You are currently viewing Rundereferater fra SMUKskak

Rundereferater fra SMUKskak

Claus Qvist Jessen fra den arrangerende klub Skanderborg har skrevet runderapporter til skak.dk fra 5.- og 6. runde:

SMUKskak 5. runde:

Igen-igen en formidabel runde, som demonstrerede, at en étpoints føring nogen gange er meget lille og kortlivet.

Viktor Haarmark nettede i fjerde runde for første gang hele pointet, og han fortsatte i fin stil i femte. Modstanderen var den semi-lokale Uffe Vinter-Schou, og det gik bare opad for sort gennem hele partiet. Helt lige catalaner/kongeinder i det meste af 37-38 træk, hvorefter Uffe blev den første til at begå unøjagtigheder. Viktor greb chancen og lod venligst være med ikke at gentage modstanderens bøffer i det komplicerede 2T + L + S-slutspil. To træk senere møvede hans fri e-bonde sydpå, Bare ét skridt, men nok til at totalsmadre den hvide stilling. 0-1.

Dengla-Filip Boe kom aldrig for alvor ud af remiszonen. Sort havde “visse chancer”, men ikke store nok til at vinde. ½-½.

Nogenlunde samme mønster så vi i Ovsejevitsch–Nikolai V. P., hvor det var de hvii’e der en overgang havde fordel, men uden at kunne køre bolden helt i mål. ½-½

Ukraines unge Roshka havde fornøjelsen af Sveriges Tiger, og lidt overraskende for kommentatoren, var det hvid, der i et T+S-slutspil med en fri merbonde i c-linjen fik tilkæmpet sig en større og større fordel. Ét skridt inden mållinjen kunne den hvidec-bonde se sort opgive, og tigeren måtte indkassere sit første nederlag i turneringen. 1-0 til Ukraine.

Sidste mænd færdige var Solodovnichenko-Korley, men det var i den grad værd at vente på. Korley besvarede 1.e4 med russisk og fik hurtigt helt lige spil. Hvid angreb på D-fløjen, mens sort angreb på K-fløjen, og den “lige vurdering” gik hurtigt over i lille, sort fordel i form at løberparret mod L+S i et ellers dobbelt tårnslutspil, En større slagudveksling reducerede materiellet til T+L+S+3B vs. T+2L+3B med den store fordel til sort, at hans c-bonde truede med at løbe i mål. Samtidig trængte sorts tårn ind på 2. række, og de tre hvide bønder forsvandt som dug for solen. Hvid opgav; 0-1 og dagens bedste parti.

Inden dagens sjette runde bragte femte en del samling på feltet. Med sejren over Solodovnichenko bragte Korley sig op på siden af ukraineren. Begge har 3½/5 foran to spillere med 3/5: Filip og Ovsejevitsch. I bunden er Uffe nu agterlanterne med 1/5 efter Dengla med 1½/5.

SMUKskak 6. runde:

Vi nærmer os opløbet. Seks runder spillet + tre resterer, og der begynder at danne sig et klart billede af placeringer, mulighed for normer og bristede ambitioner. En spiller, der de første fire runder var gået nærmest alene i udbrud, var “vores” ukrauínske vinder fra SMUKskak 2021, Yuri Solodovnichenko. Med 3½/4 havde han et hel points afstand til “feltet”, men det ændrede sig i femte, hvor dansk-amerikaneren Kassa Korley på smukkeste vis fik skovlen under ham. Så var de lige, og sjette runde måtte Solodovnichenko også kæmpe hårdt for sit liv for at undgå den frygtede “kort rokade” (0-0).

Partiet Uffe V.-S.-Solodovnichenko blev i hvert fald med den “ukendte” i førersædet. Uffe spillede skarpt, ofrede en kvalitet for en truende damefangst, og allerede efter 15-17 træk sagde Stockfish nærmest vindende fordel til De Hviii’e fra Aarhus. Fordelen blev bare større og større, og efter 29. d6+ sagde vurderingen 6,21. Og dér blev den ved med at ligge de næste, mange træk ind i et slutspilmed D vs. T + S. Lige indtil det umotiverede 73. Kh2, som bragte stillingen fra +8 til 0. Sort fik bygget sit fort og holdt balancen til ½-½.

IM Uffe Vinther-Schou – tæt på at besejre den rutinerede GM Solodovnichenk. Foto: Morten Rasmussen

Filip Boe må nok erkende, at løbet er ved at være kørt for en GM-norm i årets SMUKskak. Allerede efter træk 18 var hvids fordel borte, og få træk efter havde modstanderen, Sergei Ovsejevitsch, nærmest vindende fordel i d- og e-linjerne. En kluntet, hvid bonde gik tabt på e3, og så var nedstigningen tæt på lodret. Slemme bank og 0-1.

Fra en drømmestart med 2½/3 er Filip nu nede på 3/6 og 50 %. Kravet til en GM-norm er nu 3½/3. Det lyder svært..

Det er det til gengæld for Kassa Korley. Før dagens runde havde han scoret tre pinde i streg, og søreme om ikke scoren nåede fire pinde i dag. Unge Dengla trådte hurtigt ved siden af og smed en kvalitet, og efterhånden som materiellet kogte ned mod nul, steg Korleys fordel. Konsekvent spillet af Korley, som nu er alene i spidsen mwd 4½/6 – efter ½/2 i de første to runder. Men fire pinde i stakittet hjælper. 1-0.

IM Kassa Korley vinder over Aarav Dengla og har gode muligheder for en GM-norm. Foto: Morten Rasmussen

Nikolai V. P. lignede en, der hurtigt fik fat mod sin unge ukrainer. Lille fordel blev til større fordel og siden en megavindende fordel. I træk 59 var den på hele 8,22(!), men en enkelt bøf var desværre tilstrækkeligt til at sovse hele fordelen over bord. Desværre fandt Nikolai ikke det korrekte kongetræk, +8 blev til 0, og det hele fes ud i en halv. ½-½.

Unge Viktor Haarmark har lige lavet et meget kort stakit (to partier), men mod svenske Tiger gik det hurtigt skævt, og han havnede i en stilling med en lidt ubugelig mængde hvide bønder på K-fløjen, mens de sorte var mere levende på D-fløjen. Sort maste igennem i centrum, og hvid strakte våben. God tigerkontra.

Stillingen efter 6 runder:
1. IM Kassa Korley (2432) 3½ point
2. – 3. GM Yuri Solodovnichenko (2508) 4 point
2. – 3. GM Sergei Ovsejevitsch (2581) 4 point
4. GM Tiger Hillarp-Persson (2514) 3½ point
5. – 6. IM Filip Boe Olsen (2427) 3 point
5. – 6. IM Nicolai Vesterbæk Pedersen (2366) 3 point
7. – 8. IM Yevgeniy Roshka (2499) 2½ point
7. – 8. FM Viktor Haarmark Nielsen (2336) 2½ point
9. – 10. FM Aarav Dengla (2382) 1½ point
9. – 10. IM Uffe Vinther-Schou (2407) 1½ point

Resterende program for GM-turneringen:
Fredag den 19. august kl. 18:00: 7. runde
Lørdag den 20. august kl. 15:30: 8. runde
Søndag den 21. august kl. 11:00: 9. runde

Link til resultater fra GM-turneringen: https://turnering.skak.dk/TournamentActive/Details?tourId=27527

Link til live på chess24: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/smuk-skak-2022-gm/6/1/1

Dagens 7. runde spilles på Morten Børup Skolen fra kl. 18:00, hvor også den store SMUK-skak EMT med 102 deltagere bliver spillet. I EMT er der foretaget lodtrækning til de 17 stk. 6-mandsgruper, som kan ses her: https://turnering.skak.dk/TournamentActive/Details?tourId=27313

Link til hjemmesiden for Skanderborg Skakklub: https://skanderborgskakklub.dk/