You are currently viewing Chess House GM 5. runde

Chess House GM 5. runde

Feltets tre stormestre var alle på hælene i femte runde af Chess House stormesterturnering i Aarhus. De undgik dog at tabe, men måtte slå sig til tåls med remis.

WIM Lena Georgescu (fotoet øverst i artiklen) havde de hvide brikker mod GM Jonas Bjerre. Det blev et meget korrekt parti, der endte i en trækgentagelse i en stilling, som computeren gerne så, at Lena Georgescu havde spillet videre i. Computervurderingen er +1 til hvid, men når sort er en stærk stormester, kan det sagtens være rettidigt omhu, at tage remisen.

WFM Ellen Fredericia Nilssen var nok noget forbløffet over, at kunne tvinge sin højtratede klubkammerat fra Køge, GM Henrik Danielsen, til at tage en trækgentagelse omkring træk 50. Ifølge tilskuerne på livechatten skulle Ellen Fredericia have forsøgt sig med 49. d6, hvilket da også ser ganske lovende ud. Forud var der gået et meget omskifteligt og spændende parti, hvor spillerne skiftedes til at stå bedst. På forhånd havde Ellen, som den lavest ratede i turneringen, helt sikkert gerne solgt partiet for ½ point. Det er nok den slags, der spiller ind, når man tager remis i en bedre stilling. Men flot at hun kunne presse Danielsen.

WFM Ellen Fredericia Nilssen har nu 1 af 5 og mangler kun et point i de sidste 4 partier for at vinde rating. Foto: Thomas Vestergård

IM Filip Boe Olsen spillede igen meget overbevisende. Det så ud som om, at FM Hilmir Freyr Heimisson aldrig rigtig kom ind i kampen. Det sorte åbningsspil var lige optimistisk nok, og Filip Boe spillede meget præcist. Et parti, der er værd at gennemspille:

Filip Boe Olsen har stadig muligheden for at score en GM-norm, det kræver 3½ point i de sidste fire partier.

GM Jesper Thybo havde de sorte brikker i en siciliansk åbning mod IM Martin Haubro. Allerede i træk 7 fraskrev Jesper Thybo sig retten til at rokere med Ke7. Et træk, der er set før, og er eneste træk, når man tillader 6. Sd6+. Thybo gav senere en kvalitet for to bønder, men kom ind i et slutspil, hvor det var Haubro, der havde chancerne. Men igen, så er der jo en grund til, at man er stormester: man spiller rigtig godt. Thybo holdt sig inde i kampe og kunne notere et halvt point på noteringslisten efter 64 træk.

Dagens klart længste parti stod mellem FM Jens Ramsdal fra SK1968 og tyske Spartak Grigorian. 85 træk måtte der til, inden at tyskeren kunne trække sig sejrrigt ud af opgøret. ”Vi spillede vist begge på gevinst i hele partiet” var Spartaks første kommentar til Ramsdal efterfølgende. Partiet var meget lige, men dog med Jens Ramsdal som den, der havde en lille fordel langt hen ad vejen. I et tårnslutspil efter 75 træk og 5½ times spil, går Ramsdal galt i byen. Spartak Grigorian ligger nu rigtig godt til at score sin sidste IM-norm. 50% i de sidste fire partier er kravet.

Torsdag spilles der dobbeltrunde, så det er muligt at se liveskak næsten hele dagen.

Resterende program:
Torsdag den 3. december kl. 11:00: 6. runde
Torsdag den 3. december kl. 17:00: 7. runde
Fredag den 4. december kl. 17:00: 8. runde
Lørdag den 5. december kl. 11:00: 9. runde

Link til live: http://liveskak.dk/2020/chesshouse/december_gm/live/

Turneringen har sin egen hjemmeside: http://videoskak.dk/

Turneringstabellen: http://turnering.skak.dk/TournamentActive/Details?tourId=26683

Chess House: https://www.chesshouse.dk/

Billeder fra turneringen på DSU/Facebook: https://www.facebook.com/media/set?vanity=DanskSkakUnion&set=a.10158253485209051