You are currently viewing Skanderborg vandt Skakligaen

Skanderborg vandt Skakligaen

Efter at have stået hos Køge Skakklub de sidste fem år, er den store sølvbowle nu tilbage i Skanderborg (billedet øverst taget af Claus Qvist Jessen), der sidst vandt den ved Divisionsturneringen i 2017/2018.

Juniorspiller fra Hillerød Selene Szymanski hjalp til ved præmieoverrækkelsen og giver her GM Mads Andersen en guldmedalje om halsen. Foto: Claus Qvist Jessen

Skanderborg havde både flere matchpoint og flere brætpoint end sølvvinderne fra Hillerød. I en meget spændende kamp om bronzemedaljer trak Nordkalotten det længste strå. De tre klubber er nu kvalificerede til at spille med i Europa Cuppen for hold til oktober i Serbien.

Sølvvinderne fra Hillerød. Foto: Claus Qvist Jessen

I sidste runde slog Skanderborg det allerede nedrykningsdømte hold Frem fra Odense med hele 7 – 1. På førstebræt forsøgte Frems GM Allan Stig Rasmussen sig med at ofre dronningen for tre lette officerer. Computeren kan ikke lide Allan Stigs 17. Se2 – den skulle have været til f3 med lige spil:

Med sejren kan Skanderborgs førstebræt Jonas Bjerre se tilbage på en fantastisk holdskaksæson – 7½ af 9 og en ratingpræstation på 2761. Havde Jonas det ratingtal, ville han være nummer seks på verdensranglisten.

GM Jonas Buhl Bjerre – mere end et solidt førstebræt hos Skanderborg. Foto: Thomas Vestergård

Nordkalotten lå inden den afsluttende dobbeltrunde på en sjetteplads. Men to sejre – i sidste runde med hele 7 – 1 over BMS – rykkede holdet fra Græsted op på bronzepladsen. Nordkalotten har deltaget i Europa Cuppen flere gange før, så de er et godt bud på deltagelse igen til oktober.

Bronzevinderne fra Nordkalotten. Foto: Claus Qvist Jessen

Også Fredericia havde en flot afsluttende dobbeltrunde og sprang fra en ottendeplads til femtepladsen i denne weekend.

9. rundes resultater:
Fredericia – Brønshøj 5 – 3
BMS – Nordkalotten 1 – 7
SK1968 – Hillerød 2 – 6
Skanderborg – Frem 7 – 1
Aarhus/Skolerne – Køge 3 – 5

Slutstillingen i Divisionsturneringen 2023/2024:
1. Skanderborg, 17 matchpoint, 49 brætpoint
2. Hillerød, 15 mp, 48½ bp
3. Nordkalotten, 11 mp, 40 bp

4. Brønshøj, 10 mp, 36 bp
5. Fredericia, 9 mp, 32½ bp
6. Køge Skakklub, 8 mp, 35 bp
7. BMS, 8 mp, 33½ bp
8. Aarhus/Skolerne, 7 mp, 34½ bp

9. SK1968, 4 mp, 27 bp
10. Frem, 1 mp, 24 bp

BMS havde det svært i de sidste tre runder i Skakligaen, men kan alligevel se tilbage på to IM-normer, en til FM Tobias Valentin Rostgaard og en til FM Mikkel Manosri Jacobsen. Status for begge spillere er nu, at de skal score en IM-norm ved DM eller i en schweizer-turnering med mindst 40 deltagere for at opnå IM-titlen. Derudover skal Mikkel Manosri kommer over 2400 i rating, det var Tobias Valentin Rostgaard tilbage i oktober 2018.

FM Tobias Valentin Rostgaard – sikker IM-norm med 2,1 point over forventet FIDE-score. Foto: Thomas Vestergård
Faktaboks:
Den store sølvbowle var oprindeligt en gave fra konsul G.A.K. Nielsen (dengang formand for Aarhus Skakklub) til vinderen af holdmatcherne mellem København og Aarhus i årene 1947 – 1961. Bowlen skulle være et minde om hans far, skakmester Vilhem Nielsen. G.A.K. Nielsen var formand for DSU i årene 1927 til 1931. Ved KSUs 40-års jubilæum blev bowlen med G.A.K. Nielsen tilladelse i stedet til en vandrepræmie til vinderen af landets øverste holdskakrække. Derefter forsatte han som skakmæcen, og i mindeordene om ham i KSU-Nyt fra februar 1971, kan man læse ”GAK værdsatte skakforståelsen Provinsen contra København og har hvert år ladet sølvbowlen fylde med punch ved afslutningen af divisionsturneringen.” Govert Arthur Knud Nielsen døde i 1970, 85 år gammel.
Sølvbowlen – en gave fra G.A.K. Nielsen Foto: Claus Qvist Jessen

Dansk Skak Union skal nu evaluere de to år, hvor matchpoint er kommet før brætpoint. Vi vender tilbage med oplysninger om, hvordan den diskussion vil blive grebet an.

Divisionsturneringen: https://holdskak.skak.dk/TeamTour/Index/92