Ungarn – Danmark 3-1

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Inden de nyeste ratingtal var opdateret ved EM i Polens hovedstad Warszawa, så det ud til at Danmarks skulle møde Aserbajdsjan i første runde, men det blev i stedet Ungarn. Begge lande uhyggeligt stærke modstandere. Holdleder GM Lars Schandorff skrive om kampen:

 

Af Lars Schandorff
EM i Polen – Polgar igen
Runde 1: Ungarn – Danmark 3-1
GM Viktor Erdos – GM Sune Berg Hansen ½ – ½
GM Zoltan Almasi – IM Jakob Vang Glud 1 – 0
GM Judit Polgar – GM Allan Stig Rasmussen 1 – 0
GM Tamas Banusz – IM Mads Andersen ½ – ½

Danmark er blot seedet som nr. 26 ud af 38 hold ved EM i Warszawa. Derfor kunne det ikke undgå at blive en stærk modstander i første runde. Alligevel var vi ikke helt tilfredse, da Ungarn kom op. Vi har mødt dem mange gange før, og senest ved OL i Istanbul blev vi helt ryddet 4-0. Sådan måtte det bare ikke gå igen. Taktikken var, at spille solidt og fornuftigt og med lidt held holde 2-2. Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort. Ungarn har et klassehold, men mangler det normale es Peter Leko, der er med Anand i Indien til VM-matchen.

På bræt 1 og 4 holdt konceptet. Mads Andersen fik en fin debut på landsholdet, og Sune Berg Hansen viste, at der skal meget til at vælte ham. Erdos var aldrig tæt på. Vores to sidste folk var oppe imod Ungarns (efter min mening) to klart bedste spillere. Jakob Vang Glud gik positionelt galt i byen mod Almasi, gav en bonde og kæmpede godt, men det var op af bakke.

Allan Stig Rasmussen var igen oppe imod superfarlige Judit Polgar. Hun havde slået ham i Tyrkiet, og denne gang var han oven i købet sort.

 

polgar allan
Judit Polgar har hvid mod Allan Stig Rasmussen (foto: Lars Schandorff)

Polgar spillede den skarpe Panov-variant mod Caro Kann. Hurtigt havnede man i en typestilling med isoleret d-bonde, hvor hvid havde meget aktive brikker. Det er jo der, Polgar er bedst. Sort forsøgte at aflaste med Sd5, men efter Sxd5 måtte han slå tilbage med bonden. Som Polgar lakonisk bemærkede efter partiet: “Efter exd5 er det envejstrafik!”. Det har hun ret i. Efter exd5 har sort ikke længere nogle positionelle plusser, og hvid står bedst. Sorts stilling er dog stadig spillelig. Begge var enige om, at 19…Ld6 var en alvorlig fejl. Rigtigt var 19…Lf6.

 

Her partiet:

 

Derefter (efter 19…Ld6. red) var det unægtelig spil til et mål. Polgar regner ikke så knivskarpt som i de unge år, og hun tog nok ikke den hurtigste vej til målet, men frem kom hun.

Facit blev 1-3. Det er da bedre end sidst! Nu må vi bare videre. Humøret er højt og indstillingen god. Det bliver en lang og hård turnering. Det kunne man allerede se i første runde, hvor mange kampe var på vippen, og selv de store nationer skulle slide for det.

Lars Schandorff

 

I anden runde møder Danmark Belgien i en på papiret jævnbyrdig match med Danmark som svag favorit. Følg med fra kl. 15.00 på nettet.

 

Hjemmeside: etcc2013.com

 

GM Davor Palo skriver på sin egen blog om turneringen: www.davorpalo.com