You are currently viewing Spændende kampskak i Landsholdsklassen

Spændende kampskak i Landsholdsklassen

Kampskakken i Landsholdsklassen på Hotel Svendborg fortsætter. I dagens runde blev der fundet 3 vindere, og i dagens sidste parti blev der først taget remis efter over 5 timers spil og 75 træk.

IM Martin Haubro (billedet øverst) overraskede i dagens runde ved at besejre den ellers altid meget solide GM Lars Schandorff. Åbningen var spansk med Martin som hvid, hvor Lars valgte den solide Breyer-variant, hvor man spiller springeren tilbage på b8 for at stille den på d7 i stedet. Stillingen var længe helt i balance, men i tidsnøden svingede pendulet i Martins favør, da Lars pludselig havde svært ved at dække en svag c4-bonde. Efter et par forcerede afbytninger, kunne Martin kombinere en farlig fribonde med at fange en springer der ikke kunne flytte.

Turneringens højestratede spiller, GM Jonas Buhl Bjerre, havde hvid imod den lavestratede spiller IM Jacob Sylvan. Med en ratingforskel på 300 point og Jonas med hvid, var der på forhånd lagt op til, at det ville blive et svært parti for Sylvan. Efter en uortodoks åbning blev der rokeret i hver sin retning. Jonas ofrede en bonde med angrebet a2-a4-a5, og det fik Sylvan til at ofre en kvalitet for at få kontrol med felter i centrum og et løberpar der måske kunne drille de hvide tårne. Det var ikke en fejl at bytte den ene løber af, men det var nødvendigt straks at følge op med 29.-,c5, hvorefter stillingen er i balance. Da Sylvan valgte en mere passiv fortsættelse fik Jonas kongen bragt i centrum, og kunne begynde at skubbe bondemajoriten frem, hvilket blev afgørende.

IM Martin Percivaldi har fået en god start i årets Landsholdsklasse. I dag var han med hvid oppe imod den jævnaldrende GM Jesper Søndergaard Thybo. De to kender hinanden rigtig godt fra en masse ungdomsturneringer gennem årene. Ved trækomstilling endte de i en siciliansk variant, som Jesper kendte godt, mens Martin måtte finde de rigtige træk ved brættet. I partiet var Martin aldrig i tabsfare, og da han i slutspillet fandt den rigtige plan med at spille a2-a4-a5 ebbede partiet ud i remis. Remis efter præcis 30 træk.

IM Martin Percivaldi – remis imod de to højest ratede spillere i turneringen i de første to runder

GM Carsten Høi fik revanche efter gårsdagens særdeles uheldige nederlag. Høi valgte et roligt Colle-system imod IM Nikolaj Borge, og fik allerede i åbningen en lille men klar fordel. 16.-,Sa7 var for passivt, da den sorte springer blev helt fejlplaceret på randen. Efter dynamisk angrebsspil fik Høi skabt flere svagheder i den sorte stilling, og i tidnøden fik han afviklet til et slutspil med to bønder mere, som han sikkert førte til sejr efter tidnøden. Partiet:

Sidst færdige i dagens runde var IM Bjørn Møller Ochsner og IM Filip Boe Olsen. Filip har generelt haft en dårlig score imod Bjørn gennem årene, og specielt i Caro-Kann er det flere gange gået galt. Så i dagens runde spillede han i stedet Najdorf, hvor han ofrede en bonde for dynamisk spil og de sorte felter. Filip fik ikke fulgt rigtigt op, og pludselig havde Bjørn 2 merbønder på kongefløjen, men med en stærk springer mod dårlig løber samt kontrol med felter, var der en vis kompensation og rimelige muligheder for at holde partiet. Bjørn forsøgte længe, men måtte efter 75 træk, og med få minutter tilbage på uret, opgive gevinstforsøget.

Sidst færdige i dagens runde: IM Bjørn Møller Ochsner og IM Filip Boe Olsen

2. rundes resultater:
IM Martin Percivaldi (2399) – GM Jesper Søndergaard Thybo (2559) ½ – ½
GM Carsten Høi (2359) – IM Nikolaj Borge (2403) 1 – 0
IM Bjørn Møller Ochsner (2506) – IM Filip Boe Olsen (2402) ½ – ½
IM Martin Haubro (2391) – GM Lars Schandorff (2475) 1 – 0
GM Jonas Buhl Bjerre (2611) – IM Jacob Sylvan (2319) 1 – 0

Stillingen i Landsholdsklassen efter 2 runder:
1. – 3. GM Jonas Buhl Bjerre (2611) 1½ point
1. – 3. GM Jesper Søndergaard Thybo (2559) 1½ point
1. – 3. IM Filip Boe Olsen (2402) 1½ point
4. – 7. IM Bjørn Møller Ochsner (2506) 1 point
4. – 7. IM Martin Percivaldi (2399) 1 point
4. – 7. IM Martin Haubro (2391) 1 point
4. – 7. GM Carsten Høi (2359) 1 point
8. – 10. GM Lars Schandorff (2475) ½ point
8. – 10. IM Nikolaj Borge (2403) ½ point
8. – 10. IM Jacob Sylvan (2319) ½ point

3. rundes program:
GM Jesper Søndergaard Thybo (2559) – GM Jonas Buhl Bjerre (2611)
GM Lars Schandorff (2475) – IM Martin Percivaldi (2399)
IM Filip Boe Olsen (2402) – IM Martin Haubro (2391)
IM Nikolaj Borge (2403) – IM Bjørn Møller Ochsner (2506)
IM Jacob Sylvan (2319) – GM Carsten Høi (2359)

Dagens partier kan gennemspilles her: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/danish-championship-2022-masters/2/1/1

Turneringens hjemmeside: www.skak-dm.dk

Landsholdsklassen kan følges live flere forskellige steder: https://liveskak.dk/DM/2022/  – Live (Chess24) – Live (Chess.com) – Live (FollowChess) – Live (Lichess)

Turneringstavlen for Landsholdsklassen: https://turnering.skak.dk/TournamentActive/Details?tourId=27225

IM Rasmus Skytte og FM Mads Boe kommenterer 3. runde i Landsholdsklassens fra mandag kl. 14:15 fra følgende link: https://www.twitch.tv/danskskakunion eller på Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCf-MK6c8at5eiENKHCOUVaA