You are currently viewing Nytårshilsen 2023

Nytårshilsen 2023

Egentlig ville jeg have indledt min nytårshilsen med at konstatere at intet er forandret i skakkens verden – som sidste år er det også i år tilfældet at Magnus Carlsen netop er nykåret dobbelt verdensmester i hurtig- og lynskak!

Men den store sensation i skrivende stund er nu alligevel at vi efter 52 år med en dominerende dronning, skal vænne os til at kongen atter indtager pladsen som den fremmeste figur i samfundet. Uden at det kommer til at få direkte indflydelse på den verden som er vores, synes jeg alligevel vi skal anerkende, og være stolte af, et samfund hvor den slags begivenheder kan finde sted med stor værdighed og eftertanke.

Nyhedsstrømmen verden over er domineret af konflikter, på vore breddegrader primært Gaza og Ukraine, og de fleste af os har en sikker privat formodning om hvem der er skurke og helte. Uanset dette skal vi huske at det ikke er den almindelige palæstinenser eller russer som skal holdes til ansvar for konflikterne, og vi skal vide at behandle alle med respekt, uanset deres baggrund.

2022 sluttede med 4010 betalende medlemmer af Dansk Skak Union, dette tal er vokset året igennem, og vi går ud af 2023 med 4306 betalende medlemmer. Tallene er naturligvis øjebliksbilleder, men vidner alligevel om at der nu i klubberne rundt omkring laves et kæmpe stykke kvalificeret rekrutteringsarbejde, ikke alene med at få nye ansigter ind i klubberne, men også med at fastholde eksisterende medlemmer. Alle ledere som tager del i dette arbejde, fortjener vores allerstørste tak herfor.

Igennem de sidste mange år er der arbejdet intenst på at udvikle unge talenter så godt vi formår. Utallige timer har diverse klubledere, vores ungdomslandstrænere og talenternes forældre lagt i at træne, vejlede, og ledsage de unge mennesker til turneringer i ind- og udland, og resultaterne har da også vist sig ganske synlige. Dette er ikke stedet hvor jeg har for vane at fremhæve enkeltpersoner, så lad mig nøjes med at nævne, at en dansk landsholdsspillers remis mod Magnus Carlsen ved det nyligt overståede EM for landshold, er et glimrende vidnesbyrd om det fremragende arbejde der udføres af såvel frivillige som betalte ledere. Det kan vi ikke takke dem nok for!

Udgangspunktet for et succesfyldt 2024 synes at være til stede, og jeg ser frem det kommende år med spændt forventning. FU er endelig blevet fuldtallige, og er samtidig befriet for forskellige tunge opgaver, så der bør være kræfter til at rette op på nogle af de forhold som trænger. Hjemmesiden er et eksempel på en større opgave, også opgaverne med at skaffe frivillig arbejdskraft i klubber og hovedkredse bør ofres opmærksomhed.

En særlig udfordring i 2024 kan blive at få sat mere skub i udviklingen af pige- og kvindeskak herhjemme. Danmark indtager pt. en beskæmmende sidsteplads på verdensplan, hvad angår antallet af pige- og kvindespillere, det vil vi meget gerne have rettet op på. Jeg har derfor tilbudt personer som udviser et særligt engagement i spørgsmålet, at DSU vil være værter for et debatmøde under påskestævnet i Svendborg – og jeg skal hermed opfordre alle til at komme og bidrage med gode idéer og opbakning til sagen.

Med håbet om at vi får succes med nogle af udfordringerne, ønskes alle medlemmer med familier og venner et godt og lykkebringende Nytår.

Poul Jacobsen