EU-ungdomsmesterskaber

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Danmark stiller med tre spillere ved EU-ungdomsmesterskaberne i Mureck, Østrig. Det er Jonathan Brüner (BMS Skak) i U12 samt Tor Joensen (Struer Skakklub) og Benjamin Bräuner (BMS Skak).

Mads B. Svendsen, Frem, er rejseleder på turen, og dsu.dk har modtaget det første rejsebrev derfra.

www.jugendschach.at


EU-mesterskaberne – de første runder
af Mads B. Svendsen

EU- mesterskaberne for ungdom afholdes for sjette gang i byen Mureck på den østrigske side af grænsen mellem Østrig og Slovenien.

Den danske delegation består af Jonathan Bräuner (U12), Tor Joensen (U10) og Benjamin Bräuner (U10). Som støtte for drengene (og delegationslederen) er fædrene Jørn Bräuner og Høgne Joensen også med på turen.
Rejsen herned gik smertefrit og ankommet til Mureck kunne Tor, Jonathan og Benjamin, se frem til 9 dage fyldt med skak, men 9 dage svære at adskille, da den eneste afveksling er, hvad der er at spise, og hvem der sidder på den anden side af brættet klokken 15.
Starten af turneringen var desværre meget kaotisk og lidt ugennemtænkt – og nå jo selvfølgelig forsinket. En simpel ting, som at man tager for givet, at man kan give en fælles besked til alle deltagere på tysk og engelsk, er lidt utrolig, når de yngste, der er med, deltager i klassen ”under 8”. Det var for øvrigt meget sjovt, da der ved første runde endelig blev sagt: ”you may start your clocks”. I spillelokalet for U8 &U10 skete der intet, indtil en enkelt forsigtigt efter noget tid rakte sin hånd over brættet, og ønskede sin modstander god kamp. En kædereaktion blev udløst og runden var i gang.
Det skal dog siges, at der herefter intet har været at udsætte på arrangementet.
Jeg vil i de næste par rejsebreve komme mere ind på vores ”hverdag” hernede, samt andre pudsigheder, men nu til det vi kommet her for: skakken.
 
Runde 1: ”Danmark – EU 3-0!”
 
Citatet er Benjamins efter runden, og ja resultatet ligner en sikker sejr i fodbold, og det var det også på alle tre skakbrætter.
I U12 spiste Jonathan mod Phillipe Rogers fra Wales en bonde i spansk, men fandt desværre ikke den mest aktive løsning, og modstanderen fik en lille smule spil. Der var dog hele tiden kontrol, specielt fordi waliserens brikker, slet ikke hang sammen. Lige før tidsnøden gik waliseren mat i en meget tabt stilling.
 
I U10 vandt Tor en bonde i overgangen til midtspillet mod Denise Trippold fra Østrig med et stærkt bondefremstød. Stillingen blev forbedret en smule, og så lidt mere, og så tillod den østrigske pige Dxg3+, der ikke kunne tages af bonden på f2 pga. en krydsbinding. Chokket over dette gjorde, at hun trækket efter smed et tårn, og gav Tor en fortjent sejr.
Benjamin havde ingen problemer mod Katie Treharne fra Wales. Først hapsede han en springer via en binding, og derefter et tårn, der bare stod udækket.
 
En fantastisk start der gav forhåbninger til 2. runde, men…
 
Runde 2: ”Danmark – EU 0-3”
En runde hvor modstanderne var bedre på dagen, og hvor marginalerne ikke var med os.
I U12 kendte Jonathan ikke hovedvarianten i den sicilianer han spillede mod Jakub Chmielewski fra Slovenien. Det er kritisk at spille en teoritung variant og så være ude af bogen i træk 6. Han fandt dog næsten de rigtige planer, men i træk 13-14 stykker, røg der en officer. Modstanderen var bedre inde i åbningen og fortjente klart sejren, men det er helt klart et problem hos Jonathan, at hans åbninger ikke står mål med hans spillestyrke og rating. I løbet af det sidste år er han gået 500 ratingpoint frem, og derfor vil der simpelthen komme partier som dette, hvor han taber, fordi han ikke kender de rigtige træk.
I U10 spillede Jon et vildt godt parti mod Hanna Krisztina Gal fra Ungarn med 1897 i elo, der er seedet 2 i gruppen. I åbningen overså Jon en lille matchbold, da han kunne drible en springer ind i sin modstanders stilling med forstyrret rokade plus materialegevinst.
Der røg desværre en bonde, men Tor kæmpede og fandt en rigtig god dynamisk mulighed, og havde vel egentlig remis’en, men så gik han i en springergaffel… ØV!
Benjamin fik faktisk rigtig godt fat i en nimzoinder mod Robert-Paul Natase fra Rumænien. Stillingen var svær at spille for rumæneren, og Benjamin fik en positionel god stilling. Der røg desværre en kvalitet, men der var masser af kompensation. Benjamin fandt ikke de bedste træk og rumæneren vågnede op, og spillede den sidste del af partiet rigtig godt.
 
Runde 3: ”Et enkelt lyspunkt”
 
U12: Jonathan fik en forberedelse ind i Skotsk som vi havde brugt formiddagen på. Han vandt en bonde mod Peter Urbanc fra Slovenien, men fik nærmest overtænkt sin stilling, og tillod at det hele blev kompliceret. Op mod Jonathans tidsnød (Urbanc havde stadig over en time) brød det hele sammen. 
U10: Tor tabte en bonde i åbningen mod Adrian-Simion Secheres fra Rumænien med 1732 i elo, og fik faktisk aldrig fat i det parti. I analysen overraskede han dog, ved at finde et supertræk, der helt sikkert havde fået modstanderen til at hoppe en gang i stolen. Vi brugte 45 min i analyselokalet, mens vi ventede på de to andre, men først da Fritz blev sat til efter aftensmaden, fandt vi et forsvar.

Dagens lyspunkt var Benjamin, der udnyttede, at Hana Kobosova fra Tjekkiet ikke helt forstod den åbning, hun spillede. Først blev kongestillingen ødelagt og så kombinerede Benjamin sig til en kvalitet. I resten af partiet var det uden tvivl ham der spillede med overskud og han fik en fortjent sejr.

 Benjamin Bräuner
 Hana Kubosova
EU-mesterskab, Mureck U10 (3) 2008

1.e4 c5 2.Sf3 Sc6 3.d4 cxd4 4.Sxd4 g6 5.Sc3 Lg7 6.Le3 Sf6 7.Lc4 0–0 8.0–0 Sxe4 9.Lxf7+ Kxf7 10.Sxe4 Db6 11.Sxc6 Dxc6 12.Sg5+ Kg8 13.c3 b6 14.Db3+ Kh8 15.Sf7+ Txf7 16.Dxf7 Lb7 17.f3 Df6 18.Dxf6 Lxf6 19.Tad1 d6 20.Tfe1 Kg7 21.Kf2 Tf8 22.Ld4 e5 23.Le3 Lh4+ 24.g3 Lxf3 25.Txd6 Le7 26.Td2 Ld5+ 27.Kg1 Lxa2 28.Ta1 Lc4 29.Txa7 Tf1+ 30.Kg2 Kf8 31.Lxb6 e4

32.Lc5 Tf7 33.Td8+ Kg7 34.Txe7 Txe7 35.Lxe7 e3 36.Lc5 e2 37.Kf2 Kf7 38.b3 1–0

Efter 3 runder har Jonathan og Tor 1/3, mens Benjamin har 2/3. Tor har haft en meget hård start, og har mødt to af de absolut bedste i gruppen, og for både ham og Jonathan er der gode chancer for et par gode runder efter den hårde start.