Nordisk Mesterskab – dag 2

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Delegationsleder IM Leif Kristensen skriver om dag 2 ved Nordisk Mesterskab på Island, hvor Bjarke Hautop Kristensen og Vitus Bondo Medhus har gode chancer for medaljer: 

 

3. runde i Nordic Youth Chess Championship: Minilandskampen mod Færøerne blev vundet 4-1. I dagens runde kan 7 ud af 10 danske partier følges live – næsten alle (8 af 10) har sort i dagens runde.

 

Efter runderne i går var en stor del af den danske gruppe i det lokale svømmebad – at sidde i et opvarmet bassin med over 40 grader mens luften er minus nogle grader havde været en fed oplevelse!

 

A-gruppen:

Eli W. Finnsson (1659) Færøerne – Bjarke Hautop Kristensen (2214) 0 – 1

Bjarke udligner hurtigt i åbningen og får kort efter fordel. I fortsættelsen spiller Bjarke lidt unøjagtigt, men han bevarer sin fordel. I et klart fordelagtigt slutspil forærer modstanderen pludselig Bjarke et tårn og giver op.

Magnus Mejlvang 1880) – Andreas Fossan (2025) Norge 0 – 1

Magnus kommer bedst fra åbningen, men spiller derefter for ambitiøst på kongeangreb, så modstanderen får fordel. I midtspillet fastholder modstanderen fordelen, og selv om Magnus kæmper godt, taber han.

 

B-gruppen:

Sarabella Norlamo (1841) Finland – AFM Filip Holm (1960) ½

Filip spiller igen kongeindisk med sort og får hurtigt udlignet. Lidt senere får han fordel, men derefter skiftes spillere til at spille unøjagtige træk, så fordelen skifter side nogle gange. Filip ofrer en kvalitet og får gevinstchancer, men det ender med remis.

Christian Emil Frambøl (1864) – Jimi Multanen (1544) Finland 1 – 0

Christian spillede 2.c3 mod siciliansk. Modstanderen spillede utraditionelt, beholdt kongen i centrum og startede et angreb med g5. Christian holdt hovedet koldt og stod godt gennem hele partiet og vandt uden de store problemer.

 

C-gruppen:

Noam Aviv Vitenberg (2180) Norge – Casper Liu (2126) 1 – 0

Casper kommer dårligt ud af åbningen, taber en bonde og lidt senere endnu en bonde, så modstanderen har klar fordel. I midtspillet bevarer modstanderen sin fordel og Casper taber uden at have fået modchancer.

Patrik Aalto (1985) Finland – Simon Ehrenreich (1756) 1 – 0

Simon forsvarer sig godt i en modern med sort, men hvid bevarer en lille fordel ind i midtspillet. Gennem midtspillet bliver modstanderens fordel størrre og Simon taber.

 

D-gruppen:

Benedikt Briem (1868) Island – AIM Albert Mechlenburg Møller (1845) 0 – 1

Albert satte en bonde i slag i træk 5, så han kom hurtigt til at stå dårligere. Lidt senere tabte han endnu en bonde, men heldigvis spillede modstanderen ikke det bedste, så Albert fik modspil. I midtspillet fik Albert lavet et comeback, så stillingen udlignes. Pludselig fik Albert chancen for noget taktisk, og han vandt en officer og fik dermed klar gevinststilling.

Elias Petersen (1005) Færøerne – Lukas Iskos (1678) 0 – 1

Lukas udligner hurtigt med sort, og i midtspillet laver modstanderen en fejl, så Lukas kommer ud i et slutspil med 2 bønder mere, som han sikkert vinder.

 

E-gruppen:

Brestir Samuelsen (0) Færøerne – Vitus Bondo Medhus (1788) 0 – 1

Vitus spiller en drageopstilling med sort i siciliansk og allerede i træk 9 laver modstanderen en fejl, så Vitus vinder en officer og får klar gevinststilling. Lidt senere vinder han en kvalitet og kort efter giver modstanderen op.

Matija Sakic (1421) Sverige – Philip Uhre Knudsen (1398) 0 – 1

Philip får hurtigt udlignet med sort og stillingen er ganske lige, men da modstanderen går ud i et springerslutspil, vinder Philip en bonde, hvorefter modstanderen hurtigt giver op.

 

 

Vitus Bondo Medhus og Phillip Uhre Knudsen klarer sig begge godt i den yngste gruppe. Her fra deres indbyrdes parti fra 1. runde, hvor Vitus vandt. Foto: Ken Holm

 

4. runde Nordic Youth Chess Championship:
Så er vi halvvejs gennem turneringen. Med 6½ points i 10 partier ligger danskerne samlet lige over 50%, og alle spillere har vundet mindst 1 parti. Kampen i toppen skærpes, og lige nu ser det ud til, at de bedste chancer for en top 3 placering ligger hos Vitus i gruppe E, Albert i gruppe D og Bjarke i gruppe A. Bjarke spiller i 4. runde topopgør mod den anden ubesejrede spiller i gruppen.
Høsten i dagens runde blev desværre mager – det blev kun til 3½ points.

 

A-gruppen:
Bjarke Hautop Kristensen (2212) – FM Jon Kristinn Thorgeirsson (2306) Island ½ – ½
Bjarke kommer bedst fra åbningen og kommer ind i midtspillet med fordel. Han bevarer stor fordel længe, men kommer til slut i alvorlig tidnød, og han tilbyder remis i en lidt bedre stilling, som modstanderen accepterer.
Eli W. Finnsson (1659) Færøerne – Magnus Mejlvang (1880) 1 – 0
Med sort i engelsk får Magnus udlignet og vinder en bonde efter 20 træk. De kommer ud i et for Magnus gunstigt springerslutspil, men der laver han en fejl, der tillader modstanderen at udligne. Desværre laver Magnus også en fejl i tidnøden og ender i et tabt slutspil.

 

 

Bjarke Hautop Kristensen er på en delt førsteplads efter de fire første runder med 3½ point. Foto: Ken Holm

 

B-gruppen:
Filip Holm (1960) – FM Vignir Vatnar Stefansson (2263) Island 0 – 1
Filip spiller åbningen lidt slapt, men i en næsten lige stilling sætter han en officer i slag og dermed er partiet slut.
Leif Reinert Fjallheim (1712) Færøerne – Christian Emil Frambøl (1864) 1 – 0
Christian spiller en af hovedvarianterne i Caro Kann, kommer til at stå lidt dårligere efter åbningen og laver en fejl, der koster en bonde. Partiet ender i et springerslutspil, der kunne være endt remis, hvis Christian havde set en finte til slut, men det gjorde han desværre ikke.

 

C-gruppen:
Casper Liu (2126) – Patrik Aalto (1985) Finland ½ – ½
Casper kommer bedst fra åbningen, men spiller ikke det bedste i midtspillet, og modstanderen får lille fordel. I fortsættelsen ofrer modstanderen ukorrekt en bonde og Casper får fordel. Uheldigvis ofrer Casper upræcist bonden tilbage og har kun lille fordel, men heldigvis er modstanderen i tidnød. I modstanderens tidnød er fordelen af skiftende størrelse, men Casper vinder en bonde igen og kommer ud i slutspil med 2 lette officerer på hver side, hvor han står til gevinst, men der er slinger i valsen, og Casper sætter fordelen over styr, og partiet slutter remis.
Akash Mitra (1916) Sverige – Simon Ehrenreich (1756) 1 – 0
Simon spiller med sort hovedvarianten i Caro Kann, men får ikke helt udlignet i åbningen. I midtspillet står Simon lidt under og finder desværre ikke det bedste forsvar. Langsomt får modstanderen stor terrænovervægt og bryder til sidst igennem Simons forsvar og vinder.

D-gruppen:
Albert Mechlenburg Møller (1845) – Shazil Shehzad (1959) Norge ½ – ½
Albert kommer bedst fra åbningen og får pres mod en svag bonde i d-linjen – efter at alle lette officerer er byttet af. Albert bevarer presset og efterhånden kommer modstanderen i tidnød. Albert vinder en bonde og har klar fordel. Albert får afviklet til et fordelagtigt tårnslutspil med en bonde mere. Desværre får Albert ikke spillet det præcist og partiet ender remis.
Lukas Iskos (1678) – Anton Sinitsyn (1621) Finland 0 – 1
Lukas ofrer optimistisk en bonde tidligt i åbningen, men da han lidt senere glemmer at dække en truet officer, er kampen afgjort til modstanderens fordel.

 

E-gruppen:
Vitus Bondo Medhus (1788) – William Alexander Olsen (1646) Norge 1 – 0
Vitus spiller fantasy med hvid, og det har modstanderen ikke styr på, så Vitus får klar fordel efter 10 træk. Med lidt slinger i valsen holder Vitus fast i fordelen og vinder.
Philip Uhre Knudsen (1394) – Kristjan Ingi Smarason (1422) Island 1 – 0
Philip kommer tidligt til at stå godt, men da han spiser en bonde på den forkerte måde, koster det en officer. Philip kæmper godt videre, vinder officeren tilbage, men det ender i et tabt bondeslutspil. Men da modstanderen spiller meget upræcist, får Philip pludselig afgørende fordel og vinder med lidt slinger i valsen bondeslutspillet.

 

 

 

Holdkonkurrencen mellem landene, hvor man regner alle brætpoint sammen ser således ud efter 4 runder:

1. Norge 24 point
2. Island 22½ point
3. Finland 22 point
4. Danmark 19½ point
5. Sverige 18 point
6. Færøerne 14 point

 

Resterende program for turneringen:

Søndag den 17. februar kl. 11:00: 5. runde
Søndag den 17. februar kl. 17:00: 6. runde

 

Link til resultater fra turneringen: HER

 

Link til turneringens hjemmeside: https://skak.is/nycc2019/

 

Partierne fra turneringen kan følges på Chessbomb: HER og på Chess24: HER