You are currently viewing SonFlow Cup – DAG 2

SonFlow Cup – DAG 2

Jens Ingemann Madsen skriver til skak.dk om lørdagens to runder i weekendturneringen i Kolding:

2. runde:

I øverste gruppe var der møde mellem feltets to stormestre og det blev GM Henrik Danielsen, der trak sig sejrrigt ud af opgøret mod GM Carsten Høi. Det var et instruktivt parti, der understregede Danielsen’s store talent for at langsomt at udmanøvrere sin modstander. I dette tilfælde var temaet noget med en god Springer kontra en mindre god Løber, og det er jo noget vi i den arrangerende klub kan lide!

FM Mikkel Manosri Jacobsen havde i mellemtiden også godt fat i Lars Hansen, der tro mod sin stil igen igen spillede 20 træk inden tidskontrollen mere eller mindre på de ekstra 30 sekunder tildelt per træk. Der blev gradvist bygget et pres op i et slutspil hvor Lars’ brikker var parkeret på de bagerste rækker. Desværre for Mikkel trak han lidt for hårdt i elastikken i sin modstanders tidsnød, så da han blev tilbudt en remis ved træk 40 virkede det som et tilbud der ikke kunne afslås.

Efter gårsdagens midnatsforestilling , var IM Uffe Vinther-Schou endnu engang på overarbejde mod FM Victor Haarmark Nielsen. Efter et lille taktisk intermezzo vandt Uffe en bonde, men trods et klart overtag var remisfaren stadig overhængende da det snart endte op i et slutspil med uligefarvede løbere samt en masse bønder. Men baseret på en fribonde og aktiv konge havde Uffe bestemt noget i stillingen at spille på. Allerede som junior var Uffe kendt for at besidde god teknik, hvilket ikke lader til at være helt forduftet. Det kom ham nu til gode! Efter en del manøvreren lykkedes det at give en bonde mod selv pludselig at have to fribønder i henholdavis c- og g-linjen. Det var en stor mundfuld for Victor at skulle dæmme op for, og blev omsat til gevinst. Et flot parti og sikkert en god fornemmelse for Uffe efter at have sat en gevinst over styr i første runde.

 IM Uffe Vinther-Schou med hvid imod FM Viktor Haarmark Nielsen

I Mester 2 bød morgenrunden på en gedigen overraskelse, da Altmeister Claus Rossen fik skovlen under FM Jens Albert Ramsdal, der ellers førte gruppen efter sin gevinst på førstedagen. Ramsdal havde vist fået det gale ben ud af sengen og blev gevaldigt rullet i en lukket Sicilianer, hvor Hvid fik alt det han kunne drømme om. Flot indsats af Rossen, måske inspireret af en af Kolding’s stolte sønner: den nærmest jævnaldrende Stig Rossen (jeg tvivler).

Rossen delte efter anden runde føringen i gruppen med WIM Nina Høiberg, der i sit parti slog Henning Lau Rasmussen. Det var andet sorte parti i træk for Henning og anden gang han kom galt afsted i Caro-Kann forsvaret. Endelig var remissen mellem WFM Ellen Fredericia Nilssen og FM Peter Jakobsen en forholdsvis tandløs affære.

3. runde:

Her ved den midterste runde i en 5-runders weekend turnering begynder spillernes udholdenhed og energi-reserver at blive en mere og mere vigtig faktor. Flere har allerede to udmattende partier bag sig og spekulerer sikkert på hvordan der kan økonomiseres med kræfterne for at holde hele vejen til målstregen Søndag aften. I hans relativt korte pause mellem dagens to runder, argumenterede IM Uffe V. Nielsen således med et smil på læben for, at han vel efter to runder med 11 timers skak og ialt 178 træk rimeligvis burde kunne undtages for reglen, der forbyder remistilbud i de første 30 træk (gælder kun i GM gruppen). På trods af masser af empati fra arrangørerne går den slags særhensyn selvfølgelig ikke

Da 3.runde så startede, lod GM Henrik Danielsen til at have sin helt egen opskrift på det med at spare på energien. Hans modstander FM Mikkel Manosri Jacobsen kom meget skidt ud af åbningen og det gav mulighed for et decideret overfald på den sorte kongestilling startende med 15.Bxh6. Noget der lynhurtigt kunne ende som “1-0 og tilbage til musikken”, men materiale-fordelingen var lidt underfundig med en Dronning og 3 bønder til Stormesteren mod modstanderens tre lette officerer. Der var brug for at holde tungen lige i munden for at afvikle mod en mere “normal” teknisk vundet stilling, hvilket lykkedes efter ialt tre timers spil. En god dag på kontoret med to sejre til Danielsen, som har gode muligheder for at indfri sin favoritværdighed.

Største konkurrent er maraton-manden Uffe, der mod Lars Hansen ikke havde fået mere end en minimal fordel ud af de første 20 træk. Selvfølgelig sad han på dette tidspunkt med 40 minutter på uret mod blot et par minutter til Lars. Det skulle vise sig at blive afgørende da stillingen ramlede sammen for Lars på blot 10 træk. Dermed ligestilling i spidsen af gruppen mellem GM Danielsen og IM Vinther-Schou, der mødes indbyrdes i 4.runde Søndag formiddag. Også i rundens sidste parti var der gevinst. Her var det FM Victor Haarmark Nielsen, der kom tilbage på sporet med en gevinst mod GM Carsten Høi.

I Mester-2 var det også en spændende runde. Mindst smæk for skillingen var der i remispartiet mellem FM Jens Albert Ramsdal og WFM Ellen Fredericia Nilssen.

WIM Nina Høiberg vandt derimod en fin angrebs-sejr mod FM Peter Jakobsen efter at sidstnævnte valgte at sætte sin Dronning offside på a2 og overse nogle trusler, mens Nina gjorde udfald på kongefløjen med sin Dronning. Maximum point på andendagen til Nina, som nu fører gruppen. Som arrangør kunne det være meget spændende for første gang at kunne have en af vores kvindelige topspillere med i øverste gruppe når turneringen finder sted igen i 2023 (det gør den altså!).

Endelig kom Claus Rossen ned på jorden igen da Henning Lau Rasmussen kom på tavlen med en pind efter en god teknisk præstation.

Status efter runde 3:

Følgende spillere har taget føringen før de to første runder i morgen søndag:

 • GM / Mester-1: 1-2. IM Uffe Vinther-Schou, GM Henrik Danielsen 2½pt
 • Mester-2: 1. WIM Nina Høiberg 2½pt 2-4. WFM Ellen Fredericia Nilssen, Claus Rossen, FM Jens Albert Ramsdal 1½pt
 • Mester 3: 1. Per Hansen (Haderslev) 2½pt 2. Alf Andries (Læseforeningen) 2pt
 • Mester 4: 1. Mikkel Vinther Motzkus (Fredericia) 2½pt 2-3. Emil Zander (Kjellerup), Lars Wilton Pedersen (Esbjerg) 2pt
 • Basis 1: 1. Kim Burnæs (Springeren) 3pt 2. Simun Petur Anthoniussen (Springeren),
 • Basis 2: 1-2. Erik Løveid (Helsingør), Adrian S. Thorsen (Springeren) 2½pt
 • Basis 3: 1-2. Phong van Nguyen (SK1968), Jakob Ditlev Jensen (Læseforeningen) 2pt
 • Basis 4: 1. Victor Nielsen (Evans) 2½pt 2. Nikolaj Aggerbeck-Lauritzen (Silkeborg) 2pt
 • Basis 5: 1. Egon Rysgaard Madsen (THY) 3pt 2. Mikkel Ramsdal (Horsens) 2pt
 • Basis 6: 1. Christoffer Vinther (FREM) 2½pt 2-3. Lars Jensen (Viborg), Mads Bucka (Kolding) 2pt
 • Basis 7: 1-4. Jeppe Højlund (ØBRO), Leia Andries (Læseforeningen), Dan Sörensson (Springeren), Tommy Hansen (Springeren) 2pt
 • Basis 8: 1. Yusuf Noori (Roskilde) 3pt 2. Lucas Ferslev Jensen (Esbjerg) 2pt
 • Basis 9: 1. Jonas Christensen (Korsør) 3pt 2. Frederick Agerbo (Hillerød) 2½pt

Som arrangør er det godt at se mange egne spillere fra Springeren Kolding med fremme hvor det er sjovt!

Resterende program for turneringen:
Søndag den 1. maj kl. 10.00-15.00
Søndag den 1. maj kl. 16.00-21.00

I auditoriet kommenteres live-partierne i de to øverste grupper af brødrene IM Jens Ove Fries Nielsen og FM Niels Jørgen Fries Nielsen, og kommenteringen bliver livestreamet fra følgende link: Dansk Skak Union’s – Twitch.

Spillested: Kolding Uddannelses Center, Ågade 27, 6000 Kolding.

Link til live: liveskak.dk/2022/Sonflow

Link til live på Lichess: https://lichess.org/broadcast/sonflow-cup-2022/round-1/iUbpIL6Z

Link til live Chess.com: https://www.chess.com/events/2022-sonflow-cup

Hjemmeside for Skakklubben Springeren: http://www.skakklubbenspringeren.dk/

Resultater fra turneringen: https://turnering.skak.dk/TournamentActive/Details?tourId=27297