You are currently viewing Julekalender 24. december

Julekalender 24. december

Først skal vi afsløre hvem der gemte sig bag de tre portrætter den 23. december.

Bag 23A gemte Peter Grove sig. Foto: Thomas Vestergård
Bag 23B gemte Finn Stuhr sig. Her er han fotograferet sammen med Henrik Mølvig (tv.), der var bag lågen den 12. december. Foto: Thomas Vestergård
Bag 23C befandt Peter Thorsbro sig. Foto: Thomas Vestergård


Bag årets sidste låge finder vi Kasper Jerwiarz. Kristoffer Dyrgaard, Frem Skakklub skriver:

Denne julekalender har med succes fået rettet vores fokus mod ildsjælene rundt om i det danske land. Ildsjæle, der alle brænder for skakken og for at give rum og plads til at andre kan opleve og dele hvad ildsjælene glædes over, ved og omkring skakbrættet. Julekalenderen har naturligvis ikke haft plads til alle dem, der fortjener en ros, anerkendelse og et velment klap på skulderen for deres indsats – så hermed blot en opfordring til at bringe og synliggøre din taknemmelighed overfor de personer, der spreder skakglæden i din klub og hovedkreds.

I dagens låge er det tid til at værdsætte Danmarks pioner og primus motor inden for liveskak. Kasper Jerwiarz er 32 år, har sit ophav på Kolding-egnen og nu bosat i København. Hans IT-ekspertise sammen med hans gode humør har skabt mange gode skakoplevelser ved turneringer rundt om i det danske land! Til glæde for rigtig mange skakspillere samt smånervøse forældre til de juniorspillere, der gennem tiden har fået udødeliggjort deres partier ved live-brætterne.

Kaspers meritter er mange, og han vil måske have liveskak-ansvaret ved Norway Chess som et stort højdepunkt. Her blev det i et par år til oplevelser sammen med den absolutte verdenselite.

Kaspers tilgang til liveskak-sendingerne har dog altid været den samme uafhængigt af publikum og turneringsomstændigheder. Live-sendingen forberedes grundigt og prioriteres undervejs til glæde for både spillere og folket hjemme bag skærmene. Der går ofte kun få minutter fra et resultat er indløbet eller en fejl er spottet indtil live-folket er informeret herom (og en sjælden(!) fejltransmission rettet)! Kaspers fantastiske evne til at styre live-transmissionerne samtidigt med at være en vellidt og gemytlig fyr har været værdsat alle steder, hvor Kasper har fundet tid og mulighed for at hjælpe. Kasper startede sit arbejde med liveskak for over et årti siden, hvor det blandt andet blev til live-sendinger fra de åbne Fynsmesterskaber for juniorer i 2011 og 2012. Jess Nykjær (Sydøstfyn) beretter fra disse år, hvordan særligt den fynske morgenmad “runner med brunner” (læs: rundstykke og brunsviger i skøn sammenklappet forening) blev positivt modtaget af Kasper.

Kasper Jerwiarz i sit es – kort før en stor live-sending ved DM. Foto: Lars-Henrik Bech Hansen

Kasper er stadig stærkt involveret i både skole- og voksenskakken, hvilket blandt andet kommer til udtryk ved sit arbejde for Dansk Skoleskak samt store skakstævner som Danmarks- og Odensemesterskaberne. Jørgen Kiel (der igen er stævneleder ved det kommende DM i påsken) og Claus Marcussen (Fredericia), har kun positive ord at nævne om Kasper samt livetransmissionerne fra DM. Og minsandten om ikke Kaspers venlige væsen har gjort ham til DM-stævnets darling blandt personalet på Hotel Svendborg. Og vi kan alle trygt se frem til DM 2023, hvor Kasper allerede har bekræftet sin tilstedeværelse!

Kaspers engagement for liveskakken har gennem alle årene været stærk, og gejsten og glæden ved skakken styrkes hos alle både gennem hans virke og ved hans tilstedeværelse under skakturneringerne. Livetransmissioner er – særligt under corona – blevet dagligdag i skakverdenen, og skak-Danmark har været heldige med at være med på ‘bølgen’ takket være Kasper. De mange livetransmissioner, som Kasper har stået for, har bevirket mange højdepunkter og mindeværdige stunder hos spillere og publikum. Personligt har jeg sammen med Kasper gentagne gange haft fornøjelsen at opleve den glæde og ekstra gejst, unge som erfarne får, når rundelægningen har givet plads ved live-brætterne. Skulle du sidde med en lyst til at takke Kasper for transmission af dit yndlingsparti, så tag en kold cola med under armen og få dig en god snak med Kasper herom.

Herfra skal – på vegne af mange skakspillere, deres klubkammerater og forældre – lyde en stor tak for din indsats, og personligt en tak for mange hyggelige weekender sammen under Odensemesterskaberne.

Kristoffer Dyrgaard


Til sidst giver vi ordet til formand for Dansk Skak Union, Poul Jacobsen:

Kære frivillige, kære indstillere, kære Trine!

Tak for et fuldstændig fantastisk positivt projekt, hvor jeg ikke kan forestille mig en bedre slutning end at lade Kasper være Stjernen på træet af de mange engagerede indsatser som gør Dansk Skak Union til noget ganske særligt, nemlig “vores forening” Og med Kasper som det sidste valg sidder vi jo netop tilbage med påmindelsen om at vi skal gøre vort yderste for at vise omverdenen at vi er her, og vi er stolte af det vi gør. Vi er kort sagt gode at være sammen med, og det gør Kasper jo alt for at vise, mange gange suppleret af dygtige kommentatorer.

Kære alle sammen, tak for det fantastiske arbejde I gør for skakkens udbredelse. Nogle har spurgt mig hvorfor jeg ikke liker de enkelte nomineringer på Facebook, hertil har jeg svaret at det er fuldstændig bevidst, fordi jeg ikke kunne garantere at jeg kunne nå alle indstillinger, og ingen skal sidde med en følelse af at Unionsformanden ikke syntes deres nominering var et like værd.

Foruden dem som allerede er nævnte går der jo hundredvis af frivillige i aktion hver eneste måned – også deres indsats skal vi vide at anerkende, og måske kommer dette fine projekt til at gentages næste år – det har det i allerhøjeste grad fortjent.

Stor tak til Trine for at overtale mig til dette projekt, og hermed ønsket om en god Jul til alle!

Glædelig Jul

Poul Jacobsen