Skakmesteren fra Tirana

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Det er ikke hver dag, at skak.dk får tilsendt en skønlitterær bog til omtale. “Skakmesteren fra Tirana” er en behagelig undtagelse. Bogen er Claudia Westh Lonnings debutroman efter hun sagde sit civile job op for at forfølge en gammel drøm om at blive forfatter. Og det skal være sagt med det samme, denne anmelder er meget begejstret for romanen.

 

Fra bogens omslag:
I efteråret 1927 i en lille by i Albanien fejres brylluppet mellem to af byens børn. Under bryllupsfesten forærer gommen sin smukke brud et armbånd.

Mange år efter bliver armbåndet fundet under en politiaktion i København.

Armbåndet åbner op for en dramatisk familiehistorie, som indtil da havde været holdt hemmelig. Det bringer os vidt omkring, tilbage til det kommunistiske diktatur, som i mere end 40 år holdt Albanien isoleret fra omverdenen, og ender i København.

 

bog tirana

 

Skakken er ikke det centrale omdrejningspunkt for romanen, men har en vigtig funktion for hovedpersonens liv. F.eks. er skakken den direkte årsag til, at han lærer at læse og skrive i førkrigstidens Albanien, hvor analfabetisme var udbredt.

Bogen er godt skruet sammen, komponeret med spring i tid og sted. Man bliver grebet af den spændende handling, og jeg læste nærmest bogen i et stræk. Tempoet er højt og man føler sig særdeles godt underholdt. Både af plottet, men også af det indblik man får i Albaniens ellers ikke så kendte historie.

Forfatteren Claudia Westh Lonnings er uddannet cand. mag i spansk med historie som sidefag. På hendes hjemmeside kan man høre hende læse bogens to første kapitler op.

Bogen koster lige under 200 kr. og har min varme anbefaling. Man kan få bogen signeret fredag den 14. juni kl. 16.00 i boghandlen på Østerbrogade 200 (ikke 54 som tidligere skrevet!) i København.

Se mere her: www.claudiawesthlonning.dk