You are currently viewing Kort nyt uge 44

Kort nyt uge 44

WFM Ellen Fredericia Nilssen sluttede som nummer 15 i Uppsala Young Champions 2020. Ellen scorede 5/9, hvilket var en smule over forventet. Islandske FM Hilmir Freyr Heimisson, der bor i Danmark og spiller i Jetsmark, endte også på 5 point som nummer 17.

Turneringen blev overraskende vundet af hollænderen FM Siem Van Dael (2285), der kun var seedet som nummer 12, men alligevel vandt udelt med scoren 7/9.

Fotoet øverst i artiklen af WFM Ellen Fredericia Nilssen er taget i februar 2020 ved Hillerøds WIM-turnering. Foto: Thomas Vestergård

Link til hjemmesiden for turneringen: https://www.uppsalayoungchampions.se/en/


TV-serien The Queen’s Gambit har lige fået præmiere på Netflix. Serien består af 7 episoder, og får rigtig gode anmeldelser (8,9 på IMDb). Serien handler om den 9-årige introverte Beth Harmon, der tilfældigt lærer at spille skak af en pedel i en kælder på det pigehjem, hun er placeret på, efter moderens død i en trafikulykke. Serien følger hendes udvikling som skakspiller, hvor hun allerede som 16-årig deltager i U.S Open. I takt med at hun bliver bedre og bedre, bliver hun langsomt mere isoleret.

Netflix har virkelig formået at skabe autentisk skakstemning i dette drama, og det ser ud til at serien appellerer til et bredt publikum – også uden for skakkredse.

Der er heller ikke umiddelbart graverende fejl i filmen med eksempelvis brikker der ikke er sat rigtigt op, ure der ikke er startet m.m. Også oversættelsen til dansk er ganske god, dog med enkelte svipsere undervejs.

Link til filmen på Netflix: https://www.netflix.com/title/80234304


På dr.dk kan man læse om at der er lavet en stor undersøgelse om at skakspillere topper omkring de 35 år. Undersøgelsen har taget udgangspunkt i 24.000 partier analyseret af Stockfish, og har omhandlet 841 spillere.

Undersøgelsen konkluderer også, at man nogenlunde kan holde det samme niveau i 10 år, inden det begynder at gå ned ad bakke. Dog i et lavt tempo, viser undersøgelsen, der er udgivet i tidsskriftet PNAS.

Link til artiklen: https://www.dr.dk/nyheder/viden/kroppen/stor-undersoegelse-af-skak-genier-hjernen-topper-i-30erne?fbclid=IwAR3eIg_LpFoopbBeb7rB1LufKtzjGXjnj9UjNJnsOFsYmr7pcjmAnQZHVvI


Den svenske holdturneringssæson 2020/21, Allsvenskan, er blevet aflyst.

“På grund af den aktuelle corona-situation, og de signaler, vi har modtaget fra Allsvenskan-klubberne, finder vi det ikke rimeligt at forsøge at gennemføre Allsvenskan-sæsonen på den sædvanlige måde.” skriver det svenske skakforbund, der dog regner med at kåre en svensk holdmester i foråret 2021. Det bliver så efter en anden turneringsmodel, der endnu ikke er fastlagt.

Læs mere: https://schack.se/nyhet/forbundsnytt/2020/11/allsvenska-sasongen-2020-2021-stalls-in/