You are currently viewing 7.runde + 8. runde i Skanderborg GM

7.runde + 8. runde i Skanderborg GM

Claus Qvist Jessen har lavet referater til skak.dk om runderne 7 +8:

SMUKskak 7. runde:

Tingene begynder i den grad at spidse til i begge ender af feltet. Efter et par “kedelige” runder kom ukrainske Solodovnichenko i den grad tilbage på sporet, da han som hvid fik skovlen under Viktor Haarmark. Viktor på den anden side måtte opgive udvidelsen af sit alt for korte stakit (2).

Det startede ellers ret fint, og vi skal op til træk midt-30, før nogen af parterne spillede upræcist i en fælles, mystisk spanier. Det blev Viktor, der fejlede først, og så gik det stærkt ned ad bakke. Sergej holdt fast, den ukrainske GM nettede hele pointet og kom tilbage i førergruppen.

Ovsejevitsch-Korley blev rundens absolutte topopgør, hvor den næstførende Ovsejevitsch skulle forsøge at vriste førertrøjen af Korley. Omkring træk 20 lykkedes det faktisk hvid at vride en fordel ud af stillingen, men den holdt ikke ved. Få træk efter var der igen udlignet, og det hele blev kogt ned ti et tårnslutspil med 3B vs. 2B på samme fløj. Siden 2B vs. 1B på samme fløj – en af den slags stillinger, der dukker op i lærebøger som remisstillinger. ½-½.

Tiger-Nikolai V. P. kom vist aldrig over midterlinjen, inden man tog den halve gennem trækgentagelse. ½-½.

Roshka-Filip Boe fjernede de sidste rester af Filips ikke-eksisterende håb for en GM-norm. En dronninggambit hvor parterne ret hurtigt fik afbyttet de lette officerer, så der “kun” var de tunge tilbage plus fem ret spredte bønder på hver side. Det lignede en poindeling, men Roshka fik alligevel dirket sig ind via et direkte kongeangreb. 1-0.

Endelig kan man være lidt fræk og kalde Dengla-Uffe V.-S. for et “bundopgør”, men sådan er det i et jænt og hårdt felt. Det blev i hvert fald vildt kompliceret, inden hvid trak sig tilbage fra valpladsen med hele pointet. Muligvis dagens mest underholdende parti.

SMUKskak 8. runde:

Trykket og spændingen stiger, der er sket en afklaring mht. evetuelle normchancer, og felet af mulige vindere er kogt ned til ca. ingenting. Pga. tidlig afrejse var det blevet arrangeret, at Sergej Ovsejevitschs parti skulle spilles kl. 10 i dag. Som sagt, så gjort, så allerede fra morgenstunden Sergej Ovsejevitsch sig til brættet overfor Uffe V.-S.

Efter rating og formstyrke en let forudsigelse, men UVS strittede godt imod, og partiet blev langt mere kompliceret og besværligt, end nogen GM kunne forudsige. Faktisk holdt UVS aldeles glimrende til træk 34 i en slags benoni i forhånden, hvor 34. f4 desværre var en stor bøf. Det kostede a-bonden, sorts modpart blev en friløber, og det var snart slut. 0-1.

Viktor Haarmark startede turneringen lidt shaky, men har løftet spillet og gjorde det flot mod lokale NVP. Det blev en kongeinder, en notorisk svær åbning at spille præcist – mest for sort, og allerede efter træk 8 er NVP lidt i underkanten. fem træk efter havde hvid nærmest positionel gevinst, Fordelen blev kun større med tiden. En kvalitet blev vundet, og efter 40 var der tæppefald. Det lignede udefra forskellen mellem to spillere, hvis kendskab til kongeindisk var ret forskelligt fra starten. 1-0.

FM Viktor Haarmark Nielsen – gevinst i sidste runde giver den første IM-norm

Filip Boe-Tiger blev endnu en kongeinder, hvor hvid uden de store falbelader fik en vis fordel. Og den fordel blev bare større og større med tiden, især da sorts dame ved først Db4 og siden Dc4 gik lidt meget på eventyr. Det skulle hun aldrig have gjort. Damen blev fanget, og Filip fik en astronomisk, materiel fordel, som var rigeligt til at køre pointet helt hjem. En herlig dag på kontoret og 1-0.

Kassa Korley-Roshka skulle helst vindes eller i hvert fald spilles remis, hvis Korleys GM-normdrøm skulle leve videre. Og det skete. Åbningen var en slags Bogoindisk, og det lykkedes hvid at tilkæmpe sig en pæn fordel – især pga. sorts kvajede bondestilling på K-fløjen. Den holdet let ind i slutspillet, men normalt driftssikre Korley fandt ikke vejen gennem labyrinten af varianter i T+L+3B vs. T+S+2B (samme fløj) uden at støde på grund. Det naturlige 48. f4 er en grov fejl, som koster et halvt point. Sorts konge får et flugtsted mellem de hvide bønder, og det fiser snart ud i intet. ½-½, og Kassa skal vinde i morgen for at hente sin norm.

IM Kassa Korley – gevinst i sidste runde giver den tredje og sidste GM-norm.

Endelig var der Solodovnichenko-Dengla, som jeg personligt havde gættet til hvid gevinst. Det gik egentlig også godt fir hvid, som omkring træk 30 havde vindende fordel. Ifølge Stockfish, altså, men fordele, fadede, og inderen holdt remisen.

Stillingen inden sidste runde:
1. – 3. GM Sergei Ovsejevitsch (2581) 5½ point
1. – 3. GM Yuri Solodovnichenko (2508) 5½ point
1. – 3. IM Kassa Korley (2432) 5½ point
4. – 6. GM Tiger Hillarp-Persson (2514) 3½ point
4. – 6. IM Yevgeniy Roshka (2499) 4 point
4. – 6. GM Tiger Hillarp-Persson (2514) 4 point
4. – 6. IM Filip Boe Olsen (2427) 4 point
7. – 8. IM Nicolai Vesterbæk Pedersen (2366) 3½ point
7. – 8. FM Viktor Haarmark Nielsen (2336) 3½ point
9. FM Aarav Dengla (2382) 3 point
10. IM Uffe Vinther-Schou (2407) 1½ point

Sidste runde spilles på Morten Børup Skolen søndag kl. 10:00.

Link til resultater fra GM-turneringen: https://turnering.skak.dk/TournamentActive/Details?tourId=27527

Link til live på chess24: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/smuk-skak-2022-gm/9/1/1

I SMUKskak-EMT fører FM Martin Matthiesen fra SK1968, og FM Nicolai Kvist Brondt fra den arrangerende klub Skanderborg, den øverste af de i alt 17 stk. 6-mandsgrupper efter tre runder.

Link til resultater fra SMUKskak-EMT: https://turnering.skak.dk/TournamentActive/Details?tourId=27313

Der er lagt billeder op fra både SMUKskak-GM og SMUKskak-EMT på Facebook: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.496724698931680&type=3

Link til hjemmesiden for Skanderborg Skakklub: https://skanderborgskakklub.dk/