Dvorkovich ny FIDE præsident – opdateret

OPDATERET kl. 20.50 – Russeren Arkady Dvorkovich er for kort siden i dag onsdag blevet valgt til ny FIDE Præsident ved generalforsamlingen i Batumi. Han slog den fungerende præsident Georgios Makropoulos med 103 stemmer mod 78 stemmer. Nigel Short trak sit kandidatur i sidste øjeblik for at støtte Dvorkovic for at sikre en forandring af FIDE.

 

 

Dvorkovic taler om fremtiden på talerstolen i Batumi. Foto: Chess.com

 

De øvrige medlemmer der bliver indvalgt i FIDES nye ledelse er: 

Bachar Kouatly – Vicepræsident
Sewa Enyonam Fumey – Generalsekretær
Mahir Mammedov – Vicepræsident
Julio Granda Zuniga – Vicepræsident
Zhu Chen – Kasserer

 

Dvorkovich er 46 år og uddannet økonom. Han var vice-premierminister i Rusland fra 2012 til maj i år. Derudover er han bestyrelsesformand for de russiske jernbaner.

  

Dansk Skak Union valgte at stemme på Dvorkovich. Vi har spurgt formand Poul Jacobsen om baggrunden herfor:

”Dansk Skak Union har haft gode drøftelser med alle tre kandidater (Nigel Short trak sig kort før afstemningen skulle begynde. red.) og det er mit indtryk, at alle havde et oprigtigt ønske om at reformere FIDE, så der i fremtiden kommer større åbenhed og transparens i beslutningsprocesserne og den daglige drift. Når DSU i sidste ende valgte at støtte Dvorkovich, skyldes det at han fremlagde friske og optimistiske visioner for FIDE, også økonomiske ambitioner, der lover godt for fremtiden. Et af Dvorkovichs indsatsområder bliver en verdensomspændende satsning på skoleskak.

Da den siddende ledelse samtidig virkede en smule trætte, faldt valget for DSU naturligt på Arkady Dvorkovich”.

 

Arkady Dvorkovich bliver den kun 7. FIDE præsident siden stiftelsen af forbundet i 1924. De tidligere præsidenter har været: 

 

Alexander Rueb, 1924-1949
Folke Rogard, 1949-1970
Machgielis Euwe, 1970-1978
Fridrik Olafsson, 1978-1982
Florencio Campomanes, 1982-1995
Kirsan Ilyumzhinov, 1995 – 2018

Poul Jacobsen fortæller endvidere om møderne i Batumi, at FIDE nu endeligt har smidt det bulgarske skakforbund ud af verdensskakforbundet, men et der forhåbentlig meget snart vil lyde et velkommen tilbage til Bulgarien, da et konkurrerende bulgarsk forbund er ved at få samlet de bulgarske skakspillere under sig.

 

I ECU-regi er Zurab Azmaiparashvili blevet genvalgt til præsident med meget overbevisende stemmetal i en tillidsafstemning. Af de 50 medlemslande stemte 44 på Azmaiparashvili, 2 stemmer var blanke og 4 stemmer ugyldige. Islandske Gunner Björnsson blev ved samme lejlighed valgt som vicepræsident for ECU.