You are currently viewing Adventskalender 4

Adventskalender 4

Lige som sidste år vil Dansk Skak Union gerne bringer et personligt og kærligt portræt af en frivillig, der har lagt eller stadig lægger et stort arbejde for dansk skak. I år vil vi hver søndag i advent bringe et portræt eller to.

Juleaften, der i år også er 4. søndag i advent, bringer vi meget passende 4 portrætter til en afslutning. Vi skal til Viby J, Helsingør, Ballerup og Brønshøj:

Bjarne Jensen fra Viby Skakklub skriver om en klubkammerat:

Det hedder sig, at ingen er uundværlig, men som man har set i disse portrætter, så er der i mange skaksammnhænge nogen som kommer meget tæt på! I vores skakklub er der heldigvis rigtig mange, som er behjælpelige med at få det hele til at fungere , men der er en person, som gør en helt ekstraordinær indsats!

Han er bestyrelsesmedlem, webmaster, turneringsleder, ratingadministrator og underviser på klubaftener, for nu at nævne nogle af de administrative hverv. Derudover er han selv særdeles aktiv spiller både i klubturneringerne og som fast mand på divisionsholdet.

For nylig har han også forfattet en række spændende historiske artikler om klubben til vores hjemmeside. Her kan man bl.a. se, at han også har været formand for klubben i en lang periode fra 1987 – 95.

Der er (naturligvis) tale om Steen Andersen, Viby Skakklub.

Bjarne Jensen

Martin Frøkjær-Jensen (tv) – formand for Viby Skakklub – overrækker førstepræmien i klubturneringen til vinder Steen Andersen. Foto: Viby Skakklub

Næste portræt bringer os til Helsingør: Vi vil gerne fremhæve Leo Nielsen fra Helsingør Skakklub, der hver eneste uge gør en stor forskel for klubbens medlemmer.

Leo har i årtier stået for klubbens café hver tirsdag, hjemmekampe om søndagen, turneringer, sommer- & juleafslutninger og stået for caféen i forbindelse med Kronborg Chess Open.

Leo er en person der altid stiller op og prioriterer førsteholdets hjemmekampe frem for fødselsdage i familien.

Udover at stå for klubbens velassorterede café er han også en aktiv del af bestyrelsesarbejdet.

Han er principfast og sætter en ære i at alle brætter, ure og brikker er sat frem i god tid i den spillerne ankommer til klubaften.

Leo Nielsen fra Helsingør Skakklub.

Han vil være et stort aktiv i enhver klub for ildsjæle som ham har alle klubber brug for.

René Weichel, formand Helsingør Skakklub


Til tredje portræt juleaftensdag bliver vi på Sjælland, men tager til BMSs lokaler på Tapeten i Ballerup:

Sigfred Haubro er – ud over at være en stærk skakspiller på 2200-niveau – kendt for at være en utrættelig og uundværlig drivkraft i skaklivet ikke blot i, men også langt ud over Ballerup-klubben BMS Skak. Sigfred har været formand i BMS Skak siden fusionen mellem Tårnet Ballerup og Skovlunde Skakklub i 2006, og forud herfor var Sigfred formand for Tårnet Ballerup i en årrække.

Sigfred Haubro er som skakorganisator meget aktiv, og hans initiativer og aktiviteter er både udadvendte og går langt ud over den almindelige hverdag i en skakklub. Sigfreds aktiviteter omfatter bl.a.:

• Årlige Ungdoms-Københavnsmesterskaber

• Store fællesafslutningsstævner i den københavnske holdturnering

• Organisator i flere år i det tidligere store internationale CCF stævne i Helsingør

• Organisator af den årlige GM- og IM-turnering CCC

• Juniortræning både i klubben og i kommunen

• En periode som KSU-formand og -bestyrelsesmedlem

Sigfred Haubro blev i 2020 kåret som ”Årets leder” i ”øvrige foreninger” i Ballerup Kommune. Og BMS Skak er en af Danmarks største og stærkeste skakklubber med ca. 80 medlemmer og med 1.holdet i Skakligaen og med 2.holdet også i Divisionsturneringen.

Fra DM-2022, hvor Sigfred deltog i Kandidatklassen. Her vandt han i 2. runde over klubkammeraten Daniel Tuk Hartsø Jarlskov. Foto: Jesper Simonsen

Sigfred har mange gode personlige egenskaber, og han har en lidt særlig humor, hvor han godt kan være lidt af en drillepind. Det kommer ofte til udtryk i form af en kæk eller ironisk bemærkning, men er altid med et glimt i øjet. Sigfred er også en mand af egen mening, og han er svær at overbevise om det modsatte. Den tro han har på sig selv, er noget af det, der gør ham til den gode leder han er.

Fra CCC 2023. Sigfred holder en sjælden pause imens IM- og GM-gruppen spiller. Foto: Jesper Simonsen

Og så er Sigfred også en dygtig historiefortæller. Med de mange år i skakken kan han fortælle masser af sjove og underholdende historier fra skakkens verden. Det var naturligvis en stor glæde og inspiration for Sigfred at sønnen Martin Haubro overraskende og i imponerende stil vandt Danmarksmesterskabet i skak i 2022!

Jesper Simonsen og Tom Skovgaard, BMS Skak.


Til sidst, men ikke mindst, bringer vi et portræt af Brønshøjs formand gennem mere end en menneskealder, Carsten Petersen:

Carsten eller CP blandt venner er synonym med Brønshøj Skakforening. På 47. år er Carsten første mand der møder ind torsdag aften og stiller brikker op, og sidste mand, der lukker og slukker. Et fast holdepunkt i mange Københavnske skakspilleres skakliv, og garant for mange perfekt gennemførte turneringer i klubbens lokaler.

Carsten er dommer ved alle klubbens 4 årlige koordinerede turneringer, og er aktiv i Brønshøj Skakforenings Venner. Han har tidligere været medlem af bestyrelsen i KSU, holdturneringsleder, turneringsleder ved Copenhagen Open, klubbladsredaktør og har trykt utallige klubblade for andre klubber.

Carsten har også i mange år været holdleder for 1. holdet i den bedste række. Mens skiftende superhold helt i toppen af tabellen er kommet og gået har Brønshøj stabilt anført af Carsten i mere end 20 år været med i kampen om medaljer og i 2014 kom kronen på værket og mesterskabet i hus.

I en ung alder lagde Carsten det aktive skakspil på hylden, og helligede sig det organisatoriske. Han viste sig dog som ægte klubmand og ofrede en ellers uplettet statistik som inaktiv, da førsteholdet manglede en reserve i både 2004 og 2005. Til manges overraskelse havde Carsten hverken glemt hvordan brikkerne rykker eller hvordan man tilbyder remis. Men han har set andre spille rigtigt meget skak, og er fortsat en meget kvalificeret ugle, som ofte ser mere end spillerne undervejs.

Carsten foretrækker at lade andre være i forgrunden, og der findes ikke mange billeder af ham (men skak.dk har dog fundet et fint et. Red)

Carsten Pedersen ved Brønshøjs sejr i Skakligaen i 2014. Foto: Thomas Vestergård

Det vil ikke være overraskende, hvis han i ubemærkethed har flere meritter på samvittigheden end der er nævnt her, men på falderebet skal tilføjes, at CP har været formand for Brønshøj Skakforening uafbrudt siden 1977.

Esben Christensen