You are currently viewing Stormesterskak i Skanderborg

Stormesterskak i Skanderborg

På vegne af Skanderborg Skakklub skriver Claus Qvist Jessen til skak.dk om den kommende GM-turnering i Skanderborg:

Efter næsten halvandet års ufrivillig coronapause er de forskellige sportsgrene langsomt ved at komme i gang igen, og det gælder naturligvis også skak. Det har kostet et år i en kedelig mølpose, hvor vi – undtagen et meget reduceret DM – alle har været tvunget til at flytte brikker over internettet. Men i takt med vaccineudrulningen lysner det langsomt, og alt fra EMT’er til internationale turneringer begynder at se dagens lys.

Første jyske ”lys” var en fin IM-open i Chess House’ nye lokaler, i sidste uge havde vi dobbelt op med Copenhagen Chess Challenge, og medio august er Skanderborg Skakklub vært for årets anden GM-turnering – ja, den første i Skanderborg siden 2010.

Feltet udgøres af tre udenlandske GM’er (italieneren Sabino Brunello, ukraineren Yuri Solodovnychenko og ungareren Gabor Nagy), seks håbefulde IM’er på jagt efter en GM-norm og en enkelt stærk WIM.

Arrangøren, Skanderborg Skakklub, har selv fire IM’er med, hvor især Bjørn Møller Ochsner og dansk-tyske Frederik Svane bør have gode chancer for en GM-norm. Bjørn scorede en delt førsteplads ved sidste uges CCC og havde længe muligheden for den sidste GM-norm. I Skanderborg får han endnu et skud i bøssen, og hvis det lykkes, betyder det, at titlen er i hus. Bjørn har jo allerede to normer og har flere gange været over de krævede 2500 i ELO.

Frederik Svane fra Lübeck er lillebror til Rasmus og et lige så stort talent. Desværre tysk på brættet, men dansk i passet og tilmed regerende U16 FIDE Online World Rapid Champion – efter i 2. runde at have slået den jævnaldrende Jonas Bjerre. Ham kan de andre spillere godt slå sig på.

De to sidste, lokale IM’er er Nicolai V. Pedersen, og Filip Boe Olsen. Nikolai har tidligere scoret en enkelt GM-norm og været over de 2500. Efter en længere turneringspause har han samlet depechen op igen og kan sagtens levere en stor overraskelse. Filip Boe var kun et pygmæagtigt, halvt point fra normen i Chess House i 2020. Scoren i sidste uges CCC var et stykke vej fra GM-normen, men kender vi ham ret, har han ikke tænkt sig at overgive sig uden hidsige sværdslag.

Deltagerne i ratingorden:
GM Yuri Solodovnichenko, Ukraine (2561)
GM Gabor Nagy, Ungarn (2518)
GM Sabino Brunello, Italien (2517)
IM Bjørn Møller Ochsner (2505)
IM Igor Janik, Polen (2505)
IM Frederik Svane, Tyskland (2438)
IM Filip Boe Olsen (2397)
IM Nicolai Vesterbæk Pedersen (2369)
IM Phillip Lindgren, Sverige (2356)
WIM Julia Antolak, Polen (2340)

Turneringen løber fra lørdag d. 14. til og med søndag d. 22. august. De første seks runder spilles på Skanderborg Kulturhus (hver dag kl. 17-22, tilskuere er velkomne), mens de sidste tre spilles på Morten Børup-skolen. Dér vil mestrene få selskab af ca. 60 til 70 spillere i den årlige SMUK-Skak EMT.

Program for turneringen:
Lørdag den 14. august kl. 17:00: 1. runde
Søndag den 15. august kl. 17:00: 2. runde
Mandag den 16. august kl. 17:00: 3. runde
Tirsdag den 17. august kl. 17:00: 4. runde
Onsdag den 18. august kl. 17:00: 5. runde
Torsdag den 19. august kl. 17:00: 6. runde
Fredag den 20. august kl. 18:00: 7. runde
Lørdag den 21. august kl. 15:30: 8. runde
Søndag den 22. august kl. 11:00: 9. runde

En nyttig detalje er, at det er gjort muligt at overnatte på Morten Børup-skolen fra både fredag til lørdag og lørdag til søndag til en pris af 250 kr. for begge nætter. Morgenmad (rundstykke, smør, juice, kaffe) kan bestilles aftenen før. Kontakt Bjarne Rasmussen, hvis man vil overnatte.

Tanken er i øvrigt, at GM-turneringen skal gentages i 2022 og især 2023, hvor Skanderborg Skakklub fylder dejligt rundt: 100 år. Bestyrelsen går ligefrem og drømmer om at lave en turnering, der kan matche den fantastiske Samba Cup 2005, den måske stærkeste turnering, der endnu er lavet i Danmark. Store ambitioner, men hvorfor ikke.

Yderligere info om både turneringen og skakklubben i særdeleshed fås hos formanden Torkild Salling (22 49 82 23 / tsalling@outlook.dk) eller på skakklubbens hjemmeside: www.skanderborgskakklub.dk

Link til turneringstavlen for Smuk Skak GM Tournament 2021: https://turnering.skak.dk/TournamentActive/Details?tourid=26892&curtab=tour-table

Link til tilmelding og deltagerliste (i skrivende stund 59 deltagere) for Smuk Skak Weekend EMT, hvor tilmeldingsfristen er den 17. august: https://turnering.skak.dk/TournamentActive/Details?tourId=26844

Tuneringen kan følges live her.