Nytårshilsen fra Dansk Skak Union

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Årets sidste dag er for alle organisationer et naturligt tidspunkt at gøre status – at veje aktiver op mod passiver – store resultater op mod skuffende.

 

Danmarksmesteren fra 2018, Bjørn Møller Ochsner blev en meget sikker nr. 1 da medlemmerne kårede årets Skakspiller. Der var ikke så mange deltagere som tidligere, men de der medvirkede bekræftede i høj grad de senere års tendens til at det er vore unge elitespillere som til daglig løber med opmærksomheden.

 

I januar deltog 28 piger i DM for piger i Brønderslev – i slutningen af april deltog 40 piger i Nordisk mesterskab for piger afviklet i Køge – med Ellen Fredericia som suveræn vinder af ældste klasse – ved U-DM i Køge var hver femte af 111 startende deltager pige, og med 20% repræsentation af piger var det et fremragende fingerpeg i retning af bedre tider for Unionens medlemsudvikling. Der er rigtig mange gode grunde til at ønske flere kvindelige skakspillere blandt os, og jeg håber at de klubber som har muligheder herfor vil lægge sig i selen for at skabe miljøer som også piger og kvinder kan finde sig godt tilrette i.

 

nm for_piger2019

Nordisk mesterskab for piger i Køge – en flot begivenhed i dansk skak. Foto: Thomas Vestergård

2019 blev året hvor DSU og Eliten atter fandt sammen i erkendelse af at begge parter har mere ud af at stå sammen end hver for sig. Det vil jeg gerne sige både Eliten og det politiske bagland tak for – men især vil jeg også takke de 2 frivillige ledere som tog det ”ikke uproblematiske ansvar” i Eliteudvalget i perioden imellem de 2 seneste landstrænere.

DM 2019 blev jo et drama, som næsten ikke kunne skrives bedre af nogen krimiforfatter – hurtigskak og lynskakomkampe var nødvendige, inden rutinen i kraft af GM Allan Stig Rasmussen fortjent henviste fremadstormende IM Jonas Bjerre til sølvmedaljen. De 2 spillede foruden titlen også om pladsen i det bedste udstillingsvindue DSU vel har haft til dato – nemlig opvisningsmatchen mod Magnus Carlsen i Cirkusbygningen.

Imagekampagnen som løb af stablen over en et årig periode i 2018/2019 fik med opvisningsmatchen i Cirkusbygningen en uventet men effektfuld håndsrækning og afslutning. De private arrangører var meget velvillige overfor DSU, og lod os, på initiativ fra Rune Friborg, få mulighed for at streame begivenhederne live på flere medier, og dette sammen med en meget stor interesse fra pressen gav os meget store mængder af positiv presseomtale. GM Allan Stig Rasmussen som egentlig havde sikret sig retten til at spille mod Magnus Carlsen takkede nej da han havde lovet sig væk til en anden turnering, og det betød at IM Jonas Bjerre fik chancen og pressens opmærksomhed – en opmærksomhed som ikke mindst blev næret af at Jonas jo ikke er så gammel, og den danske presse interesserede sig meget for hvor langt vi tror Jonas kan drive det. Lad det være sagt klart – arrangementet havde kun klare vindere – Magnus Carlsen vandt alle partier han spillede, og en masse hjerter og fans på sin ageren gennem hele showet – Dansk Skak Union fik en masse omtale – det kan vi ikke takke FH reklame for meget for.

Den nye landstræner samlede et spændende og slagkraftigt hold til EM i Batumi – og de tog direkte ned og leverede en sensation, som af mange regnes for den bedste danske holdpræstation til dato. Det skal vi ikke diskutere her, men blot glæde os over at vi nu har et spændende hold med stærke unge spillere som har endog meget gode chancer for i langt højere grad at sætte Danmark på det internationale skaklandskab fremover. Det er landstrænerens ambition, med hjælp af moderne træningsmetoder, at kunne sende et 2600+ hold afsted til landsholdsturnering i løbet af få år. Den drøm er bestemt rykket tættere på, med GM Mads Andersen, (GM) Jonas Bjerre og verdens stærkeste IM Jesper Thybo som en del af holdet.

Året havde også sine skyggesider, som man næsten helst vil glemme, men begivenhederne bliver en del af Unionens historie og kan ikke bare forties. Bedragerisagen mod Chess House i Aarhus trak desværre mange dårlige overskrifter i pressen, og det blev ikke bedre af at en anden skakspiller i Københavnsområdet agerede således at unionens ledelse til sidst fandt det påkrævet med et ekstraordinært delegeretmøde og eksklusionssager mod dels denne person og dels den ansvarlige for den vedtægtsstridige nedlukning af Chess House. Begge personer blev ekskluderet og der blev vedtaget nye regler således at sådanne sager nemmere kan håndteres fremover. Sammenfattende kan man sige at det har åbnet ledelsens øjne for at vore vedtægter bærer præg af at vi er en gammel forening (stiftet i 1903) og på nogle områder er ude af trit med det samfund og de kodeks som udgør dagens Danmark.

Normalt mindes vi tidligere skakvenner samlet ved delegeretmødet, men i år kommer jeg ikke uden om at gøre en undtagelse. Min gode ven og læremester, allestedsnærværende mr. Politiken Cup, tidligere formand for adskillige skakklubber, for Københavns Skak Union og Dansk Skak Union, engageret skakpolitiker, skakdommer og organisator, Æresmedlem Lars Henrik Bech Hansen, nåede lige præcis at glæde sig over tilmelding nr. 300 til 2019 udgaven af Xtracon Chess Open, inden han døde pludselig og uventet. For Dansk Skak Union var det et kæmpe tab af viden, kompetencer og knowhow – for familien naturligvis et uerstatteligt tab.

Som mange husker var Dansk Skaksalg ikke til stede ved årets 2 store turneringer, og der har været mange spørgsmål til forretningens fremtid. Det er mig derfor en særlig glæde, at Inge Hansen-Jensen som bestyrer Skaksalget i dag, netop har bekræftet at forretningen regner med at deltage ved såvel DM i Svendborg som Xtracon Chess Open i Helsingør.

Til slut en tak til såvel ansatte som frivillige ledere på alle niveauer, for de indsatser hver især yder til vores fælles bedste! Uden jeres indsats var der ingen Union.

Med håbet om at alle kommer velbeholdne gennem årsskiftet, ønsker Dansk Skak Union alle medlemmer og skakelskere et godt nytår 2020.

Med venlig hilsen

 

Poul Jacobsen