You are currently viewing Mere optakt til VM-matchen

Mere optakt til VM-matchen

Anders Bork Hansen fra Sjælsø Skakklub er ved ringside i Dubai, og har lovet at sende et par artikler hjem til skak.dk undervejs. Det er også Anders Bork Hansen, der har taget billedet øverst i artiklen.

Anders Bork Hansen har interviewet den russiske skaktræner GM Sergey Klimov via Skype og også GM Victor Bologan, der er FIDE executive director for matchen i Dubai.

Af Anders Bork Hansen

Interview over Skype med GM Sergey Klimov, træner af russiske skaktalenter, bosat i St.Petersborg.

Den almindelige opfattelse synes at være, at Carlsen er klar favorit. Hvad mener du?
Jeg er enig. Analyse af spillernes partier viser tydeligt, at den gennemsnitlige kvalitet af træk, som Carlsen udfører bare er højere end Nepomniatchis. Carlsen er konsistent på et højere niveau, og det bliver sandsynligvis afgørende i matchen, hvor spillerne ikke har råd til at begå fejl.

Carlsen er måske den stærkeste skakspiller i historien. Hvad skal Nepomniatchi gøre for at slå ham?
Nepomniatchi skal lægge sin stil om, for ellers taber han med et brag. Vi kender ham for at spille nogle komplicerede og meget rodede partier, hvor han fisker sejre op fra mudrede vande så at sige. Det er meget publikumsvenligt, men historien har med ganske få undtagelser vist, at det ikke vinder verdensmesterskaber at spille for risikobetonet.
På mange måder kan de to spilleres stilarter sammenlignes lidt med Kasparov og Shirov. Deres match fandt aldrig sted selvom Shirov kvalificerede sig. Nu har vi så Carlsen-Nepomniatchi.

Hvilken strategi for matchen forventer du fra de to kandidater?
Jeg forventer at se Carlsen spille partierne helt ud. Han er den bedre skakspiller.
Nepomniatchi taber, hvis han spiller for risikobetonet. Han taber også, hvis han tager for få chancer. Jeg vil tro, at han vil søge sine chancer ved hjælp af konkrete og utraditionelle varianter tidligt i åbningerne.

Hvilken rolle spiller computere i den sammenhæng?
Det spiller da en kæmpe rolle. Begge parter har i interviews underspillet betydningen, men det er ikke sandt.
Det er kendt i skakkredse i Rusland, at systemet bakker Nepomniatchi op på alle måder, hvilket indbefatter adgang til neurale netværk eller super computere. Der er formentlig en stormester, der har ansvaret for arbejdet med at finde helt konkrete nyheder med dertil hørende varianter. Det er så Nepomniatchi og hans team af trænere, der vælger en de bedste ideer ud, og så finfines disse gennem yderligere analyser.
Det ville undre mig meget, hvis ikke Carlsens hold arbejdede på samme måde.

Er russernes opbakning til udfordreren en styrke eller en byrde?
Det officielle Rusland øjner en ny chance for at få verdensmesterskabet tilbage. Derfor kan Nepomniatchi trække på store ressourcer og har en enorm goodwill i Rusland. Det er en klar styrke.
Omvendt kan det være en byrde, da der også hører PR-mæssige forpligtelser med til at være systemets mand. Det ligger dybt i russernes kultur, at betalingen for at have adgang til støtten er, at en spiller som Nepomniatchi stiller op til forskellige events og viser sin taknemmelighed. Det koster tid, og det kan være angstprovokerende at skulle bære forventningspresset på sine skuldre.
Det pres må Carlsen alt andet lige forventes at være fritaget for. Han vil bedre kunne koncentrere sig om sine forberedelser.

Hvilken rolle spiller sekundanterne?
Begrebet sekundant bliver fordret i takt med, at teknologien forandrer spillet.
Jeg kan ikke blive konkret, men det er et faktum, at grænserne er mere flydende. Der er trænere, der arbejder med selve det psykologiske og den overordnede tilgang til matchen. Det er vigtigt arbejde. Sekundantens arbejde er hovedsageligt at præsentere konkrete ideer i åbningen, og det er mit indtryk, at der er mange involverede – i hvert fald på Nepomniatchis hold. Det kan være begrænset til at lave en åbningsfil i chessbase-format og sende den til holdet.
Jeg tror, at vi vil få nogle navne på sekundanter, når matchen starter, men der er store interesser på spil, så vi får aldrig det fulde billede frem i offentligheden.Interview med GM Victor Bologan

Hvad er din rolle under VM?
Jeg er jo FIDE executive director (smiler), så jeg er her i officiel henseende for at se til, at matchen bliver afholdt efter reglerne.
Som superstormester må du have gjort dig nogle tanker om matchen og Nepomniachis chancer.
Det er klart. Jeg har en lang karriere som aktiv skakspiller, og jeg har mødt begge spillere ved brættet. Der er ingen tvivl om, at de begge to er uhyre stærke spillere. Jeg har vundet over begge spillere, men her spillede alder en rolle. Alligevel var de allerede som børn og teenagere i stand til at spille på et meget højt niveau, så jeg var aldrig i tvivl om, at de ville nå til tops.

Hvordan vurderer du de to spillere?
Carlsen vurderer jeg som den stærkeste spiller, og han er favorit til at vinde over Nepomniatchi. Som jeg ser det, så er der alligevel muligheder for Nepomniatchi. Carlsen har siden 2013 domineret verdenstoppen, og der har været en udpræget følelse, når man sad overfor ham, at han ville konvertere selv den mindste lille fordel til et helt point. Og gerne gennem et langt opslidende slutspil.
Det er som om, at topspillerne har tilpasset sig og har brugt tid på at forbedre deres tekniske spil, så Carlsen må i højere grad arbejde for sine sejre end tidligere.
Nepomniatchis særlige styrke er, at han kan præstere at spille nogle virkelig komplicerede partier, og jeg tror ikke, at vi får en match med mange remiser. Tværtimod er jeg overbevist om, at Nepomniatchi vil forsøge at presse Carlsen fra første parti. De psykologiske konsekvenser af et nederlag for Carlsen tidligt i matchen kan blive store.

Og hvem tror du personligt vinder?
Min fornemmelse siger mig, at Carlsen vinder denne match også – og jeg er overbevist om, at det bliver den mest underholdende af Carlsens matcher til dato.

Anders Bork Hansen

Link til den officielle hjemmeside for VM matchen: https://fideworldchampionship.com/

Link til live på chess24 med kommentatorerne GM Judit Polgar og GM Anish Giri: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/carlsen-nepomniachtchi-world-chess-championship-2021/1/1/1