You are currently viewing Svend Svendsen er død

Svend Svendsen er død

Æresmedlem af Dansk Skak Union og Dansk Skoleskak, Svend Svendsen, er død efter nogen tids svagelighed. Han blev 90 år. Mr. Skoleskak blev Svend Svendsen kærligt kaldt af de mange skakvenner, der nød godt af hans store gæstfrihed og mange banebrydende tiltag for dansk skak. Fotoet øverst i artiklen er taget af John Rendboe på Svend Svendsens 90 års fødselsdag.

Skak.dk har fået lov til at bringe den nekrolog, som Thomas Ochsner har skrevet på Århus/Skolernes Facebookside:

Dansk skaks store iværksætter Svend Svendsen (25/4 1932 – 21/12 2022)

Svend var energisk, empatisk, engageret, insisterende, charmerende, jovial, optimistisk, stilfuld og ærekær. Hvorfor denne indledende opremsning af Svends personlige dyder? Jo fordi en beskrivelse af Svend meget let kommer til at blive en hæsblæsende opremsning af alle de skibe, som han satte i søen. Han var et energibundt, en entreprenør og var forud for andre i sin holdninger, tænkning og forestillingsevne. Det betød, at han havde sine meningers mod og kæmpede for det, som han stod inde for. Det unikke ved Svend var også, at det han skabte, ikke kun tilgodeså hans egen andedam. Hans virke satte stor spor i Århus og i hele landet. 

Svend var så meget mere end en skakspiller. Han var belæst og havde mange interesser, og en stor vennekreds inden for og uden for skakken. Den lille mand rakte dog så højt op inden skakken, at disse mindeord handler om hans indsats på dette felt.

Skakmæssigt startede det hele i 1960, hvor der fra Børge Borgå kom bud til det ganske land om at starte skak på skolerne. Svend var lærer på Brobjergskolen og havde lært at spille skak som militærnægter, så han var klar på ideen.  De første år var han også engageret i mange andre idrætter på skolen, og i mange år var han håndboldtræner i Viby IF, med hans tvillingbror Peer som holdleder.

Skakken på Brobjergskolen var måske hans hjertebarn, men skakkampene blev jo først spændende, når der sad stærke modstandere på den anden side af brættet. Derfor var Svend altid imødekommende over modstandernes spillere og trænere. Jo, Svend var ambitiøs på sine drenges vegne, men skak var for ham klart en ramme til at skabe gode oplevelser og gode relationer. Det betød, at Svend så generøst iværksatte initiativer på tværs af by og land.

Svend stiftede Århus Skole Skak og var her formand frem til 1974. Særligt imponerende var det, at han tog rundt til mange af skolerne og overbeviste den stedlige skoleinspektør, at de skulle have skoleskak, og at han i sit netværk havde et ungt menneske, som kunne være den lokale træner. Resultatet blev et enestående århusiansk skakmiljø. Som et enkelt historisk nedslag, så deltog 19 skoler i holdturneringen i sæsonen 1973/74, og der var 202 deltagere i Ungdomsturneringen, som blev afholdt på Brobjergskolen og ledet af… Svend.

Han landsdækkende virke blev indledt i 1967, hvor han og livsvennen Borgå startede med at arrangere skoleskaklejre i sommerferien. De første år i Sønderjylland. Derefter i Tranum, hvor der hvert år hurtigt kom 2 lejre af en uges varighed og hver med over 100 deltagere.

Lejrene fik i 1974 en østjysk lillesøster, da der i efterårsferien blev arrangeret skaklejre for århusianske børn på Sahl Lejrskole. I mange år var der rift om at komme med på en af skolens 48 pladser. 

På Brobjergskolen blev 1972 et skelsættende år. Svend havde et ønske om at intensivere træningsindsatsen og have et tilbud til dimitterede elever. Derfor stiftede Svend han i 1972 Skolernes Skakklub og var formand for klubben frem til 1984.

På skolen ramte Svend formlen for succes, både i form at antal deltagere, men også i form af resultater. Formlen var simpel. Svend tog sig af det organisatoriske og så hyrede han en ung stærk skakspiller til at tage sig af det rent skaklige. Skolen satte sig trods meget kvalificeret modstand fra Zahles Skole tungt på det danske mesterskab og vandt det nordiske mesterskab i 1980 og deres femte og sidste mesterskab i 1981.

Samtidig rykkede klubben op i divisionsturneringen og med bump på vejen forsatte et meget ungt hold mod toppen og det første danske mesterskab blev sikret i 1986. Klubben har til dato vundet fem mesterskaber og er her i jubilæumsåret stadig et solidt midterhold i den bedste skakrække. Ingen andre danske skakklubber kan matche denne holdbarhed.

På grund af dalende elevtal blev Brobjergskolen lukket i 1988, og store dele af det pædagogiske personale overført til Læssøesgade Skole. Her var der ingen skoleskak, så Svend skabte Skakcentret Læssøesgade Skole, som tiltrak skoleskakspillere fra Århus og opland. Ved sin pensionering overlod Svend ledelsen af skoleskakken på Læssøesgade til Jesper Skjoldborg.

Skakmæssigt var han nu mere noget af en hyggeonkel. I mange år var han fotograf og god ven af huset for det unikke skakmiljø på Tjele Efterskole. Desuden var Svend altid god at gæste på den legendariske skakadresse Tousvej 43. Det var hans og Peers barndomshjem, og brødrene og Peers mand Peter tog altid åbent og smilende imod de mange skakspillere, som lagde vejen forbi.

I haven havde Svend naturligvis anlagt et udendørs skakbræt. Det var rammen om mange dyster, for på Brobjergskolen og Skakcentret blev der naturligvis hvert år kåret en friluftsmester.

Svend havde i de senere år i stigende grad svært ved at komme rundt. Efter Peers død flyttede Svend og Peter til et etplanshus, hvor han tog imod skakvenner, hvor gæsten efter bedste evne måtte gøre rede for, hvad der skete i skakverdenen. Svend var klar i hovedet under disse møder, men energien rakte ikke langt. Ud på efteråret stødte der komplikationer til. Svend vidste, hvor det bar hen og var afklaret med det.

2022 er jubilæumsår for hans skakklub og Svend donerede penge til afholdelse af stærk turnering i sommer. Helt frem til starten spurgte interesseret klubbens formand om, hvordan tilrettelæggelsen af turneringen skred frem.

Svend Svendsen har netop spillet 1. d4 på vegne af IM Filip Boe Olsen mod IM Bjørn Møller Ochsner. Foto: Morten Rasmussen

Det var derfor en ære for alle i klubben, at Svend åbnede turneringen ved at udføre førstetrækket i kampen mellem to lokale stormesterkandidater, som på mange måder kan betragtes som Svends skaklige børne- eller oldebørn. Ringen var sluttet.

Tak for dig, Svend og alt hvad du gjorde for os skakspillere!

Thomas Ochsner

Begravelsen vil foregå fra Åbyhøj Kirke fredag den 6. januar 2023 kl. 13.00.