Magnus Carlsen stadig verdensmester

Magnus Carlsen er stadig verdensmester. Med en overbevisende 3 – 0 sejr i hurtigskakomkampen, var det nærmest en magtdemonstration af 27-årige Magnus Carlsen.

 

Første parti – se længere nede i artiklen – var nok nøglen til den overbevisende sejr. Efter den gevinst var presset på Caruana enormt, og de næste to partier så lette ud for Magnus Carlsen. Carlsen var da også klar favorit på papiret i hurtigskakken med sine 2880 i hurtigskakrating mod Carunas 2789, men at det så så ubesværet ud, var nok en overraskelse.

Garry Kasparov var efter 12. partis remis i den ordinære match ude med riven efter Carlsen, og antydede, at han havde mistet momentum, når han tog remis i en fordelagtig stilling. Undervejs i hurtigskakomkampen kom der alligevel en stor anerkendelse fra Kasparov til Carlsen på Twitter: ”Carlsen’s consistent level of play in rapid chess is phenomenal. We all play worse as we play faster and faster, but his ratio may be the smallest ever, perhaps only a 15% drop off. Huge advantage in this format.”

 

1parti slut

TV-Avisen på DR1 havde et længere indslag om omkampen og var forbi Pub & Sport i Københavns Centrum, hvor flere skakspillere fulgte omkampen. Se indslaget 17 minutter og 25 sekunder inde i programmet.

 

I det første matchparti, der næsten var en omvendt Svesnikov, fik Carlsen et lille overtag med løberpar og bedre bondestruktur. 24.Txd4 var bedre end 24.Lxe6+, men så skal man have set at der skal følges op med Kh1! for at forhindre Se5 med forceret remis. Magnus valgte 24.Lxe6, om forceret gav et tårnslutspil med en bonde mere, men hvor Caruanas tårn på anden række var meget aktivt. Caruana spillede tårnslutspillet aktivt, og var næsten i remishavn da han lavede en stor fejl ved at spille 37.-,Kxe4. Havde han spillet Ta2+ efterfulgt af Tf2 var stillingen remis. 

 

1. matchparti: 

 

 

Det andet matchparti var en gentagelse af, hvad der blevet spillet i den rigtige match. Det blev en Svesnikov med 7.Sd5, og hurtigt stod Caruana en smule bedre. 21.c5 og 22.c6 var en smule for optimistisk, og Magnus kom til at stå bedst. Allerede i træk 25 med trækket c7, laver Caruana en stor fejl, da Carlsen blot kan ofre en officere og slå bonden. Caruana tog officeren, men efter dronningen bliver truet er der ingen fornuftige felter, og han må give officeren tilbage med stort initiativ. Caruana vælger i tidnød en variant der taber direkte, og dermed vinder Carlsen i blot 28 træk.

 

2. matchparti:

 

 

3. matchparti: 

 

Med en føring på 2-0 valgte Carlsen at spille 1.e4. I den ordinære match havde Caruana bevist, at russisk var et meget solidt remisvåben, men med nødvendigheden af en sejr valgte han at spille Siciliansk – Kan varianten. Caruana fik dog aldrig skyggen af muligheder, og i et dronningeslutspil med en let officer på hver side, var Magnus Carlsens bønder hurtigst. 

 

 

Den officielle hjemmeside: worldchess.com

 

Worldchess på Facebook: https://www.facebook.com/theworldchess/