You are currently viewing Chess House GM 1. runde

Chess House GM 1. runde

John Rendboe fra Århus/Skolerne Skakklub har skrevet om første runde i Chess House GM-turnering:

1.RUNDE:
Jesper Thybo –Spartak Grigorian 1-0
For det utrænede øje, var det meget svært at se hvorfor det skulle gå så hurtigt galt for sort. Det var vel et spørgsmål om koordinering. Hvids løberdiagonaler, især den hvide var imponerende. Træk som a6 og f6 blødgjorde 6. revle og efter kun 15 træk var sorts stilling formentlig en positionel ruin. Fra a6 til e6 virkede alt blødt, hvad enten der stod bønder, officerer eller intet. Jesper Thybo eksekverede nådesløst. Sort opgav efter 28 træk. Det var en lidt skræmmende start.

Jonas Bjerre – Hilmir Heimisson 1-0
Her fulgte spillerne længe en kendt variant i Catalansk. Også så her så det ud til, at sort stod tilfredsstillende. Men den plan der starter med 16. Sxd5 er nok værd at studere. Derefter har sort en bondestilling som ligner en klassisk stilling med hængende bønder, hvor sort har spillet for tidligt c4. Bd5 blev behandlet som en isoleret bonde. Hvid havde allerede byttet lidt lette af. Tårndoblering i d-linjen og så var den ged nærmest barberet. Det blev et mønster parti, hvor den brutale realiseringsfase lignede Botvinnik parti fra 1943. Flot start af Jonas.

Jens Ramsdal – Henrik Danielsen 1-0
Her var der ikke tale om en tilsvarende logik mellem resultat og partiforløb. Ramsdals Trespringerspil gav ikke rigtig noget. Sort fik omgående bekvem udligning og begyndte derefter noget der lignede en udspilning. Ved træk 20 var de hvide brikker ved at blive presset i bund trods en truende opstilling med g4-h5 mod sorts korte rokade. Sort stod formentlig klart til gevinst, da en mobil alarm lød. Ikke på en mobil der var på en spiller, men fra en mobil der lå på et bord. Det var Henrik Danielsens mobil og turneringsdommeren erklærede Ramsdal for vinder af partiet. Vi er nok nogle stykker som aldrig vil have mobilen med i spillelokalet igen.

Lena Georgescu – Ellen Fredericia Nilssen ½ -½
Et knaldhårdt parti, hvor Ellen viste hvor velforberedt hun var, da hun kendte vejen gennem junglen mod Lenas 5. Ld2 i Winaver-Fransk. Lena gik efter kongen, måske en kende for hårdt, da det lignede noget fordel til Ellen på et tidspunkt. Så var den knivskarpe stilling ved at vippe omkring træk 20, men tilbage bølgede det igen. Dramaet endte med trækgentagelse. Et parti som man i gamle dage havde kaldt en herredyst. Men det tør vi ikke nu.

Martin Haubro – Filip Boe Olsen 0 – 1
Det var næppe den store overraskelse, da Filip (foto øverst i artiklen) besvarede Martins 1.e4 med c6. Filips Caro-Kann er altid noget man skal holde øje med, hvis man vil spille den åbning. Martin, som bl.a. er kendt for sine gode forberedelser spillede 5.g4!?. Det kan til tider være sjovt, lige at standse op ved en gennemspilning. Efter 8 træk havde sort spillet a6, c6, e6 og h6. Derefter kom c5 og sort spillede sig mønstergyldigt ud af sin lidt trange stilling. Men det var stadig hvid som undveg trækgentagelse i træk 28. Stillingen var stadig inden for noget der lignede en remisgrænse, da hvid sendte sit tårn i byen med Tg7+. Det var nok en lille unøjagtighed som gav sort fordel, selv om det i situationen var svært at overskue. Sort fangede elegant Sd1 mens hvid ryddede undermunden på sorts dronningefløj. Hvids bønder fløj afsted og måske var det stadig næsten lige indtil 44.b7. Sorts 45.-d4 + Lf3 var en smuk plan som gendrev hvids spil og lige præcis gav den afgørende fordel. Et spændende parti. Og en fremragende start for Filip.

John Rendboe

Resterende program:
Søndag den 29. november kl. 17:00: 2. runde
Mandag den 30. november kl. 17:00: 3. runde
Tirsdag den 1. december kl. 17:00: 4. runde
Onsdag den 2. december kl. 17.00: 5. runde
Torsdag den 3. december kl. 11:00: 6. runde
Torsdag den 3. december kl. 17:00: 7. runde
Fredag den 4. december kl. 17:00: 8. runde
Lørdag den 5. december kl. 11:00: 9. runde

Link til live: http://liveskak.dk/2020/chesshouse/december_gm/live/

Turneringen har sin egen hjemmeside: http://videoskak.dk/

Link til resultater fra turneringen: http://turnering.skak.dk/TournamentActive/Details?tourId=26683

Link til hjemmesiden for Chess House: https://www.chesshouse.dk/