You are currently viewing Endnu et knebent nederlag – denne gang imod Norge

Endnu et knebent nederlag – denne gang imod Norge

For fjerde gang i turneringen tabte det danske landshold med mindst mulig margin. Denne gang til Norge efter et jævnbyrdigt opgør.

Sensationen lurede ellers på et tidspunkt undervejs, hvor det lignede, at Jonas Bjerre på førstebrættet ville besejre Magnus Carlsen (billedet øverst) på topbrættet. Carlsen forsøgte den sjældent spillede Nimzowitch åbning, hvor man spiller 1.-, Sc6 imod 1.e4. Carlsen fik udlignet og lavede et interessant kvalitetsoffer, hvor han fik 2 bønder oveni. I træk 30 laver verdens stærkeste spiller en stor fejl, som forceret giver Jonas en dronning for to officerer. 33.Sf5 er stærkt set! Det er dog ikke så let at omsætte til gevinst, da to officerer står godt på brættet. Partiet ender remis efter 55 træk. Partiet:

Allan Stig Rasmussen havde sort mod den unge nordmand Tor Fredrik Kaasen, og fik aldrig rigtigt udlignet. Der kom en ret ubehagelig springer ind på d6, og Allan valgte at give den gode sortfeltede løber. Stillingen var efterfølgende svær for Allan med et hvidt tårn på det svage felt på d6, og i tidnøden lykkedes det ikke Allan at finde modspil.

I spansk fik den tidligere juniorverdensmester Aryan Tari en lille fordel ud af åbningen imod Mads Andersen. Dog aldrig mere end at Mads kunne neutralisere presset, og der blev taget remis efter trækgentagelse i træk 45.

Jesper Søndergaard Thybo var oppe imod et af de store norske talenter, den 18-årige Elham Amar, der på halvandet år har hævet sit ratingtal fra 2350 til knap 2600. Åbningen var en Leningrad-hollænder, hvor Jesper med hvid fik lagt et vis pres. Nordmanden fik dog byttet de fleste brikker af, og tårnslutspillet gav ikke Jesper mulighed for at vinde partiet. Remis efter 57 træk.

Danmark – Norge: 1½ – 2½
GM Jonas Buhl Bjerre (2633) – GM Magnus Carlsen (2829) ½ – ½
GM Mads Andersen (2612) – GM Aryan Tari (2620) ½ – ½
GM Jesper Søndergaard Thybo (2522) – IM Elham Amar (2584) ½ – ½
GM Allan Stig Rasmussen (2507) – IM Tor Fredrik Kaasen (2471) 0 – 1

Landstræner Søren Bech Hansen skriver til skak.dk om 5. runde:

Der blev undervejs talt over Verdensetteren

Matchen mod Norge blev hård og meget spændende. Desværre tabte vi 2,5-1,5, hvilket nok var rimeligt, selv om Jonas og Magnus Carlsen leverede fantastisk underholdning i deres indbyrdes parti på førstebrættet. Det var tæt på, at Jonas kunne boxe 100% mod verdensetteren (de har ikke tidligere spillet mod hinanden i et langt turneringsparti), men Magnus gjorde det selvfølgelig vanskeligt for Jonas at få det hele point hjem. Magnus forsvarede sig godt, aktivt og opfindsomt og trak remisen i land med spil, der var en verdensetter værdigt.

På de andre brætter blev det til i alt to halve, hvilket selvfølgelig var lidr ærgerligt, men dagen føles alligevel som en succes.

Sverige vandt over Tyrkiet, så jeg ser ikke frem til dialogen med  den svenske holdkaptajn ved morgenmadsbuffeten i morgen.

Søren Bech Hansen

Tyskland spillede fire remiser imod England og fører fortsat turneringen sammen med englænderne og et stærkt spillende hold fra Serbien, der i dagens runde besejrede Rumænien med 2½-1½. Det topseedede hold fra Aserbajdsjan er skidt kørende. Holdet tabte til Moldova med 3-1, og er placeret som nummer 25. Teimour Radjabov har scoret 2 af 6, har tabt over 20 elopoint, og er i frit fald på verdensranglisten.

I kvinderækken fører Bulgarien med 12 matchpoint foran Frankrig og Aserbajdsjan med 11 matchpoint. Det topseedede hold fra Georgien er nummer 9 med 9 matchpoint.

I næstsidste runde søndag kl. 15:00 møder Danmark endnu en nordisk hold. Vi er favoritter imod Island, der har præsteret noget under den forventede score.

Resterende program for turneringen:
Søndag den 19. november kl. 15:00: 8. runde
Mandag den 20. november kl. 15:00: 9. runde

Link til live i Åben række: Chess24 og LICHESS

Link til live i Kvinderækken: Chess24 og LICHESS

Link til resultater i: ÅBEN RÆKKE og KVINDERÆKKEN

Link til live på YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=3tYW-Yq4Gkg

Hjemmesiden for European Team Chess Championship 2023: https://etcc23.me/