Interview med Sarah

FU-medlem Arild Rimestad skriver til skak.dk:

 

I anledning af at “Øbro mod Kvindelandsholdet-turneringen”, der spilles fra den 22.-28. juni, er en af de første turneringer der spilles efter at skakklubberne har fået lov til at genoptage klublivet, besluttede jeg mig som kvinde- og ungdomsansvarlig i DSU, at lægge vejen forbi Øbros nyrenoverede lokaler for at se nærmere på arrangementet, lokalerne og hilse på venner og bekendte, heriblandt kvindelandstræneren.

 

Her var jeg også så heldig at støde på Sarah, sammen med hendes mor, som også var kommet for at se Kvindelandsholdet spille skak.

Jeg besluttede mig for at spørge Sarah, om hun var med på et interview og heldigvis stillede hun med glæde op til det.

Baggrund
? Hvad hedder du og hvor gammel er du? Jeg hedder Sarah Sima Derlich og jeg er ni år.
? Hvor længe har du spillet skak og hvordan lærte du det? Sarah: Jeg har spillet i 2½ år og jeg lærte det fra min storebror som havde lært det fra vores morfar.
? Hvilke klubber er du medlem af? Sarah: Nørrebro Skakklub og Skak for sjov

 

sarah

Sarah Sima Derlich spiller mod Arild Rimestad. Foto: Sarahs mor

Coronakrisen
? Hvordan har det været og hvad har du lavet, når du ikke har kunnet gå i klubben eller til træning? Sarah: Jeg har bare været derhjemme og ikke set mine venner i mange måneder. Men jeg har også trænet og spillet onlineskak siden marts.
? Hvilke onlineturneringer har du deltaget i? Sarah: Gennem Skak for sjov og Boca Juniors, som også stod for det uofficielle Ungdoms-DM. Så var jeg med i Online-EM for under 1400 i rating, hvor jeg fik 4 af 7 point og sluttede i den bedre halvdel – der var over 1400 deltagere med! Nørrebro Lyn den 17. april, der blev jeg nr. 3 blandt stærke spillere. København Online Open den 2. maj og der blev jeg bedste pige og fik en medalje. Jeg deltog også i de to officielle DM i lyn- og hurtigskak, som du og Viktor stod for.
? Tak og hvordan gik det? Sarah: Det gik godt. I lyn den 24. maj vandt jeg og min bror vores ratinggruppe. Og i hurtigskakken den 12. juni vandt jeg min ratinggruppe. Det var gode præmier.
? Er der ellers noget andet du har lavet, som du vil fortælle om? Sarah: Ja, jeg og nogle andre piger har lige deltaget i en skaklejr i Liseleje, som vi selv arrangerede, dvs. det gjorde vores forældre. Det var her for nylig og det var rigtig sjovt. Og så havde vi en rigtig god træner med, nemlig Ellen F.

Ungdoms-VM
1. Hvordan føltes og føles det at have blevet udtaget tilbage i april? Sarah: Jeg blev utrolig glad og fortalte alle om det, mine venner, lærere og selvfølgelig min morfar.
2. Hvor og hvornår foregår det? Sarah: Det bliver i Batumi, Georgien den 18.-31. oktober.
3. Hvordan har du trænet og hvordan kommer du til at forberede dig? Sarah: Jeg har trænet via skype, på lichess og chess.com med mine trænere. Måske kommer vi til til at mødes mere til normal træning, nu hvor det er blevet muligt igen og måske et par turneringer.
4. Du skal deltage i U10-gruppen, glæder du dig? Sarah: Ja, det bliver enormt spændende.

Trænere
? Har du nogle trænere? Sarah: Ja, Marie Frank og Viktor Haarmark.
? Hvad føler du, at du får ud af det? Sarah: En hel masse, jeg lærer forskellige åbninger, jeg lærer nogle tricks og om taktik. Om skakhistorie, og for nylig så jeg “Searching for Bobby Fischer”. Dokumentarfilmen om Magnus Carlsen har jeg set tidligere. Og her forleden fulgte jeg med i Kvindelandsholdet mod Sverige, hvor bl.a Magnus’ træner, Peter Heine kommenterede. Og her skrev jeg til ham, at han måtte hilse Magnus, som jeg havde spillet imod inde i Cirkusbygningen sidste år!

 

sarah magnus

Sarah mod verdensmester Magnus Carlsen. Foto: Thomas Vestergård

? Mærker du at du har gjort fremskridt, fra Pige-DM 2019 til Pige-DM 2020/nu? Sarah: JA! Nu spiller jeg lige op med eller bedre end dem jeg mødte sidste år. Og du anbefalede mig dengang at prøve notere og det er en god ting, fordi man kommer til at tænke mere over trækkene, mine og modstanderens træk.

Turneringer
? Hvilke turneringer skal du ellers deltage i? Sarah: Skoleskakkens Pige-DM i august. Jeg har lige tilmeldt mig Køge Lang Weekend den 22.-26. juli.. Jeg vil i hvert fald også deltage i Ungdoms-DM den 2.-4. okt. i Odense.
? Hvordan med nov. og dec. efter at du er kommet hjem igen? Sarah: Der kommer helt sikkert noget.

Planer/mål
? Har du nogle planer, fx at komme på 1200 eller 1400 i rating inden længe? Sarah: Nej, det tænker jeg ikke på, jeg spiller og har det sjovt med mine venner, det er det vigtigste.
? Har du ellers nogle mål du har sat dig? Sarah: At score minimum 50% i de turneringer jeg deltager i.
? Hvad med at komme på Kvindelandsholdet? Sarah: Måske.
? Hvad vil du gerne blive, når du bliver stor? Sarah: Dyrepasser!

Ønsker
? Er der noget du kunne tænke dig mere af eller noget der blev gjort bedre, måske bare anderledes, i dansk skak? Sarah: flere pokaler som præmier, mere sociale ting m.m.
? Hvordan oplever du klublivet? Sarah: det er godt, og jeg har en god træner i klubben også.

I øvrigt
? Så blev Sarah mindst en time længere i Øbros hyggelige lokaler og fulgte med hvordan de sidste kampe gik. Og spillede også lige op med Viktor i et lærerigt tårnslutspil, hvor Sarah havde tre bønder mod to på kongefløjen.

 

Arild Rimestad