You are currently viewing Smuk Skak GM lidt over halvvejs

Smuk Skak GM lidt over halvvejs

Claus Qvist fra den arrangerende klub Skanderborg Skakklub skriver til skak.dk om den årlige GM-turnering, der finder sted i disse dage, og slutter på søndag.

På billedet øverst er 90% af feltet ved årets Smuk Skak GM samlet. Fra venstre: GM Jesper Thybo, IM Raja Panjwani. IM Filip Boe, IM Kassa Korley, GM Eduardis Rozentalis, IM Jakob Pajeken, FM Jens Ramsdal, IM Marius Fromm og IM Nikolai V. Pedersen. GM Gabor Nagys fly var forsinket fra Budapest, så han ankom først 2 min. over spilstart. Foto: Claus Qvist.

Tiden tikker, mestrene i årets GM-turnering har nu spillet fem af de i alt ni runder, og det må være tid til en slags “midtvejsevaluering”.

Formand Torkild Salling byder velkommen. Foto: Claus Qvist

Som vanligt startede turneringen i Skanderborg Kulturhus lørdag kl. 17 – efter en lille velkomst ved formand Torkild Salling og IA Claus Marcussen fra Fredericia. Dog med en mikroskopisk forsinkelse, da Gabor Nagys fly fra Budapest var et par timer forsinket, men kl. 17.02 var han på sin plads – sikkert med tankerne alle andre steder end på brættet.

Efter fem runder (af ni) er kampen om 1.-pladsen stadig ret åben. Dansk-amerikaneren Kassa Korley (Øbro) er en farverig spiller udenfor brættet, men så sandelig også på brættet, Han har allerede to GM-normer og været snublende tæt på nr. 3 flere gange, bl.a. i SmukSkak 2022, hvor han klingede ind på en tredelt guldplads med 6/9 – et kedeligt halvt fra den tredje norm.

Men den delte førsteplads sikrede Kassa en invitation til 23-udgaven, og newyorkeren har belønnet tilliden med tre pinde og to halve til 4/5. GM-normen på 6½/9 er bestemt opnåelig – især hvis han laver 2½/4 i de resterende partier. Femte rundes parti mod den lokale helt, Nikolai V. Pedersen, ses HER. Hvis man var i tvivl, ser man her værdien af forbundne fribønder.

IM Kassa Korley – fuld af kulør både på brættet og udenfor. Foto: Claus Qvist

Landsholdsspilleren Jesper Thybo (først Køge, siden Hillerød) var topseedet før starten og har glimrende levet op til ratingforudsigelserne. To hele og tre halve gør, at han ligger på en fin andenplads – et halvt efter Korley, men de to skal mødes indbyrdes i 6. runde (torsdag) med Thybo som hvid. Det er ikke nogen ren finale, men en eventuel vinder vil godt nok ligge lunt i kampen om målstregen.

GM Jesper Thybo før 1. rundes møde mod den forsinkede Gabor Nagy. Foto: Claus Qvist

På tredjepladsen ligger lige nu en kvartet på hver 3/5: Nagy, Rozentalis, Pajeken og Fromm, men pointene er opnået på ret forskellig vis. Ikke overraskende har GM’erne Nagy og Rozentalis spillet safe og har begge scoret en enkelt gevinst og fire remiser. Tyske Pajeken har været lidt mere gevinstsøgende med to pinde, men også et enkelt tab, og landsmanden Fromm har været totalt kompromisløs med tre gevinster og to tab. For Fromm er der både IM- og GM-norm at spille for, og IM kræver “kun” 5/9 = 2/4 i de sidste fire partier. Bestemt ikke umuligt.

GM Gabor Nagy (Ungarn) – solid start på 3/5 uden nederlag. Foto: Claus Qvist
GM Eduardis Rozentalis (Litauen) – dansk mester for hold (med Køge), solid spiller og med 3/5 ubesejret. Foto: Claus Qvist
IM Jakob Pajeken (Tyskland). Med 3/5 er det ikke slut med GM-drømmene. Det kræver “bare” 3½/4. Foto: Claus Qvist
FM Marius Fromm (Tyskland) – med tre hele (og to nuller) en kompromisløs spiller og stadig i spil til en både IM og GM-norm. Foto: Claus Qvist

På 2 pts. finder vi de unge, lokale talenter Filip Boe (Skanderborg) og Jens Ramsdal (SK1968) har formentlig begge scoret mindre end håbet. For Filip er der nu for langt op til de 6½/9 og GM-normen, men Jens har bestemt stadig IM-normen på 4½/9 (for ham) indenfor overskuelig rækkevidde. Det kræver “bare” 2½/4 i de sidste runder mod bl.a. Nagy og Rozentalis. Ikke let, men næppe umuligt.

IM Filip Boe Olsen er næppe 100 % tilfreds med årets hidtidige spil: fire halve og et nul til 2/5, så GM-normen er nu ikke længere opnåelig. Foto: Claus Qvist
FM Jens Albert Ramsdal (SK1968), et stort talent, som med 1½/5 næppe har scoret, som han selv havde håbet på. Foto: Claus Qvist

Med 1½/5 har den canadiske IM Raja Panjwani formodentlig scoret en del mindre, end han selv havde håbet på, og at score 5/4 er helt umuligt, og da slet ikke da han mangler at spille mod det meste af toppen: Korley, Thybo og Nagy. Alle tre er med i opløbet om turneringssejren, og Panjwani er en af dem, man helst skal slå for at forblive i toppen.

Canadisk IM Raja Panjwani har ikke haft så stor succes – tre halve og to boller og kan ikke længere nå den forjættede GM-norm. Foto: Claus Qvist

Endelig har vores lokale ligahelt, Nicolai V. Pedersen, haft en noget svær turnering med lidt for mange nuller. Fem stykker faktisk, ikke fordi vor mand ikke har prøvet, men formen(?) har bare ikke været til det. Det skal nok komme, men nogen GM-norm (den tredje = titlen!) bliver det absolut ikke til.

IM Nicolai V. Pedersen – lidt for konstant scorende på den kedelige måde. Foto: Claus Qvist

Torsdag er den sidste dag på Kulturhuset. Runden (6.) startes kl. 17, og runden kan følges LIVE

Link til resultater fra GM-turneringen: https://turnering.skak.dk/TournamentActive/Details?tourId=28116

Resterende program for GM-turneringen:
Torsdag den 17. august kl. 17:00: 6. runde
Fredag den 18. august kl. 18:30: 7. runde
Lørdag den 19. august kl. 15:30: 8. runde
Søndag den 20. august kl. 11:00: 9. runde

Herefter rykker cirkusset til Morten Børup-skolen, hvor GM-folket får godt selskab af 112 skarpladte og kampglade spillere i EMT’en. Tjek de tilmeldte HER