Vachier-Lagrave vandt lynskakken

Maxime Vachier-Lagrave  vandt lynskakafdelingen af World Mind Games med 12 af 15. Peter Heine Nielsen endte sidst med 3½ point.

Om lynskakken fortæller Peter Heine fra Beijing:
”Mandag var jeg med i dagens sjoveste episode, desværre som tabende part. Var væk imod Almasi, men snød ham og da han gik til det forkerte felt med kongen, kunne han ikke forvandle til dronning pga. mat, så han tog en springer med skak. Derefter missede jeg mat i to, og han forvandlede endnu en bonde til springer med skak. Så havde han 2 springeren imod dronning og da jeg ikke kunne finde en måde at komme igennem på, satte jeg min dronning i slag samtidigt med jeg tabte på tid! Jeg satte dronningen i slag som en joke, men lidt dumt at tabe på tid….

Men godt at vinde imod Kamsky, selvom jeg var heldig.  Ærgerligt at tabe imod Grischuk, da jeg ofrede en officer og havde knusende angreb, som jeg desværre kiksede. Det blev starten på 4 nederlag i træk”

Om tirsdagens kampe fortæller Peter Heine:
”Endte desværre sidst. Det positive var, at jeg endelig vandt en berliner over Gashimov! Jeg kiksede et par gode chancer undervejs i turneringen, havde bl.a. en merbonde mod den senere vinder Vachier, men tabte.

Det store show var topopgøret Grischuk-Mamedyarov, der lignede et opgør om guld, men blev om sølv. Partiet var et dronningeslutspil med dronning og bonde imod dronning og bonde. Mamedyarov vandt bonden og havde så sin egen sorte fribonde på a2, men Grischuk forsvarede sig fantastisk, indtil det til allersidst gik galt og Mamedyarov kunne sætte dronningen imellem med skak. Grischuk havde en chance tilbage: at kræve remis igennem halvtredstræksreglen. Det viste sig, at blot han ikke slog Meamedyarovs dronning, ville det være 50 træk uden afbytninger, så remis i 177 træk!

I ly af dette vandt Vachier sine partier og blev en fortjent vinder.”

Slutstillingen i lynskakken:
1. Maxime Vachier-Lagrave, Frankrig (2710), 12 point
2. Alexander Grischuk; Rusland (2752), 10½ point
3. Shakhriyar Mamedyarov, Aserbajdsjan (2733), 10 point
4. Sergey Karjakin, Rusland (2763), 9½ point
5. Vugar Gashimov; Aserbajdsjan, (2757), 9 point
6. Francisco Vallejo Pons; Spanien (2705), 9 point
7. Vassily Ivanchuk, Ukraine (2775), 9 point
8. Zoltan Almasi, Ungarn (2707), 8½ point
9. Ruslan Ponomariov, Ukraine (2723), 8 point
10. Liem Le Quang, Vietnam,  6 point
11. Gata kamsky, USA, (2732), 5½ point
12. Anish Giri, Holland (2714), 5 point
13. Hao Wang, Kina (2736), 5 point
14. Leinier Dominguez Perez, Cuba, (2712), 5 point
15. Wang Yue, Kina (2697), 4½ point
16. Peter Heine Nielsen, Danmark (2693), 3½ point

Skakturist
Peter Heine Nielsen skriver i fredagens udgave af Weekendavisen, at han var kommet til Beijing i Kina som turist og ikke anede, at han skulle være med i World Mind Games, da han tjekkede ind på hotellet. David Navara var imidlertid blevet syg og måtte melde afbud, og så var der jo en kvalificeret reserve lige ved hånden.


Turist Peter Heine ved den kinesiske mur (foto: Viktorija Cmilyte)

Blindskak
Onsdag starter sidste afdeling af World Mind Games: blindskakken. Peter Heine Nielsen har heldigvis prøvet det før, selvom det ligger et par år tilbage. I 2006 var Peter Heine blevet inviteret til den årlige Amberturnering opkaldt efter mangemillionæren, k-skakverdensmesteren og skakmæcenen Joop van Oosterooms datter, Amber. Turneringen var en kombineret hurtigskak og blindskakturnering og havde altid det meste af verdenseliten med. Som en forudgående træning arrangeredes Fibertex Cup i Ålborg som Peter Heine vandt foran Magnus Carlsen.

I Amberturneringen 2006 scorede Peter Heine Nielsen 4 af 11 i blindskakken. Modstanderne var bl.a. Anand, Topalov, Svidler, Aronian, Ivanchuk, Grischuk, Leko og Gelfand.

Året efter var Magnus Carlsen for første gang udtaget til Amberturneringen. Han havde også brug for træning, inden han skulle spille blindskak på det niveau, så med Svend Novrup som hovedmand blev Faaborg-Midtfyn Cup arrangeret på Hvedholm Slot.

Magnus Carlsen vandt finalen over Peter Heine Nielsen, men begge havde scoret 4 af 6 i den indledende turnering.


Carlsen – Nielsen, Faaborg-Midtfyn Cup 2007 (foto: Svend Novrup)

Peter Heine Nielsen fortæller fra Kina, at han ikke har spillet seriøs blindskak siden Faaborg-Midtfyn Cup.

I første runde har Peter Heine hvid mod Ruslan Ponomariov. Betænkningstiden er 20 minutter plus 20 sekunder pr træk til hele partiet. Der er altså længere betænkningstid end i hurtigskakken, hvorfor første runde også starter tidligere: kl. 13.00 lokal tid, hvilket er kl. 6.00 dansk tid.

Hjemmeside: www.sportaccord2011.fide.com