U-VM: 2. runde

Anden runde af Ungdoms-VM i Grækenland bød på gode danske præstationer. Redaktionen har modtaget nedenstående referat fra Halkidiki.

Af Andreas Wiwe
Ungdoms-VM 2. runde
Rundelægning kom først sent i nat, så vi opdagede den ikke før her til morgen. Straks efter morgenmaden startede forberedelserne for alle mand, selvom nogle af de mindste startede forberedelserne i hotellets lækre swimmingpool 🙂

U-18: Nicolai Brondt, som i dag i øvrigt fik besøg af sin familie, som er på ferie hernede et par dage, mødte i dag en gut fra Libyen på 1700. Forberedelsen gik ikke igennem, men Nicolai fik alligevel en lidt bedre stilling og udspillede reelt sin modstander positionelt. Herefter fik han desværre sat en bonde i slag. Straks efter begyndte modstanderen på unøjagtigheder, hvilket Nicolai udnyttede, og dermed vandt han partiet i fin stil.


Spillesalen

Tobias Rostgaard var igen på en hård opgave. Det er sjældent, at man får en 2500-mand i anden runde efter tab i den første! Han fik aldrig rigtig gang i sin forberedelse. Åbningen endte i en katalaner. Modstanderen stod nok godt, men ofrede så en kvalitet for tvivlsom kompens. Desværre fik Tobias ikke udnyttet dette, og tillod senere at hans resterende løber blev byttet af, hvorefter modstanderens løberpar og initiativ steg gevaldigt i værdi, så modstanderen i sidste ende trak det længste strå.

I U-16 var Mads sådan set ikke i stand til at forberede sig, fordi der ingen partier var i basen. Modstanderen var fra Kina, og havde ca. 2150, men kom ind på listen med det tal for 1½ år siden, og har ikke siden fået ratet nogen partier. Så det var på alle punkter helt umuligt at vide, hvad der ventede vores mand. Åbningen blev Taimanov, hvor modstanderen både fik spillet Le2 og Lg5, hvilket normalt ikke giver så megen mening. Det fik Mads udnyttet fint og fik ret hurtigt en lidt bedre stilling. Herefter gik det fremad, indtil han missede at han kunne vinde en bonde på taktisk vis. I stedet blev næsten alle brikker byttet af til et tårnslutspil, hvorefter Mads lidt senere tog remis i en død stilling.

Bjørn havde i dag fået en hård opgave med en 2400-mand med sort. Forberedelsen gik godt sammen med Allan, og Bjørn havde noget giftigt parat. Desværre viste det sig, at alle forberedelserne var ”spildt” (det er de selvfølgelig aldrig), grundet modstanderens førstetræk: 1.c4. Bjørn stod lidt under det meste af partiet, selvom han kæmpede rigtig fint, og i den kraftige gensidige tidnød, spillede modstanderen noget smart, og Bjørn tabte efterfølgende.

Seegert spillede mod en spiller på 1800, som stort set ikke fik et ben til jorden i kampen. Seegert spillede en rolig åbning og gik bare efter en at ”få en stilling”, men der gik ikke mange træk før han alligevel havde fordel, og sejren blev derefter stilrent ført hjem, godt hjulpet på vej af en fejlberegning fra hans modstanders side.

Mads-Holger havde de hvide brikker, og heller ikke i dag havde vi haft held til at finde partier på modstanderen, så en konkret forberedelse kunne der ikke for alvor blive tale om. Modstanderen fra Kenya viste sig dog ikke at være så stærk, og efter nogle ret dårlige åbningstræk, kom Mads-Holger til at stå godt og vandt en officer i træk 9. Herefter gik det stærkt og Mads-Holger spillede fornuftigt og partiet sluttede hurtigt med en sejr til danskeren.

Thybo havde forberedt en meget skarp Le3 Najdorf, som han spillede for første gang i sit liv. Han slap fint fra åbningen, men stillingen var meget uklar pga. de skarpe muligheder på begge fløje. Det skarpe spil fortsatte helt til slut, hvor Jesper desværre missede et enkelt træk, men det var skæbnesvangert i så skarp en stilling. Le6 på det rigtige tidspunkt og Jesper havde formentlig været fint med igen. Ærgerligt at han måtte ned, for det var ellers et rigtig godt og spændende parti fra begges side.

Toby Dreisler havde lavet en rigtig fin forberedelse mod modstanderens wienergambit, som modstanderen havde spillet i alle sine partier i basen. Toby var klædt rigtig godt på, og derfor ærgerligt at modstanderen afveg fra sin normale spillemåde og spillede 1.d4. Det blev Colle-åbning, hvor Tobys Ld7 blev lidt dårlig. Men det var først da dronningen blev lukket inde på b6 af egne brikker, at det gik galt og Toby måtte aflevere en officer for to bønder. Dog kæmpede han godt og til sidst så modstanderen syner og tilbød remis i en vundet stilling. Toby modtog naturligvis.

Albert spillede igen en fornuftig åbning, men i midtspillet gik det alt for stærkt, og modstanderens dronning stod i slag i flere træk inden han i stedet vandt en officer. Partiet bølgede frem og tilbage (træneren er glad for han ikke kunne følge partiet live, for så var der forekommet et nervesammenbrud :-)) og Alberts modstander overså i kampens hede også en mat i en. Heldigvis fik Albert i stedet dronning og tårn til at arbejde sammen og fik derefter sin modstander sat mat, så et helt point til Albert i dag, som er stolt over at have vundet sit første parti ved et ungdomsverdensmesterskab.

En godkendt dag for danskerne med 5/9, som sikrede at næsten alle danskere nu er på tavlen.

Vi håber på rundelægningen kommer ud lidt før i denne gang, så vi allerede kan starte forberedelserne i aften.

Andreas Wiwe