriver en rapport efter hver runde, der dog mest handler om tyskere, naturligvis. Rapporterne indeholder dog mange gode billeder af spillerne og byen Plovdiv.

 

Oksana Vovk


Hjemmeside: www.eiwcc2014.eu