You are currently viewing Dag 1 og 2 fra Ungdoms-DM

Dag 1 og 2 fra Ungdoms-DM

IM Steffen Petersen skriver om de første dage ved Ungdoms-DM i Odense:

Årets Ungdoms-DM i skak afvikles i denne weekend i Bolbro i Odense. Det er 15. gang i alt, at Dansk Skak Union arrangerer stævnet, og for 4. år i træk sker det i samarbejde med BoCA Juniors og Læseforeningens Skakklub.

Dette samarbejde fremkommer helt naturligt, idet ungdomsafdelingen i Læseforeningens Skakklub, BoCA Juniors (Bolbro Chess Academy), er en af landets mest succesfulde, hvor flere af vores juniorer rangerer blandt de bedste i deres respektive aldersklasser.

At skak er ved at blive in blandt de unge ses også ved at stævnet i år sætter deltagerrekord med 120 deltagere fordelt på seks aldersklasser. Med undtagelse af de yngste, så spilles der i alle grupper om to pladser til Nordisk Mesterskab i februar måned 2024.

Vi begyndte fredag aften med 1. runde i de tre ældste klasser. Her i dag er de yngste trådt til.

Hos de ældste vandt Mikkel Løftgaard (Læseforeningen) – fotoet øverst i artiklen – det vigtige topopgør mod Paulius Meskenas (Køge) i tredje runde og ligner nu et godt bud på en DM-vinder. Der er 10 spillere i gruppen U-19 og med undtagelse af et par stykker, så er de fleste af landets bedste juniorer med. Det er virkelig positivt.

I gruppen derunder er halvdelen af de 14 deltagere mesterspillere og blandt dem er der stor jævnbyrdighed. Dmytro Perets (Sjælsø) er eneste spiller med maksimumpoint, fulgt af Adrian Stenstrop Thorsen (Springeren Kolding) et halvt point efter.

En kæmpe overraskelse skete i U-14-gruppen, da Leia Andries (Læseforeningen) slog forhåndsfavoritten, Emil Zander (Kjellerup) i 2. runde. Med kun 5 runder er vejen nu umiddelbart banet for Vitus Bondo Medhus fra Evans, der har vundet alle sine kampe. Kampen i toppen er dog tæt, og han deler førstepladsen med overraskelsen Vuk Bang Balslev (Nørrebro) og Anna Sofie Li (Køge). Vitus og Vuk mødes i 4. runde, mens Anna møde Oliver Kaehne Snedker (Læseforeningen) i stævnets største gruppe, der har 32 deltagere.

Vitus Bondo Medhus – stiller selvfølgelig op i skaktrøje. Foto: Arild Rimestad

U-12-gruppen er på forhånd udset til at være en kamp mellem August Jalving (Frederiksberg) og Villads Majvang Sandmann (Læseforeningen). Den duel vandt August i det indbyrdes opgør i 4. runde, og det er svært at se, hvem der skal stoppe ham nu. Også selv om der i de yngste grupper spilles 7 runder i alt.

August Jalving har 4 af 4 indtil nu. Foto: Arild Rimestad

Hos de næstyngste er Alexandru Pirtac (SK 1968) storfavorit og han har da også kvitteret ved at vinde alle fire partier. Der er dog stor jævnbyrdighed om 2. pladsen, som deles mellem fire spillere på 3 point, mens der er yderligere fire et halvt point derefter.

I U-8 gruppen spilles der gennemgående lynhurtigt og de har været forud for programmet i forhold til de øvrige grupper for at undgå alt for meget ventetid. I 4. runde var der dog et parti der strakte sig over hele 45 minutter. Den ene spiller prøvede sig med et remistilbud, hvorefter der blev svaret ”hvorfor det?” – ”Jeg gider ikke mere”, var konstateringen. Det er da ærlig snak!

Steffen Pedersen

Arrangørerne sender live fra stævnet fra følgende to links:

Live fra U08 til U12 på Lichess: HER

Live fra U14 til U18 på Lichess: HER

En af spillesalene i Bolbro Brugerhus på Stadionvej 50, 5200 Odense V. Foto: Arild Rimestad

Resterende program for turneringen:
U08, U10 og U12 (Betænkningstid: 45 minutter + 30 sekunder pr. træk):
5. runde: Søndag den 5. november kl. 09.00
6. runde: Søndag den 5. november kl. 11.30
7. runde: Søndag den 5. november kl. 14.00

U14, U16 og U19 (Betænkningstid: 90 minutter + 30 sekunder pr. træk):
4. runde: Søndag den 5. november kl. 09.00
5. runde: Søndag den 5. november kl. 14.00

Link til resultater fra turneringen: HER